De beste bladhoudende hagen
Bloemen verwelken, bomen worden kaal... en met het vallen van de bladeren verdwijnt ook de knusse privacy in je tuin. Gelukkig biedt een bladhoudende haag het hele jaar door beschutting tegen nieuwsgierige blikken, zelfs in de winter. Denk aan de klassieke Thuja plicata (levensboom) of de Ilex, maar er zijn nog veel mooiere opties! Hieronder vind je een aantal fraaie groenblijvers, met hun voor- en nadelen, op een rijtje.
Groen van bij ons
Olijfwilg
Elaeagnus x ebbingei is een prachtige haagplant met grijsgroen, leerachtig blad dat zilverachtig glanst aan de onderkant. In de herfst boeit hij met zoetgeurende witte bloempjes, gevolgd door olijfachtige vruchtjes. Na zo'n tien jaar bereikt hij moeiteloos een hoogte van 3 tot 4 meter en vormt een dichte haag. Hij gedijt goed op zandgrond en is ideaal voor kusttuinen. Deze plant heeft de neiging om breed uit te waaieren, dus snoei hem jaarlijks even bij om hem in toom te houden.Hulst
We herkennen de hulst aan zijn typische bladeren en rode bessen, die we met kerst in heel wat bloemstukken verwerken De inheemse Ilex aquifolium is een ijzersterke plant en kan ook heel oud worden. Als je hem niet snoeit wordt hij (aan een rustig tempo) een boomstruik van 10 meter. Als haag is hij door z’n stekelig blad ondoordringbaar. Hulst hoef je maar één keer per jaar te snoeien. Plant niet op droge of te natte ondergrond; vochthoudende bodem is best. In de herfst geven de vrouwelijke planten en cultivars zoals 'J.C. van Tol' decoratieve bessen, die licht giftig zijn. Geschikt voor gebruik als hagen van 2 meter en hoger.Portugese laurierkers
Prunus lusitanica 'Angustifolia' is een sierlijke struik die uitstekend als haag kan dienen en makkelijk tot 5 meter hoog groeit. In de lente verschijnen fraaie rode scheuten, gevolgd door geurige witte bloemen en kleine zwarte vruchtjes. De bladeren zijn glanzend en het liefst staat deze struik op een vochthoudende tot normale bodem, beschut tegen koude noordoostenwind. Eén snoeibeurt per jaar is genoeg.
Taxus
Net als hulst is de inheemse Taxus baccata een indrukwekkende struikboom die honderden jaren oud kan worden. Deze Taxus is perfect voor strakke, compacte hagen, hoog of smal, en gedijt goed in drogere grond. Een te natte bodem is minder geschikt. Hij groet langzaam, dus jaarlijks snoeien is voldoende. Let op: het snoeisel is giftig en de plant kan soms last krijgen van taxuskevers.
Half groen, half bladverliezend
Liguster
Ligustrum ovalifolium is half-bladhoudend: in milde winters met lichte vorst behoudt hij zijn bladeren. Het is zonder twijfel één van de goedkoopste, sterkste en snelst groeiende haagplanten. Als je hem niet te vroeg snoeit, kun je genieten van geurige bloemen die vlinders aantrekken. Inheems en snelgroeiend, met een maximale hoogte van 4 meter. Twee keer per jaar snoeien is voldoende. Ten onrechte heeft hij een wat ouderwets imago.
Beukenhaag
Je hoeft niet altijd een groenblijvende haag te planten om in de winter afgeschermd te zijn. Fagus sylvatica houdt de hele winter lang z’n (weliswaar verdorde) blad en laat het pas laat in de lente los, wanneer het jonge blad al bijna schiet. Ook ’s winters geniet je dus van de nodige privacy. Niet te verwarren met haagbeuk!
Atypische hagen
Klimop langs een afrastering of een strook bamboe kan ook als groene winterhaag dienen. Beide groeien snel, zijn ijzersterk en blijven het hele jaar door groen. Vermijd echter woekerende bamboe zoals Phyllostachys; kies liever voor Fargesia, die beter geschikt is.
Liever niet
Naaldhagen als x Cuprocyparis leylandii, Chamaecyparis of Thuja groeien razendsnel, worden makkelijk 4 tot 10 meter hoog, zijn niet duur in aankoop en blijven 's winters groen. Helaas heb je er ook een pak snoeiwerk aan, tot drie keer per jaar, en massa’s groenafval dat je thuis niet gecomposteerd krijgt. Niet zo ecologisch en ook geen oplossing op lange termijn.
Tip: snoei groenblijvende hagen in de maanden zonder ‘r’. Wacht het liefst tot 15 mei, wanneer de kans op nachtvorst voorbij is, en snoei uiterlijk tot 15 september.