Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/buxusmot_juni_2017_update

menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    zaterdag 19 juni 2021

Buxusmot juni 2017 update : Verdere oprukking

De telefoon van de tuinman of -vrouw, de tuinaannemer of -architect staat roodgloeiend met als hoofdonderwerp, jammergenoeg, de buxusmot of Cydalima perspectalis. Voor vele mensen in Vlaanderen en ver daar buiten is het buksboompje of beter gezegd de verzameling buksboompjes een passie, een soort levenswerk. We proberen uiteraard te redden wat er nog te redden valt maar ik stel me ernstige vragen bij de duurzaamheid van een project éénmaal je drie verschillende middelen moet in zetten om het project, in dit geval buxus, levend te houden. 

Huidige status

Volwassen buxusmot en poppen

In het begin van de junimaand bevindt de mot zich ergens tussen een dikgevreten, slaperige, van gedaante verwisselende rups en het imago van Cydalima perspectalis. Samen met de metamorfose van rups naar mot komt er een nieuw migratiegolf en zal dus ook het westelijke deel van Vlaanderen er stilaan aan moeten geloven. De cocon of pop kan je moeilijk bestrijden tenzij je ze weghaalt en vernietigt maar dit is, in het geval van veel buxus, een echt monnikenwerk. Uit de pop komt de mot en op dat moment komt het erop aan om de paring tegen te gaan. 

Dit doen we door het plaatsen van een  met . Een vrouwelijke lokstof die een ongelofelijke aantrekkingskracht heeft op de mannelijke motten die de deltaval invliegen en door de aanwezige lijmplaten worden gevangen. Dit is deze maand een eerste fikse opdoffer voor de schadelijke exoot. 

Gezien deze mot slechts een dag of 8 leeft is het natuurlijk geen absolute zekerheid dat we in deze korte periode elke mot te snel af zijn door het plaatsen van deze feromoonvallen dus houden we onze buxus van heel dicht bij in de gaten. 

Razendsnelle verspreiding in 2017

We houden nauwkeurig alle waarnemingen bij en op onderstaande kaart zien we een serieuze toename op 1 maand tijd (april 2017 versus mei 2017).
Er is een duidelijke verschuiving te zien vanuit Gent naar Brugge, midden-Limburg staat vanaf nu ook op de kaart, en ook in Nederland is een noordelijke verschuiving te zien richting Amsterdam.

Buxusmot kaart verspreiding 2017

Waar moeten we op letten?

De nieuwe generatie rupsen komt eraan en heeft maar één doel: eten, eten en nog eens eten. Jonge rupsen zijn ca. 5 mm groot en het vraagt een specialistenoog om ze vroeg te detecteren. Dit is echter belangrijk want hoe vroeger je de bestrijding start, hoe beter.

Kijk goed uit naar de juiste sporen: vraatschade, bladskeletten, lokale afwezigheid van jonge frisse scheuten in combinatie met zilverwitte spinsels en harde propjes, de uitwerpselen.

Rupsen worden doorgaans pas ontdekt als ze zo'n anderhalve centimeter groot zijn, maar ook dan is bestrijden nog niet te laat.

Hoe bestrijden?

Je kan de rupsen op drie manieren aanpakken. Je kan ze manueel wegplukken, biologisch bestrijden of we gaan de chemische toer op en behandelen onze buksboompjes met een systemisch insecticide. 

Voor één keer ben ik op heden te vinden voor een korte en krachtige bestrijding met systemische insecticiden. De actieve stof wordt dan in de sapstroom van de plant opgenomen en blijft zo'n 3 à 4 weken werkzaam waardoor je heel wat, zoniet alle, vretende rupsen treft. Andere nuttige insecten blijven gespaard want geen ander levend wezen...denkt eraan om buxusbladeren op te eten!

Wil je biologisch bestrijden met een contactmiddel op basis van natuurlijke pyrethrinen dan dien je elke rups effectief te raken met het middel. Een drukspuit met blaasfunctie is hier aangeraden. Natuurlijk is het zo dat ook nuttige insecten kunnen worden geraakt dus is een toepassing bij valavond, wanneer de nuttige insecten minder actief zijn, de betere keuze. Bovendien blijft de haag dan langer vochtig en het product dus langer werkzaam...na 48 uur vind je van pyrethrum niets meer terug.

#5370

Auteur: Thomas Paelinck
Contentmanager - Tuinadvies
http://www.tuinadvies.be/tuin/145930/thomas-p