Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/eetbare_bloemen_in_de_tuin

menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    maandag 27 juni 2022

Eetbare bloemen in de tuin.

Borago officinalis of komkommerkruid

Wist je dat… tal van bloemen eetbaar zijn en dus prachtig en decoratief zijn in zomerse salades. Voortaan kan je geur en kleur in de tuin combineren met heerlijke keukengerechten. Natuurlijk kunnen we het hier hebben over alle eetbare bloemen maar laten we ons vandaag beperken en het enkel hebben over de bloemen die ook nog een heerlijk zijn van smaak. Ik denk bijvoorbeeld  aan de bloemetjes van Borago officinalis met hun zachte komkommersmaak, deze plant heeft dan ook niet voor niets de Nederlandse naam: Komkommerkruid!

Bloemen hebben verschillende uiteenlopende smaken: zoet, kruidig of scherp. Sommigen smaken zacht maar zijn dan weer louter als decoratie op het bord een ware streling voor het oog. Sommige bloemen hebben een groot formaat waardoor ze heerlijk kunnen worden gevuld.

Agastache eetbare bloemenNatuurlijk, zoals bij vele zaken, smaken jonge bloemen het lekkerst. Net uit de knop of zelf nog half gesloten. Oudere bloemen kunnen bitter gaan smaken en ook de bloembodem kan hard en taai zijn. Verschillende bloemen eet je ook op verschillende manieren. Bij sommige families eet je enkel de bloemblaadjes en lipbloemigen bijvoorbeeld kan je de gehele bloem verorberen. Ik denk bijvoorbeeld aan Agastache met zijn zachtzoete, anijsachtige smaak.

Natuurlijk moet je steeds opletten met het lukraak eten van bloemen uit jouw tuin of uit de natuur. Sommige soorten zoals bijvoorbeeld Digitalis of vingerhoedskruid zijn giftig. Ook kunnen de bloemen van een plant bijvoorbeeld eetbaar zijn terwijl je andere onderdelen van diezelfde plant beter niet opeet.  Bij Lonicera bijvoorbeeld zijn de bloemen eerbaar maar de bessen die daarop volgen zijn giftig.
En waarom eten vogels die bessen dan om het meest? Vogels hebben een zeer snelle transit van de spijsvertering waardoor het gif van de bessen geen tijd krijgt om op hen in te werken. Bovendien is het veelal de kern van de bessen die giftig is waardoor vogels ook meehelpen aan het verspreiden van bepaalde soorten. Bij het eten van plantenonderdelen kunnen allergische reacties optreden dus indien je allergiegevoelig bent let je er best mee op.

foto Tropaeolum majus
Latijnse naam Tropaeolum majus
Nederlands Oostindische kers/Capucien
Familie Tropaeolaceae
Bloeikleur geeloranjerood
Bloeimaand junijuliaugustusseptemberoktober
Hoogte 30 - 40 cm1,5 m - 2 m
Soort gewas Eenjarige plant
Habitat Droge bodemNormale bodem
Standplaats ZonHalfschaduw
Bladkleur Groen
Wintergroen Bladverliezend
Winterhardheid Niet winterhard
pH bodem Neutraal
Kenmerken BodembedekkerKruidSnijbloemKlimplantBijen aantrekken

Enkel groente die we reeds kennen zijn eigenlijk al een vorm van bloemen: bloemkool en broccoli zijn eigenlijk onvolgroeide bloemknoppen en ook bij artisjokken eten we de bloemblaadjes en de bloembodem als een echte lekkernij. Maar echt bekende eetbare bloemen zijn deze van de Oost- Indische kers of Tropaeolum en het reeds bovenvermelde Komkommerkruid. Ook handig om te weten is dat alle bloemen van keukenkruiden eetbaar zijn, ze smaken steeds ongeveer hetzelfde als de bladeren maar zijn veelal sterker of zoeter van smaak.

Eet uiteraard nooit bloemen uit gekochte boeketten en pluk ze ook niet langs wegbermen waar ze vervuild zijn door uitlaatgassen. Pluk de bloemen vroeg in de ochtend en bewaar ze in een papieren zak in de koelkastlade. Fris ze voor de maaltijd op door ze een halfuurtje in ijswater te leggen en maak ze schoon. Bloemen kunnen ook worden gedroogd om nadien op te leggen in olie of azijn.
Ook bloemen van lavendel, hibiscus, hemerocallis, monade, malus (appelbloesem), malva en rosa (alle soorten) kunnen worden gegeten en hebben zijn heel verrassend in hun verschillende smaken.

#4279
Terug naar boven icoon