menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    donderdag 18 juli 2024

Crassula: voor mensen zonder groene vingers

De Crassula of jadeplant of geldboom, is een typische plant die het goed doet bij mensen zonder groene vingers. Ben jij ook iemand die er in slaagt alle planten te laten verdorren door de plant niet te onderhouden? Dan lukt het je misschien wel met de Crassula !

Crassula - jadeplant of geldboom

Crassula of jadeplant of geldboom

De Crassula is een vetplant (ook wel succulent genoemd). Deze soort planten slaan een voorraad water in voor drogere perioden. Sommige van die planten doen dit via de stengels, wortels of in de bladeren. In het geval van de Crassula zit het vocht in het blad. Daarom wordt deze plant ondergebracht in de "bladsucculenten".

Vergeet je de Crassula een weekje geen water te geven? Dat is helemaal geen ramp want een periode waarin de pot volledig droog komt te staan is zelfs een must om lang te kunnen genieten van deze plant.
Geef de plant enkel water wanneer de grond volledig droog is. Gedurende de zomer laat je best de grond 1 week droog staan, in de winterpeiode mag je tot anderhalve maand wachten om opnieuw water toe te voegen.

Zoek eerst een zonnig plaatsje voor deze plant. Aangezien de Crassula zijn oorsprong heeft in Zuid-Afrika begrijp je wel dat de plant minstens 4 uur per dag zon nodig heeft. Staat de plant te donker, dan laat hij dit zien door blaadjes te laten vallen. Een andere oorzaak van bladverlies of verkleuring kan ook een teveel aan water zijn. In het geval van twijfel geef je de Crassula dus beter geen water.

Crassula of jadeplant of geldboomEnkel de varianten met lichtgroene bladeren kunnen niet tegen rechtstreekse volle zon. Zet die dan op een plaats met veel indirect licht.
Staat de plant binnen, dan krijg je wellicht nooit bloemen te zien. De bloemproductie wordt gestimmuleerd door een rustperiode. Daarom zie je meestal alleen maar bloeiende Crassula's wanneer deze buiten staan. Door de winterperiode krijgt de plant voldoende winterrust. Om bloemen te krijgen heb je ook een al wat oudere plant nodig. Jonge planten bloeien zeer zelden.

Qua speciale kenmerken kunnen we nog zeggen dat de plant niet giftig is (al ziet ze er soms zo uit), en dat er weinig problemen zijn met insecten of luizen. Heb je toch last van ongedierte, dan haal je er ze snel af met een harde waterstraal.

Wil je de geldboom of jadeplant toch snoeien, dan kan dit wel maar let erop dat je niet te veel in 1 keer gaat afknippen. Zoniet kan de plant snel kaal worden.

Zie je liever een grote Crassula als kamerplant? Dan geef je deze plant best een grote pot. Groeien zal de plant enkel en alleen doen wanneer er plaats is voor wortels. Verpotten kan in het voorjaar. Wortels die beschadigd raken tijdens het verpotten kunnen dan het snelst en best herstellen.

Veel succes met deze plant voor mensen zonder groene vingers !

#5412Karel

Auteur: Karel
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).