menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    donderdag 18 juli 2024

Aardperen: veelzijdig in de keuken

Echt mooi om zien zijn de kleine knolletjes niet, maar onder hun knobbelige schil verbergt zich heerlijk crèmekleurig tot rozerood vlees.  Oorspronkelijk komt de aardpeer uit Noord-Amerika. Het is behalve een uitstekende voedselleverancier, ook een sierplant met mooie gele bloemen. Je kan de hele winter oogsten en een hoekje van twee vierkante meter aardperen betekent snel een oogst van 10 kilo eetbare knollen.

oogsten van aardperen

Zoet

De smaak van aardpeer is lekker zoet met een nootachtig accent dat vaag aan artisjok doet denken. De Engelsen noemen hem dan ook Jerusalem artichoc, de Fransen topinambour. Aardperen zijn echte wintergroenten, ze zijn op hun best in de maanden januari, februari en maart.

bloem van aardpeer

Wonderknolletje

Aardpeer is zeer voedzaam en licht verteerbaar. De kleine knolletjes zijn naast rijk aan  vitamine B1 en B2 ook een goede bron van ijzer en kalium. Aardpeer is ook rijk aan voedingsvezels, voornamelijk inuline. Inuline is net als zetmeel een reservestof voor de plant. Het is een koolhydraat maar wordt net als andere voedingsvezels niet  verteerd in de dunne darm, het fermenteert in de dikke darm tot zuren die op hun beurt weer voedsel vormen voor goede bacteriën.

Veelzijdig

In de keuken is aardpeer een echte allrounder. Jonge aardperen hoef je niet te schillen, ze kunnen rauw in salades verwerkt worden. Oudere knollen zijn geschikt voor tal van verwerkingen. Gestoofd, gebakken, gefrituurd of gepureerd is aardpeer een goede smaakmaker bij wild en varkensvlees.

TIP: Wanneer je een beetje citroensap aan het kookwater toevoegt, verkleurt aardpeer niet


Aardperencrème (2 pers.)

bloem van aardpeer

Ingrediënten:

  • 1 kg aardperen, geschild en in stukken gesneden
  • 1 l groentebouillon (van 1 blokje)
  • 2 dl room
  • peper en zout 
  • 1 vel kant-en-klaar bladerdeeg, rondjes uitgestoken (iets groter dan de diameter van de soepkommetjes)
  • 2 gerookte palingfilets, in stukjes gesneden
  • 1 eidooier, losgeklopt

Bereiding:

Kook de aardperen in ca. 20 min. gaar in de bouillon.
Mix de soep glad, roer er de room onder en breng op smaak met peper en zout. 
Schep de aardperencrème in vuurvaste soepkommetjes, verdeel er de paling over en dek elk kommetje af met een rondje bladerdeeg. Borstel in met wat ei en bak ca. 20 min. - of tot het bladerdeeg kleurt - in een voorverwarmde oven op 180°C.
Haal uit de oven en serveer meteen.

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).