menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    maandag 22 juli 2024

Aangenaam geurende bloemen en planten

Aangenaam geurende bloemen en planten – geuren in de tuin

Vaak wordt direct gedacht aan rozen wanneer het gaat over lekker geurende bloemen. Nochtans zijn er veel andere bloemen – en ook planten – die niet moeten onderdoen voor rozen op gebied van aroma’s.

Bij de aanleg van een tuin is het leuk om even na te denken welke planten aanwezig moeten zijn in functie van het aroma. Het is algemeen geweten dat aangenaam geurende planten de geest kunnen stimuleren in positieve zin. Bovendien brengen bloemengeuren verscheidene herinneringen boven. Maar wist je dat het niet alleen de bloemen zijn die lekker kunnen geuren? Vaak gaat het dan over hun geurend blad zoals de citroengeranium of andere naar munt ruikende geraniums.
Het verschil tussen de geuren van bloemen en die van bladeren is dat de geur van bloemen een constante is en bij bladeren je er eerst even moet over wrijven.

Wisteria of blauwe regen boven de deur
Wisteria of blauwe regen boven de deur

De juiste plaats voor lekker geurende planten

  • Om ook in huis te genieten van de geuren uit de tuin is het een goed idee om potten met planten onder het raam of bij je balkon te plaatsen. Zo kunnen de geuren van bijvoorbeeld anjers, seringen of violieren in huis waargenomen worden.
  • Pergola’s of rozenbogen kunnen begroeid worden met Wisteria of blauwe regen. De geurende trossen (die 30 tot 50 cm lang kunnen zijn) verspreiden een herkenbare geur.
  • Dichtbij of rondom de tuindeur of andere openingen naar buiten kunnen planten zoals de doornloze klimroos gebruikt worden. Deze roos is ook gekend onder de naam bourbonroos en heeft bekervormige bloemen die fruitig geuren. Deze roos heeft een blijvende bloei wanneer je uitgebloeide bloemen verwijderd.
  • Dicht tegen wandelpaden kunnen kruiden gezet worden zoals lavendel of tijm. Andere planten zoals wouw (Reseda luteola) en cosmea (Cosmos bipinnatus) of citroendaglelie (Hemerocallis Citrina) zijn planten die goed geschikt zijn om langsheen de wandelpaden aan te planten.


Sterk geurende bloemen

Hieronder een overzicht van enkele geurende bloemen die eveneens gebruikt kunnen worden voor hun heerlijke aroma’s:

Cosmea of Cosmos bipinnatus
Cosmea of Cosmos bipinnatus

Anjer of Dianthus Kahori
Anjer of Dianthus Kahori

Heliotroop of heliotropium arborescens
Heliotroop of heliotropium arborescens

Violier of matthiola incana
Violier of matthiola incana

#3138
Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).