Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/de_blote_wortels_komen_eraan_

menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    zondag 24 oktober 2021

De blote wortels komen eraan

herfstWie heeft het nog niet opgemerkt? De natuur begint aan zijn metamorfose. De dagen zijn reeds een stuk korter geworden en de planten maken zich klaar om straks de winter in te gaan. Hoog tijd om na te denken over de aanplant van een haag of een bosje achter in de tuin waar we al zo lang van dromen. 

Wat zijn planten in blote wortel? 

Rond eind oktober tot begin november kunnen we starten met het aanplanten van haagplanten en struiken in blote wortel of ook wel het ‘bosgoed’ genaamd. De meeste bladverliezende struiken, hagen en bomen worden aangeboden in blote wortels. De planten worden rechtstreeks gerooid van het veld, zonder pot of kluit en kunnen zo terug de grond in. Grote exemplaren en groenblijvende hagen worden meestal verkocht in kluit, omdat de wortels onder geen beding mogen uitdrogen.

planten met blote wortelWanneer aanplanten?

Het is belangrijk om bosgoed op het juiste tijdstip aan te planten. Hier en daar zie je begin oktober al planten in blote wortel te koop staan maar dit is nog veel te vroeg. Je mag pas starten met het aanplanten als de planten in rust zijn. Dus in het najaar als de bladval is opgetreden en in het voorjaar voor het ‘knoppen’. Daar de planten zich aanpassen aan de natuur, is het niet precies vast te leggen wanneer de plantperiode start en stopt. Als het nog warm is in oktober, is het nog niet mogelijk om te planten, dan is het afwachten tot de temperatuur daalt en de bladval op gang is gekomen. Wordt er in de winter een lange periode van vorst voorspeld, dan wordt de aanplant best een tijdje uitgesteld.


Het voordeel van bosgoed

Het grote voordeel van planten in blote wortel is de prijs. De planten komen rechtstreeks van het veld, nemen minder plaats in en wegen een pak minder. In vergelijking met het kweken van potplanten heeft de teler hier veel minder zorg aan gehad. Hierdoor kunnen ze aan een lagere prijs worden verkocht.

Doordat de planten of bomen in volle grond zijn opgekweekt, is de wortelmassa groter en gaat de plant veel vlugger nieuwe wortels aanmaken. Dit zorgt ervoor dat de plant krachtiger en voller gaat groeien dan een gelijkaardige plant in pot. 

Door het lichte gewicht verloopt de aanplant bovendien vlotter en een stuk makkelijker dan bij de aanplant van de soortgenoten in pot. Het is vooral belangrijk er op te letten dat de wortels tussen het rooien en de aanplant in de tuin voldoende beschermd blijven tegen uitdroging. Dit gebeurt door de wortels af te dekken of door de wortels in een zak te steken tijdens het transport. Vervoer ze nooit met een open aanhangwagen zonder enige bescherming. De wind kan ervoor zorgen dat de wortels in enkele minuten tijd volledig uitdrogen en onherstelbaar beschadigd worden. 

planten met blote wortelHoe aanplanten

Wanneer we de planten in ons bezit hebben, moeten ze zo vlug mogelijk de grond in. Zorg er dus voor dat de grond reeds voorbereid is. Is het niet mogelijk om de dag zelf of dezelfde week aan te planten? Geen nood, de beste oplossing is om de planten dan in te kuilen. Hierbij graaf je een kuil of sleuf waarin je de planten plaatst. De wortels worden afgedekt met de aarde uit de sleuf of indien niet mogelijk met een vochtige doek of jute zak.

Tijdens de werkzaamheden plaats je de planten best op een donkere, koele plaats, afgeschermd van wind en bescherm ook nu de wortels voldoende. Neem telkens een deeltje van de planten bij de hand en laat de overige planten beschermd liggen.

Bosgoed heeft dus heel veel voordelen. Ben je benieuwd naar ons aanbod? Hou dan het assortiment in onze webshop in het oog! Als het juiste tijdstip is aangebroken dan kan je de planten bestellen.

#5793

Auteur: Kristof
Tuin- en Landschapsarchitect