Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/de_voordelen_van_een_grasrobot

menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    zaterdag 3 juni 2023

De voordelen van een grasrobot

Robotmaaiers Cramer

Heb je een kleine tuin of een tuin met een niet te groot gazon, dan is het gras maaien zo gepiept. Zonder veel energie te verspillen ben je in een mum van tijd rond. En maai je het wat later dan voorzien, dan nog ben je er snel met klaar. Maar niet iedereen heeft dit geluk. Tijdens de zomer kan het gras op korte tijd flink wat groeien waarbij de soms warme temperaturen het er niet aangenamer op maken. Het is een hele klus met de grasmaaier waar maar geen eind aan lijkt te komen. Je denkt zelfs bijna aan het omruilen voor een extra terras.

Gelukkig bestaan er oplossingen om je gazon makkelijker te onderhouden en zo minder tijd te verspillen aan het uren rondrijden en legen van de grasmaaier. Met deze tips laten we je terug volop genieten van jouw groen gazon, zonder al te veel moeite!

De voordelen

Een grasmachine kan soms een zware klus zijn: zweten tijdens het afrijden, sleuren met het grasafval en dan nog alles proper afkuisen. En wat na jouw zomerreis? Want dan heeft het gras ongestoord kunnen groeien en zakt de moed bij thuiskomst je snel in de schoenen. Voor dit alles is er maar één oplossing: een grasrobot! We bekijken enkele voordelen.

  • Het aankoopprijsje schrikt heel wat mensen af, toch heeft het ook zijn voordelen en bespaar je op korte termijn veel tijd die je kan besteden aan ander tuinwerk of gewoon een dagje weg met het gezin.
  • Heb je last van hooikoorts of grasallergieën, dan is een robotmaaier een goede aankoop. Door het continue kort houden van het gras, circuleren de allergenen minder snel doorheen de lucht.
  • Door de robot zijn werk te laten doen, hoef je zelf geen fysieke inspanning meer te leveren. Het vooruit duwen doet hij zelf en de gemaaide grassprieten blijven ter plekke liggen als meststof voor het gazon. Zo hoef je de bodem minder vaak te bemesten.
  • Grasrobots zijn beter voor het milieu dan grasmachines omdat er geen emissies zijn.
  • Daarnaast hebben ze een laag stroomverbruik van meestal minder dan 100 watt waardoor ze op lange termijn goedkoper zijn.
  • De buren zullen je tevens dankbaar zijn voor de stilte die de robot met zich meebrengt. Hierdoor kan je ook op zon- en feestdagen het gras ongestoord afmaaien met de maairobot.


De nadelen

Robotmaaier op lichte helling gebruikenNaast de hoge aanschafkost zijn er nog andere nadelen verbonden aan de robotmaaier.

  • Het belangrijkste nadeel is de limiet op het hellingspercentage van 45%. Dit wil zeggen dat tuinen in heuvelachtige streken of op zeer steile stukken niet bereikbaar zijn voor de robot eens deze grens wordt bereikt. Van zodra de helling te steil wordt, maakt de grasmaaier rechts omkeer. Betreft de helling maar een kleine zone van je tuin, dan kan je de overweging maken hem toch aan te kopen en de rest handmatig bij te maaien.
  • Robotmaaiers zijn een gevaar voor egels en andere kleine nachtdieren. Laat daarom de robot 's nachts opladen en niet maaien. 
  • Een robot grasmaaier plaats je niet zomaar in de tuin. Zonder de te maaien zone af te bakenen, rijdt hij snel bij de buren of op straat wanneer hij daar de mogelijkheid tot krijgt. Het juist plaatsen van de grensdraad vraagt vooraf dus enige inspanning.
  • Niet elke hoek of rand wordt even netjes afgereden omwille van zijn bereikbaarheid. Handmatig bijsnijden met een sikkel of bosmaaier is dus zeker nodig.

Maai niet alles en hou rekening met onze egels!

Een gemaaid gazon oogt net en overzichtelijk. Het is gemakkelijk te gebruiken voor tuinfeestjes, het plaatsen van een zwembad of zithoek, of als voetbalveld voor de kinderen (en papa). Zonder dat we er ons van bewust zijn, heeft het voor de natuur zware gevolgen: wekelijks maaien geeft kruiden en bloemen weinig kans op groeien waardoor ze verdwijnen (op enkele doorzetters na), net zoals de insecten die hiervan leven.

Maai daarom niet de volledige tuin. Laat het gras groeien op plaatsen waar je weinig komt want niet elk hoekje benut je toch? En een groot gemaaid gazon nodigt immers niet uit om tot elk hoekje te wandelen, je ziet het ook vanop je terras. Maak daarom de tuin uitnodigend door er geheime tuinkamers in te maken. Speel met wilde bloemenborders en laat het gras op de niet gebruikte zones zijn gang gaan. Maai de randen zodat de borders niet woekeren en leg er een pad door dat leidt naar een weggestoken stukje tuin. Ook daar mag het gras terug kort zijn om er een zitbank of tuinbeeld te plaatsen. Dit wordt ongetwijfeld je favoriet tuinplekje!

En tot slot, laat jouw grasrobot enkel tijdens de dag rijden. 's Nachts, bij valavond en in de vroege ochtend zijn onze egels actief en zij worden tegenwoordig al te vaak het slachtoffer van de grasrobot. Hou dus zeker rekening met de actieve uren van onze stekelige vrienden!

Gemaaid gazonpad door de tuin

#5903Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon