Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/alstroemeria_bloemen_planten

menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    vrijdag 17 september 2021

Alstroemeria Hawaiian Dream is een incalelie met zeer grote bloemen

Alstroemeria Hawaiian Dream

Alstroemeria Hawaiian Dream heeft de bloemenliefhebber weten te verleiden met bloemen van XL formaat, frisse kleuren en supersterke stelen.

Alstroemeria’s hebben het niet gemakkelijk op het verkooppunt, omdat ze – in de knop – hun schoonheid goed weten te verbergen. Het is dan ook altijd aan te raden om een paar Alstroemeria-takken met open bloem te presenteren, zodat klanten die schoonheid kunnen ontdekken en leren waarderen. Kies dan bij voorkeur een cultivar uit de Giant-reeks, zoals Hawaiian Dream.

Want die kunnen qua formaat en kleurstelling gemakkelijk concurreren met de mooiste rozen. In volle bloei bedraagt hun doorsnee maar liefst 9 centimeter. En daar komt bij dat een Alstroemeria op de vaas zeker zo lang meegaat als een flinke roos. Maar Hawaiian Dream heeft meer te bieden dan kingsize bloemen, zoals frisse kleuren en stevige, harde stelen.

Familie
Alstroemeria behoort tot de familie van de Alstroemeriaceae.

Soorten
Er zijn grootbloemige en kleinbloemige Alstroemeria’s. Hoewel niet als aparte groep genoemd, zijn er ook Alstresia-soorten. Deze hebben een afwijkende bloemvorm.

Alstroemeria is jaarrond leverbaar. Het Nederlandse aanbod in de wintermaanden is relatief gering en wordt dan aangevuld met import. Dankzij de toepassing van assimilatiebelichting, grondkoeling en nieuwe cultivars is de teelt beter gespreid en de winterkwaliteit verbeterd. Stevige stelen en donkerder blad zijn hiervan de kenmerken. Voordelen van de Nederlandse Alstroemeria's zijn de vernieuwing en de jaarrond beschikbaarheid. Met name de presentatie van de tak speelt voor de handel een grote rol. Voor de kwekers zijn naast de productie en kleur ook belangrijk: (vrijwel) geen behoefte aan grondkoeling, knoppresentatie, steelstevigheid en bladkwaliteit.

Verzorgingstips

Top 15 Alstroemeria
(op basis van VBN-omzet augustus 2007 t/m juli 2008)

 1. ‘Virginia'
 2. 'Granada'
 3. Orange Queen
 4. Tiësto
 5. Saffier
 6. Primadonna
 7. ‘Firenze’
 8. California
 9. Tornado
 10. Pluto
 11. Senna
 12. Dynasty
 13. Mozart
 14. Anastacia
 15. ‘Tampa’

Verklaring van de naam
Het geslacht Alstroemeria aurantiaca is genoemd naar de Zweedse rechtsgeleerde Clas Alstroemer (1736-1794). Hij was een leerling van Linnaeus.
Clas Alstroemer deed veel voor landbouw en veeteelt; daarnaast reisde hij als onderzoeker naar Zuid-Amerika (o.a. Chili en Peru) waar hij in 1753 zaden van Alstroemeria pelgrima naar Linnaeus stuurde.

Het plantje groeide in Chili op grote hoogte onder bijzonder lichte omstandigheden, met zeker twaalf uur vol daglicht. De kennis van de oorsprong is tot op de dag van vandaag niet zonder betekenis. Aurantium is de Latijnse naam voor sinaasappel; in dit geval duidt het woord op de kleur van de bloem. In Nederland wordt Alstroemeria ook wel Incalelie genoemd.

Belangrijkste kleuren

1. Roze
2. Wit
3. Geel
4. Oranje
5. Rood
6. Paars
7. Tweekleurig
8. Zalm

Aanvullende informatie

Uit onderzoek is gebleken dat de consument Alstroemeria vaak associeert met lelie. Dit verklaart de Nederlandse naam voor Alstroemeria: Incalelie. Een nadeel hiervan is dat men soms aan het stuifmeel van de Alstroemeria dezelfde eigenschappen toeschrijft als aan het stuifmeel van de lelie. Deze argwaan is echter ongegrond. Het stuifmeel van de Alstroemeria zorgt niet voor vlekken die niet meer uit kleding, vloerbedekking e.d. te verwijderen zijn.

#1698