Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/blik_vooruit:_vogelgriep_in_aantocht


https://tuinadvies.nl   /    dinsdag 24 mei 2022

Vogelgriep: verhoogd risico!

Vogelgriep (aviaire influenza), een jaarlijks terugkerend fenomeen en een razendsnel, verspreidend virus dat voor grote ongerustheid zorgt bij de pluimveesector. Het Agentschap Natuur en Bos (ANB) bevestigt dat de brandgans die werd aangetroffen in Schilde (Provincie Antwerpen) besmet was met het hoogpathogene H5N1 virus. De waakzamheid is verhoogd en de ophokplicht een feit. Voorlopig zijn er nog geen professionele pluimveehouders getroffen.

vogelgriep H5N2021 - brandgans

Wilde trekvogels kunnen het hoogpathogene H5N1-virus in een sneltempo verspreiden, de variant werd reeds aangetroffen bij wilde vogels in Finland, Denemarken, Duitsland en Nederland.  

De monitoring op wilde exemplaren wordt verscherpt en er is extra waakzaamheid op het vlak van bedrijfshygiëne. Twee maatregelen die ook bij ons van kracht gaan. 

De Belgische en de Nederlandse pluimveesector trekt stevig dus aan de alarmbel. De ophokplicht is een feit en gaat in op 15 november 2021. Opgehokte dieren lopen minder risico op besmetting dan dieren die buiten blijven lopen. Probeer jouw dieren dus onder een vogelnet of een kippenren te verzamelen en geef eten en drinken zoveel mogelijk binnen. Zowel economisch als op het gebied van verdere verspreiding is het belangrijk dat er geen bedrijven worden aangetast.

Aangetaste bedrijven worden volledig opgeruimd en vormen een belangrijke vector voor de verdere verspreiding van het virus in de richting van andere bedrijven, slachterijen, etc.

pluimveesector vogelgriep nederland

Ook hobbyfokkers moeten hun steentje bijdragen door hun dieren extra in de gaten te houden en op te hokken indien mogelijk, voederen en water geven dient verplicht onder netten te gebeuren. Dode dieren melden bij de dienst volksgezondheid is een essentieel onderdeel in het verdere onderzoek naar de verspreiding van de dodelijke H5-variant.

De besmetting kan plaatsvinden via direct contact met zieke dieren of door blootstelling aan besmet materiaal, zoals mest of vuile kratten. Ook via de lucht is indirecte besmetting mogelijk, maar over relatief korte afstand.

#5738Thomas Paelinck

Auteur: Thomas Paelinck
Contentmanager - Tuinadvies
http://www.tuinadvies.be/tuin/145930/thomas-p

Terug naar boven icoon