menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    vrijdag 29 maart 2024

10 natuurlijke meststofrecepten om zelf te maken

10 natuurlijke meststofrecepten om zelf te maken

 

Banenschillen als rozenmeststof

Bananenschillen

Bananen eten helpt bij het op punt houden van het kalium level en ook rozen houden van kalium. Door één of twee bananenschillen in het plantgat te gooien of aan de voet van de rozen in te graven zullen ze op natuurlijke wijze composteren waardoor kalium vrij komt als voedingsstof voor de rozen. Kalium zorgt voor grotere en talrijkere bloemen. Bananenschillen kunnen ook in de groentetuin toegepast worden bij kaliumminnende planten.


Koffiegruis

Zuurminnende planten zoals blauwe bassen, tomaten, rozen en azalea's hebben baat bij het af en toe bij een kopje koffie. Koffiegruis aan de teelaarde toevoegen of toevoegen aan het gietwater helpt de planten aan een gezonde dosis stikstof. Doe 4 flinke scheppen koffiegruis in een emmer (10 liter) met water en laat dit 2 of 3 dagen staan. Verzadig de bodem rond de planten nadien met het water.

Eierschalen gebruiken als meststof

Eierschalen

Was de eierschalen en maal ze fijn en werk ze in bij tomaten- en paprikaplanten. Het kalkgehalte van de eierschalen helpt de planten om bloesemrot af te weren. Eierschalen bestaan voor 93% uit calciumcarbonaat, het zelfde ingrediënt als de meeste kalkmeststoffen. Eierschalen zijn dus ook perfect voor op de composthoop!


Zeewier

Zeewier kan je rechtstreeks uit de zee gaan gebruiken, je hoeft het niet te spoelen om het zout te verwijderen. Zowel vers als gedroogd zijn het geschikte bodemverbeteraars. De sporenelementen uit het zeewier zijn ideale voedingsstoffen voor de micro-organismen in de bodem. Je kan er ook gier mee maken door het wier enkele dagen in water te laten weken, op die manier kan je het gebruiken om zowel de bodem als de bladeren te begieten.




(On)kruiden

De beste meststoffen groeien gewoon in jouw tuin! Daarom noemen we het soms liever kruiden dan onkruiden. Brandnetels, smeerwortel, kliswortel, krulzuring, kattenstaarten en vogelmuur zijn allen tuinkruiden waar je een perfecte gier mee kan brouwen. Homemade meststoffen!

Vooraleer ze in bloei staan kan je ze drogen in de zon en verkruimelen om stikstof aan de bodem toe te voegen. Veel mensen laten ze enkele dagen weken in water en dit het liefst in volle zon zodat je een stinkende maar voedzame brei bekomt. Een afgesloten emmer werkt nog beter voor het verkrijgen van een gefermenteerde voedingsstof. Zorg ervoor dat alles netjes onder water staat en roer wekelijks gedurende drie tot vijf weken. De dikke brei die je bekomt zit nu vol voedingstoffen die uit de kruiden zijn ontrokken. Leng de smurrie aan met water, verhouding 1 op 10, en gebruik deze kruidenthee als gietwater. Kruidengier is uitermate geschikt voor potplanten en gewassen in de moestuin.


Melasse

Melasse, een stroopachtig bijproduct bij de productie van suiker, kan als extra voeding voor de gunstige bacteriën worden toegevoegd aan kruidengier. Een melassemeststof zorgt voor een betere groei en een stevigere ontwikkeling van de planten. Voeg circa 3 eetlepels toe aan jouw kruidengier.


Grasmaaisel

Fijn grasmaaisel is rijk aan stikstof en ook hiervan kan je gier maken. Je kan het ook in beperkte hoeveelheden in de border uitsrooien en inwerken om de bodemstructuur te verbeteren en stikstof toe te voegen. Let op, grote hoeveelheden zullen tot sterke verzuring leiden. Bij het maken van gier uit gras dien je het verdund toe te dienen in een 1 op 10 verhouding.

wormenthee als natuurlijke meststof

Wormenthee

Wormenthee is het percolaat dat men bekomt bij het gebruik van een compostemmer met compostwormen. Onderaan de wormenbak is meestal een kraantje waar de wormenthee kan worden afgetapt. Dit percolaat is een uitermate goede vloeibare meststof die in een verdunning met water van 1 op 10 aan kamer- en tuinplanten kan worden gegeven.


Mest

In vele tuinen is er verse mest te vinden van kippen, duiven, paarden of zelf koeien. Gecomposteerde en dus oudere mest is het best om te gebruiken en kan je voor of tijdens het planten aanbrengen. In de groentetuin verwerken we de mest het best in het najaar voor het nieuwe moestuinseizoen. Het verbetert de bodemstructuur en is uitstekende organische plantenvoeding.


Honden- en kattenvoer

Raar maar waar, het inwerken van gedroogde honden-en kattenkorrels zorgt voor extra proteïnen en micro-nutriënten in de bodem. Om ongewenste bezoekjes van wilde dieren te voorkomen kan je het bewerkte plantenbed afdekken met een laag karton tot dat de korrels zijn verteerd. Mits het toevoegen van voldoende water duurt de vertering gemiddeld 4 weken. Probeer korrelste gebruiken met een laag zoutgehalte. Ook sojameel en alfalfa pellets hebben een positieve werking.

Terug naar boven icoon