Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/broccoli_groente_broccoli

menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    maandag 17 mei 2021

Broccoli een van de allerfijnste koolsoorten en is nauw verwant met bloemkool

Flandria-broccoli een ware gezondheidsboost!

Dat verse groenten goed zijn voor de gezondheid, weet iedereen. Eén prijkt altijd bovenaan in lijstjes met gezonde voedingsmiddelen: broccoli, het fijnere en pittigere broertje van de bloemkool. Elke dag komen er nieuwe gezondheidsvoordelen bij. Flandria-broccoli is een vaste waarde geworden in het groenterayon. De Flandria-telers gaan uitsluitend voor topkwaliteit voor deze groente!

Broccolo, broccoli
Broccoli (Brassica oleracea var. italica) is een van de allerfijnste koolsoorten en is nauw verwant met bloemkool. De oorsprong van broccoli is te vinden in Klein Azië (het huidige Turkije), net zoals de hele koolfamilie trouwens. Geen groente klinkt zo Italiaans als broccoli: het is het meervoud van het Italiaanse broccolo, wat koolkrop betekent. De oude Romeinen waren al bijzonder op broccoli gesteld.

Broccoli is een ideale teelt voor ons gematigd klimaat. Het is een vollegrondsgroente die iets later dan bloemkool op de markt komt en waarvan de smaak pittiger en fijner is.

Juiste oogsttijdstip belangrijk
Dominiek Degraeve, vollegrondsgroenteteler uit Passendale, levert sinds een drietal jaar Flandria-broccoli. “Het is een teelt die weinig gevoelig is voor ziekten en de laatste jaren zijn er ook meer resistente rassen ontwikkeld. Voor de bestrijding van koolvlieg, een lastige belager, volgen we strikt het advies van een waarschuwingssysteem. Alle gebruikte gewasbeschermingsmiddelen, bemesting en mechanische bestrijding worden geregistreerd.”

Bij de teelt van broccoli is het oogsten van de krop (de bloem van de plant) op het juiste moment héél belangrijk. “De kunst bestaat erin niet te vroeg en niet te laat te oogsten. Het juiste moment is net voordat de bloemkrop wil bloeien”, verduidelijkt Dominiek Degraeve. “We snijden altijd in de voormiddag als de groente nog fris staat en de krop héél stevig is. Om de krop niet te beschadigen, gebeurt dit manueel en ook de blaadjes van de korte stam (10 cm) worden met de hand afgehaald.”

Flandria topkwaliteit
Flandria-broccoli moet voldoen aan de UNECE-normen voor klasse I én aan de specifieke Flandria-kwaliteitsnormen.

Dit houdt in:

 • rond, zeer goed en gelijkmatig ontwikkeld scherm;
 • mooi gesloten krop met een vaste, dichte korrelstructuur (bloempjes moeten nog volledig gesloten zijn);
 • egale, blauwgroene kleur over het hele scherm;
 • absoluut vrij van beschadigingen.

“We volgen voor broccoli volledig het Flandria-lastenboek en zijn ook voor GlobalGap gekeurd. De Flandria-veiling doet regelmatig steekproeven op stevigheid, kwaliteit en houdbaarheid. Om de zoveel weken worden er op het bedrijf stalen genomen die door een onafhankelijk labo worden gecontroleerd op residu’s.”

Een uniforme sortering volgens de grootte van het bloemscherm (14-18 cm; 8-14 cm) en een verzorgde presentatie zijn een must voor Flandria-broccoli.

Koel, koeler, koelst
Broccoli is een groente met een lange bewaartijd mits een belangrijke voorwaarde in acht wordt genomen. “Na het oogsten brengen we de kroppen onmiddellijk naar koelruimtes. Pas als de groente goed koud is, wordt ze handmatig in folie verpakt. Het personeel draagt handschoenen bij dit werk. Door sealing blijft de koude goed in de groente opgeslagen. Dit voorkomt uitdroging en verhoogt aanzienlijk de bewaartijd.”

De gesealde broccolikroppen (500 gr) worden voorzien van een sticker met de vereiste aanduidingen en het Flandria-logo voor aanlevering bij de Flandria-veilingen. Broccoli wordt ook los aangeleverd in EPS-medium (5 kg netto) of EPS-hoog (6 kg netto).

“Het allerbelangrijkste voor het kwaliteitsbehoud en de lange bewaring van broccoli is dat alle schakels in de vermarkting de koudeketen van ‘grond tot bord’ respecteren. De veilingen hebben een gesloten koudeketen waarin de producten gekoeld worden aangeleverd, gekoeld worden gestockeerd en gekoeld vertrekken”, vult Rik Decadt, directeur Productie van de REO-veiling, aan.

Uitstekende conveniencegroente
Voor veel consumenten is broccoli de favoriete kool geworden, maar er is meer. Kopers willen ook levering in roosjes. De groente wordt dan aangeboden in bakjes van 300 gr of stukjes in bulk, vacuüm gekoeld.

“De interesse van de verwerkende industrie voor deze groente groeit sterk. Broccoli is goed op weg om een echte conveniencegroente te worden, want ze is uitermate geschikt voor kant-en-klare maaltijden. Specifiek voor levering aan versnijders wordt een ras met platte schermen ontwikkeld. Die broccoli laat zich gemakkelijker versnijden in roosjes. Zo kunnen we beter inspelen op de wensen van de versnijderijen”, zegt Rik Decadt.

Veelzijdige groente
De ononderbroken koudeketen van teler tot consument is een absolute must. De winkelier legt de groente in de uitstalling best naast bloemkool met de krop altijd naar de klant gericht. De optimale temperatuur ligt rond 1 °C bij een relatieve vochtigheid van 90 tot 95%. Losse broccoli kunt u best regelmatig met ijskoud water bevochtigen. Zo zorgt u ervoor dat de vaste structuur en de gesloten kropjes meerdere dagen worden bewaard. Leg broccoli niet bij groenten (bv. tomaten) die ethyleen afgeven. Verwijder broccoli als hij gele roosjes begint te krijgen, dan is hij niet meer vers.

Leg klanten het belang uit van de koudeketen, ook bij hen thuis. “De consument kan broccoli best onmiddellijk klaarmaken, zoniet moet de groente in het groentevak van de koelkast waar hij nog drie tot vijf dagen bewaart, maar zeker niet naast groenten en fruit die ethyleen afgeven”, adviseert de broccoliteler nog.

Broccoli is heerlijk als gekookte groente, maar leent zich ook uitstekend voor soepen en soufflés. Door zijn pittige smaak past hij bij kruidige gerechten. Het is ook een ideale groente om te stomen en te wokken.

Voeding en geneeskracht
Broccoli heeft aanzienlijke, beschermende kwaliteiten.

 • Broccoli is rijk aan praktisch elke vitamine (bevat tweemaal zoveel vitamine C als sinaasappel) en vele mineralen zoals calcium en magnesium, en sporenelementen zink, ijzer, koper.
 • Bevat sulforafaan in hoge concentratie. Deze chemische stof activeert anti-oxidanten en enzymen en verhoogt het immuunsysteem.
 • Door de aanwezigheid van anticancerigene bestanddelen werkt broccoli preventief tegen darm- en blaaskanker, maagkanker en maagzweren (labo-effecten).
 • Broccoli zou ook de effecten van het verouderingsproces vertragen (Amerikaans onderzoek).

Voedingswaarde per 100 g

 • Energie 84 kJ / 20 kcal
 • Vezels 3,6 g
 • Koolhydraten 2 mg
 • Vet 0 g
 • Eiwit 3 g
 • Vitamine C 110 mg

Broccoli is een groente met talrijke gezondheidskwaliteiten.

Flandria-broccoli wordt aangeleverd op de veilingen vanaf mei/juni tot oktober/november, met topaanvoer in juli en augustus.

#2112

Bron: Flandria