menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    donderdag 18 juli 2024

Soorten appels en afgeleide appelsappen

soorten appels: handappels of moesappels

Appels zijn een van de meest voorkomende fruitsoorten bij ons. Er zijn dan ook tal van bereidingen die gaan van krokante Braeburns tot Granny Smiths appels vol met sap.
Om een onderverdeling te maken die handig is voor koks kunnen alle appelrassen verdeeld worden in handappels of moesappels.
De naam zegt het eigenlijk zelf waarvoor ze dienen:
De handappels zijn bedoeld om rauw te gaan eten, terwijl de moesappelen meer thuishoren in de keuken voor het bereiden van gerechten.
De moesappelen hebben vaak een lichtzure smaak en het vruchtvlees zal bij verhitting sneller moes worden. Natuurlijk zijn er ook handappels die gebruikt kunnen worden in de keuken.

appelsap, lekker en gezond appelsap


Appels in de basis

Er zijn meerdere manieren waarop appels gebruikt worden. Ze kunnen gedroogd worden en gebruikt voor muesli, stoofschotels of vruchtencompotes (al dan niet gedroogd in hun geheel of in ringen gesneden). Maar de meest gekende bewerking van appels is het verwerken in appelsap.
De diversiteit aan appelsappen is tegenwoordig erg breed, de trend lijkt meer te gaan naar een appelsap van 1 bepaalde appelsoort. Om het helemaal af te maken bestaan er zelf koolzuurhoudende appelsappen.
Appels worden ook gebruikt in de alcoholische dranken. Zo zijn cider en calvados ook dranken op basis van appels. Vroeger werd voor de bereiding van ciders zelfs de speciale ciderappel gebruikt. Deze appelsoort is niet bedoeld om rauw te gaan eten (dat komt omdat de ciderappels een groot tanninegehalte hebben met erg stevig vruchtvlees).
Ook bij alcoholische ciderdranken zijn er variaties in helderheid, zoetheid, sprankelend, met of zonder koolzuur, droog of net iets minder,… Bovendien bestaan er nu ook ciders die geen alcohol bevatten.
Calvados is een drank dat het resultaat is van een speciale bereiding waarbij het sap van de appels wordt gefermenteerd om nadien te worden gedistilleerd. Zo is de calvados die uit Normandië komt twee keer gedistilleerd en gerijpt in eiken vaten gedurende enkele jaren.
Vaak wordt de term “Calvados” verkeerdelijk gebruikt voor appelbrandewijnen die niet uit Normandië komen. Calvados slaat enkel op appelbrandewijnen uit deze streek.
Er bestaan tenslotte ook nog de ciderazijnen, die eveneens gebaseerd zijn op appelsap. Ciderazijn heeft een vergelijkbaar procedé dan de gewone ciders, echter wordt er hier bij het einde van de gisting een azijnbacterie aan toegevoegd die het zuur van de cider gaat afbreken en er azijnzuur van maakt. Het resultaat van dit proces is een azijn met een amberachtig kleur met een zachte en zoetzure smaak.

gezonde appels - appels bevatten veel vitamines

Gezonde appels

Appels zijn bovendien gezond om te eten, maar wat zit er nu precies in een appel?
Een stukje appel van 100 gram bevat:

  • 40Kcal
  • 85 gram water
  • Geen vet en geen eiwitten
  • 15 gram koolhydraten
  • Veel vitamine C (4.5 mg)
  • Vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B9 en B12
#3057
Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).