Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/burgundian_garden_2009_planten

menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    donderdag 29 juli 2021

Burgundian Garden: plantenkeuze

Burgundian Garden & Tuinplanten

De Burgundian Garden ademt de sfeer van het Franse platteland.
De landelijke sfeer ontstaat door veel groen en bloemen ogenschijnlijk nonchalant te combineren. De basis is groenblijvend, bijvoorbeeld in de vorm van buxus. Ook een stevige boom mag niet ontbreken.

De kleurstelling van deze tuin is harmonieus: veel grijstinten en geelgroenen. Daarnaast worden paarstinten toegepast, zoals lavendel. Ook klimroos en hortensia passen goed in deze landelijke tuin.

 
Prachtig, deze verzameling verweerde potten! Ze geven een landelijk tintje aan de tuin.

Een pluktuin of -border versterkt het gevoel op het Franse platteland te wonen. Daarin staan bloemen voor op tafel, maar ook kruiden, fruit en minigroenten om in de buitenkeuken te gebruiken.

1    Buks of palmboompje (Buxus sempervirens) is een bekende wintergroene heester. Buxus wordt veel als haagplant gebruikt. In deze trendtuin is de bolvorm toegepast in verschillende maten die dicht bij elkaar zijn geplant waardoor als het ware groene wolken zijn ontstaan. Het snoeien van Buxus kan het beste tweemaal per jaar gebeuren, eind mei en de tweede snoeibeurt begin september.

Buxus sempervirens / palm voor haagjes en figuren
Buxus sempervirens

2    Blauwspirea (Perovskia ‘Blue Spire’) is een sierheester die vooral vanwege de blauwe bloemen opvalt in de bloeiperiode juli tot augustus. De Perovskia kan veel droogte verdragen. Groeit bij voorkeur op een zonnige plaats op een doorlatende grond.

Perovskia voor droge en zonnige standplaats
Blauwspirea / Perovskia ‘Blue Spire’

3    Klimroos (Rosa ‘Compassion’). Mooi gevormde bloemen met een zoete geur. Zalmroze met een abrikoos-oranje tint. Sterke, bossige groei en vele donkergroene bladeren.

klimrozen langs rozenboog planten
Klimroos / Rosa ‘Compassion’

4    Salie (Salvia nemorosa) & Zeeuws knoopje (Astrantia carniolica ‘Rubra’). De salie is populair en geliefd, niet in de laatste plaats door de lange bloeiperiode. Hier in een opvallende combinatie met Zeeuws knoopje. Behalve in de tuin doet het Zeeuws knoopje het ook heel goed op vaas. Vrijwel de hele zomer verschijnen er onafgebroken innemende bloemen. Ze groeien op vrijwel iedere grond als die in de zomer maar vochtig genoeg blijft. Het is een uitstekende plant voor in de zon of halfschaduw.

mooie vaste planten
Salie / Salvia nemorosa (blauwe bloemen) & Zeeuws knoopje / Astrantia carniolica ‘Rubra’ (roze bloemen)

5    Lindeboom (Tilia). Van linde bestaan veel soorten met ieder weer veel variëteiten. Onderlinge verschillen berusten vooral op bladgrootte en bladkleur. De meeste soorten zijn geschikt als solitair of om te gebruiken als beplanting van lanen en wegen. Linde wordt ook veel toegepast in leivorm. Een linde bloeit in juni met kleine, geelachtige bloemen in tuilen. De bloemen worden druk bezocht door bijen.

linde als mooie tuinboom
Lindeboom / Tilia

6    Hortensia (Hydrangea macrophylla). Deze hortensia met opvallend grote randbloemen of een bolvormige bloeiwijze is wel de bekendste hortensia. Hortensia wordt gekweekt in de opvallendste kleuren: zuiverwit, licht- en donkerroze, licht- en donkerblauw en oranjeroze tinten. De bloei valt in juni tot en met september. U kunt er nog langer van genieten door wat bloemtakken af te snijden en ze te laten drogen. Zet ze in een vaas en geef ze eenmalig een bodempje water. De bloemen verdrogen dan vanzelf en vertonen een scala aan kleuren.

hortensia planten in de tuin
Hortensia / Hydrangea macrophylla

7    Blauwe regen (Wisteria floribunda). Klimmer die bloeit in mei-juni met elegante bloemtrossen. De bloemen zijn meestal zacht-lila tot paarsblauw en kunnen heerlijk geuren.


Blauwe regen / Wisteria floribunda

Meer info over de nieuwe tuintrend - Burgundian Garden

#1886

Bron: Mooiwatplantendoen
www.mooiwatplantendoen.nl