Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/druppelbevloeiing_tuin

menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    donderdag 29 juli 2021

Druppelbevloeiing betaalbare beregening voor in de tuin: voordelen en gebruik

Tuinberegening wordt vaak geassocieerd met mooie sproeiers die bij het opkomen van de mooie ochtendzon in de zomer uit de grond “ springen “. Deze sproeiers die ronddraaien worden pop-up turbinesproeiers genoemd. 

Verscheidene hagen en bloemen mogen echter niet op deze wijze beregend worden. 

Reden 1 : schade.

Bij rozen bijvoorbeeld zullen de bloemen rotten. De mooie buxusbollen en taxushagen zouden ongetwijfeld hun mooie vorm verliezen en op termijn ernstige schade oplopen.

Reden 2 : waterverspilling.

Grote heesters fungeren als paraplu voor de ondergrond als het regent. Wie schuilt er niet onder een boom als het druppelt? Slecht een gering deel van het water komt bij de wortel terecht. Een groot deel van het water blijft op blad en bast achter en verdampt.

De ideale beregening van borders, hagen en bodembedekkers kan men best met druppeldarm uitvoeren. Dit zijn PE leidingen (16 mm) waar na vaste afstanden tussenstukjes (druppelaar) zijn ingebouwd waar het water uitdruppelt. De meest frequente tussenafstand is 33 cm.
Het voordeel van deze manier van beregenen is dat het water direct bij de wortelzones komt en er geen verspilling is door verdamping.

Het is belangrijk dat alle druppelaars even veel water afgeven. Daarom is het aan te raden om drukgecompenseerde druppeldarm te gebruiken. De waterafgifte van laatste druppelaar is dezelfde als van de allereerste!

Afhankelijk van de bodemsamenstelling en de soort vegetatie dient de onderlinge afstand tussen 2 lijnen druppeldarm bepaalt te worden.

Bij bamboehagen bijvoorbeeld is dit 3 lijnen per meter.

Uiteraard is er een maximale afstand tov de wateraftakpunt. De hoogste kwaliteit van drukgecompenseerde druppeldarm werkt nog tot 200 m bij 3 bar druk.

Is de afstand verder en / of is de waterdruk beperkt, dan dient men een gesloten lus te maken: hierdoor is de druk overal gelijk en daardoor ook de beregening. 

Verstopping is nagenoeg onmogelijk door het zelfreinigende karakter. De sterke dubbele buitenwand zorgt voor een goede UV-bestendigheid en geringe kans op algenvorming binnenin.

De cilindrische vorm houdt de druppelaar op z’n plek.
De druppelaar heeft dubbele uitgangen voor goede vuilafvoer in de slang.
Drukgecompenseerde leiding kan perfect op taluds en onder boomschors geplaatst worden.
Bij plantvakken waar de heesters onregelmatig en ver van elkaar staan is het een verspilling om water te geven daar waar niets staat.

In zo’n toepassing kan U best Uw eigen druppelsysteem maken door PE buis af te snijden op de juiste lengte en de druppelaars er tussen te monteren. Dit is tijdrovend, maar U wordt beloond door een veel lagere waterfactuur!

Dit alles kan geautomatiseerd worden door een beregeningsautomaat te plaatsen op de buitenkraan die op vast ingestelde tijden het water open zet.

Andere gebruikers verkiezen een beregeningsautomaat binnen, die een magneetklep opent op geprogrammeerde tijdstippen. Hierdoor vult een drukleiding met water die ondergronds aangesloten is met de druppeldarmen.

#957

Auteur: Bart Lauwers