Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/echinacea_antibioticum_van_moeder_natuur

menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    donderdag 7 juli 2022

Echinacea: antibioticum van moeder natuur

Echinacea purpurea of Rode zonnehoed

Echinacea purpurea of Rode zonnehoed is een veel gebruikte vaste plant die met zijn opvallend purper roze bloemen en stekelig zaadhoofd een grote sierwaarde heeft in de tuin. Ook na de bloei blijven de zaadhoofden nog lang mooi. De naam Echinacea komt van het Griekse woord ‘Echinos’ wat ‘egel’ betekent en verwijst naar het egelachtige uiterlijk van het bloemhoofd.

Van nature komt de plant voor in Noord-Amerika. Het waren dan ook de Noord-Amerikaanse indianen die de geneeskrachtige werking van de plant ontdekten. Ze gebruikten het kruid om allerlei wonden zoals slangenbeten en ziekten mee te behandelen.

Geneeskrachtige werking

geneeskrachtige werking van EchinaceaDoor de jaren heen werd de plant ook in de westelijke geneeskunde geïntroduceerd en intussen is het één van de populairste middeltjes geworden voor het versterken van onze natuurlijke weerstand. Zowel de bloemen, als het blad, de steel en de wortel worden gebruikt en verwerkt in allerlei preparaten die in de winkel en de apotheek te vinden zijn.

Er zijn al heel wat onderzoeken gebeurd rond de geneeskrachtige werking en de meesten bevestigen dat Echinacea wel degelijk kan helpen om ons natuurlijk afweersysteem te versterken, om beschadigd weefsel te herstellen en om ontstekingen af te remmen. Echinacea heeft de kracht het aantal witte bloedlichaampjes te verhogen wat helpt om infecties te bestrijden. Dit betekent niet dat je immuun zult worden voor alle ziekten maar wel dat je er sneller vanaf zult zijn en dat de symptomen minder erg zullen zijn, zoals bij griep en verkoudheid.

Ook bij puistjes en abcessen die veroorzaakt worden door onzuiver bloed,  kan een tinctuur van deze plant helpen.
Mensen die lijden aan auto-immuunziekten zoals MS en andere ernstig chronische ziekten raadplegen best vooraf een arts alvorens dit kruid te gebruiken.


Rode zonnehoed in de tuin

Echinacea purpurea is een vaste plant die houdt van een kalkrijke goed doorlatende grond. In goede omstandigheden groeien en bloeien de planten weelderig. Geef ze een plekje in de volle zon en voed ze elk jaar met kalk en compost. Vermeerderen kan door het scheuren van de plant.
De grote margrietachtige bloemen vallen in de border op. Ze houden niet van al te veel concurrentie van andere planten maar ze zijn wel mooi in combinatie met aarvormige bloemen zoals Persicaria en Veronica.

De plant is ook nauw verwant aan Rudbeckia die met zijn goudgele bloemen en bijna zwart hart ook een heel mooie plant is in de siertuin. De zaden van Rudbeckia worden ook enorm gegeerd door de vogels. Laat dus gerust de uitgebloeide bloemen staan in de herfst en in de winter. Onze gevederde vrienden zullen je dankbaar zijn!

#4921Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon