menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    donderdag 18 juli 2024

De opmars van elektrisch aangedreven tuingereedschap

Iedereen heeft het al ervaren: een lawaaierige grasmachine in de buurt tijdens je momentje op het terras, het storend geluid en de benzinegeur van de boomzaag of heggenschaar bij het lezen van een boek. Of het werken met gehoorbescherming tijdens het tuinklussen. Maar heb je ook al gedacht aan een alternatief: elektrisch aangedreven tuingereedschap?

bladblazer en heggenschaar met benzinemotor

We kunnen er niet onder uit, zowel in het verkeer als bij onze machines, worden de verbrandingsmotoren en het gebruik van fossiele brandstoffen geweerd. Door afstand te nemen van tweetakt- en benzinemotoren kunnen we ecologisch verantwoord tuinieren.

Het eenvoudigste alternatief om de motoraangedreven machines te weren uit de tuin is het gebruik van manuele gereedschappen. Een frees kan vervangen worden door een spitvork, een bosmaaier kan vervangen worden door een zeis, de hagen kunnen gesnoeid worden met een manuele haagschaar en de handzaag levert net zo goed proper werk af. Die manieren spreken natuurlijk tot de verbazing voor mensen met een grote tuin of voor professionals. In vele gevallen zal het handgereedschap geen optie zijn, denken we maar aan het vellen van grote bomen.

de batterij kan eenvoudig in de machine worden geplaatstEen andere oplossing is het aanwenden van elektrisch aangedreven toestellen. Een tiental jaren geleden was een verlengkabel onmisbaar om deze in werking te stellen. We merken echter een enorme evolutie in het aanbod van de batterij-aangedreven motoren. De producenten hebben de laatste jaren veel geïnvesteerd en deze zoektocht heeft zijn vruchten afgeworpen: minder zware machines, betere kwaliteit, langere autonomie, minder lawaaierig… Factoren die de aanschaf van deze toestellen aantrekkelijker maken.

Een extra voordeel van de batterij-aangedreven machines: de motor valt onmiddellijk uit bij het loslaten van de knop. Bij de benzinemotoren moet deze volledig uitgeschakeld worden om ze het zwijgen op te leggen, zoniet blijft de motor draaien en blijft de geluidsoverlast aanwezig. De kracht van de accumotoren kunnen we ook niet meer ontkennen, de laatste generatie zijn ze uitermate krachtig geworden. Daarnaast zijn de onderhoudsvereisten veel beperkter.

In het verleden beperkte het assortiment zich tot heggenscharen maar dit aanbod is de laatste jaren enorm uitgebreid. Bijna alle machines met benzinemotor hebben ondertussen een accuversie. Denk maar aan de grasmaaier, bosmaaier, bladblazer tot kettingzaag.

Waarop letten bij de aankoop?

Belangrijk bij de aanschaf van een toestel op batterijen is, dat je de batterijen ook kan gebruiken voor je andere gereedschappen. Dit wil zeggen dat je werkt met machines van één merk. De batterijen van het ene merk zullen niet in een ander merk passen. Batterijen kan je onderverdelen in 2 soorten, enerzijds de blokbatterijen die je makkelijk in je machine bevestigt en het gewicht ervan zullen bepalen. Anderzijds de ruggedragen batterijen, deze zijn een stuk zwaarder maar hier heb je weinig last van omdat ze als een rugzak worden gedragen. Wel zijn ze doorgaans sterker, hebben een groter autonomie en passen meestal op alle toestellen van hetzelfde gamma.

links een ruggedragen batterij, rechts een blokbatterijDaar de natuur momenteel in rust is en er weinig werk is in de tuin, met het voorjaar in zicht, kunnen we alvast even nagaan of het geen tijd is om overgaan tot de aanschaf van elektrisch aangedreven tuingereedschap. We maken het onszelf alvast veel comfortabeler en dragen ons steentje bij naar een beter milieu.

Bekijk hier ons volledige aanbod accu-aangedreven tuingereedschap.

#5833

Auteur: Kristof
Tuin- en Landschapsarchitect

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).