Bewaartips voor groenten en fruit
De manier waarop je groenten en fruit bewaart kan bepalend zijn voor de houdbaarheid. Niet alle groenten mogen in de koelkast en sommige soorten liggen liever niet naast elkaar. Maar op welke manier worden verse groenten en fruit het best bewaard om zo lang mogelijk van de lekkere smaak te kunnen genieten?
Bepaalde soorten kan je bewaren in de lades onderaan de koelkast. Je kan bijvoorbeeld de ene lade gebruiken voor groenten en de andere voor fruit. Als de groentelade aan de diepvries grenst dan is dit de koudste zone van de koelkast. Niet alles groenten kunnen hier tegen en kan je beter op het bovenste rek leggen.
Welke groenten en fruit mag je in de koelkast bewaren?
Groenten:
- Andijvie, alle soorten sla, spinazie
- Asperges: bij voorkeur gewikkeld in een vochtige doek
- Bloemkool, broccoli
- Champignons
- Rode en witte kool: bij voorkeur in de koelkast maar kan ook in de koele berging.
- Prei
- Selder
- Schorseneren
- Spruitjes
- Witloof
- Wortelen: wortelen met loof in de koelkast, bewaarwortelen best in de koele berging
- Warmoes: afgesneden warmoes kan je nog een aantal dagen bewaren in een plastiek zak met gaatjes.
- Verse tuinkruiden: indien ze afgesneden zijn
Fruit:
- Appelen: kan je ook buiten de koelkast bewaren maar in de koelkast blijven ze een drietal weken langer goed. Bewaar ze in een afzonderlijk bak en niet samen met andere groenten en fruit.
- Aardbeien, druiven, kersen, frambozen en allerlei bessen
- Peren: niet samen met groenten, appelen en klein fruit
- Meloen
- Perziken, nectarinen: als ze rijp zijn kan je ze een paar dagen langer bewaren in de koelkast
Welke groenten en fruit moeten in de koele berging (tussen 8° en 15° C)?
Groenten:
- Aardappelen: zijn gevoelig aan warmte, licht en water. Bewaar ze op een donkere, droge en koele (tussen 12° en 16° C) plaats.
- Ajuin
- Allerlei soorten bonen
- Courgettes, komkommer: niet samen met tomaten
- Knolselder: kan in de koelkast maar ook in de koele berging
- Paprika
Fruit:
- Appelsienen, citroen en pompelmoes: koel en in een donkere ruimte blijven ze tot wel 14 dagen goed
- Kiwi’s: niet samen met andere groenten en fruit
Welke soorten bewaar je best op kamertemperatuur?
Een beperkt aantal soorten kan je op kamertemperatuur bewaren bijvoorbeeld in de keuken. Let wel op dat je geen groenten en fruit bewaart naast een warmtebron.
Groenten:
- Aubergines: niet samen met tomaten
- Tomaten: niet in combinatie met aubergines, komkommer en courgettes
Fruit:
- Avocado: rijpe avocado’s kan je nog een paar dagen in de koelkast bewaren maar als ze nog niet rijp zijn dan hou je ze best op kamertemperatuur.
- Bananen: kunnen helpen om tomaten te laten rijpen
- Mango: als hij nog niet rijp is kan je een mango bij voorkeur op kamertemperatuur bewaren. Rijpe mango’s kan je in de koele berging bewaren.
Veel gemaakte fouten:
- Bepaalde groenten en fruit zoals tomaten, kiwi’s, bananen en rijpe appelen geven ethyleen vrij. Ethyleen is een natuurlijk rijpingshormoon waaraan bepaalde soorten heel gevoelig zijn. Komkommers, broccoli, aubergines, kolen en champignons kunnen hierdoor sneller bederven.
- Tomaten, komkommers en courgettes kunnen aan koudebederf lijden. Bij een lage tempratuur kunnen de cellen stuk gaan waardoor ze smaak verliezen en kunnen rotten. De schil wordt dan zacht en gebobbeld.