Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/fruit_uit_de_tuin

menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    maandag 6 december 2021

Fruit uit de tuin

Fruit voor uw tuin

Wat is leuker dan vruchten plukken in uw eigen tuin? Opeten natuurlijk. In elke tuin past een vruchtboom of -struik. Wat wordt het, een appeltje voor de dorst? Of droomt u van een volgeladen pruimenboom? Zelfs een balkon biedt mogelijkheden. Zet een aalbes op stam in een ruime pot en plant er aardbeien onder. Met fruit in de tuin is er het hele jaar door wel iets te beleven.

Lente
Fruitgewassen zijn niet alleen lekker en gezond, maar bovendien mooi. In het vroege voorjaar doen ze met hun bloesem niet onder voor siergewassen. Een appel- of perenboompje in de tuin is alleen al daarom een aantrekkelijke keuze. Ook kers bloeit rijk, spierwit.

Zomer
Als de zomer nog maar net officieel is begonnen, zijn vroege rassen van aardbei en aalbes al rijp. Het is heerlijk om de geurende vruchten rijp te plukken en warm van de zomerzon te eten. In augustus rijpen zomerappels zoals 'James Grieve'. Ook met vruchten zijn bomen en struiken een lust voor het oog.

Herfst
In oktober en november worden de laatste vruchten geoogst zoals bewaarappels en -peren, kiwi en mispel. Voor de tuin zijn ook herfstframbozen zoals 'Zefa Herbsternte' aantrekkelijk. Doordragende aardbeien maken vruchten tot de vorst invalt. Sommige fruitgewassen krijgen een mooie herfstkleur. Blauwe bes of Amerikaanse bosbes (Vacciniuin corvmbosum) verkleurt prachtig oranje voordat het blad valt.

Winter
Als de fruitgewassen kaal zijn geworden, is het tijd voor winterwerkjes zoals snoeien en aanbinden. Bij de druif moet dit al in december gebeuren. Kort na de jaarwisseling valt er in de tuin alweer nieuw leven te bespeuren; ook bij de vruchtbomen. De hazelaar bloeit het eerst. De hazelaar behoort tot de noten. Die worden ook tot de fruitgewassen gerekend. Al in januari kunnen de mannelijke bloemen, de katjes, wolken geel stuifmeel loslaten. Wie vruchten bewaart of verwerkt tot lekkere jams en sappen, kan daar 's winters van genieten. Het zijn heerlijke herinneringen aan de zomer.

Toepassingen
Vruchtbomen en -struiken kunnen uitstekend als solitair worden gebruikt. Zo'n alleenstaande boom of struik zorgt voor opvallend accent in de tuin. Een haag van fruit kan ook; gemengd of juist van één soort. Een vruchtdragende pergola kan ook, denk maar eens aan de druif of de kiwi. Verder zijn veel, fruitsoorten geschikt om daarvan leibomen te maken. Ze kunnen dan als het ware plat tegen een muur of schutting groeien. Ze nemen op die manier weinig ruimte in; een ideale oplossing voor de kleine tuin. Een rijtje leibomen kan ook fungeren als een haag 'op poten', waar onder door kan worden gekeken.
De meeste fruitsoorten laten zich goed combineren in een siertuin. Een appelboom (hoog- of halfstam) op het gazon is het hele jaar door fraai. Een druif die een terras beschaduwt, is zowel mooi, smaakvol én praktisch. Al zin in een fruittuintje?

Planttips fruit

 • Plant in het najaar na de bladval, of in het voorjaar voordat de boom of struik begint uit te lopen.
   
 • Zet bomen en struiken nooit dieper dan ze op de kwekerij hebben gestaan.
   
 • Het grondwater moet minimaal 70 cm diep zitten.
   
 • Maak een ruim plantgat; voeg compost toe, geen mest.
   
 • Van een vruchtboom met een waarmerkstrookje of foto-etiket bent u zeker van het ras en de onderstam.

Snoeitips fruit

 • Snoei niet te veel, alleen om de takken licht te geven.
   
 • Let bij het snoeien op behoud van de vorm (kroon, struik).
   
 • Prunus-soorten mogen alleen 's zomers worden gesnoeid.
   
 • Druif in december snoeien, scheuten 's zomers inkorten.
   
 • Dunnen is een deel van takken of vruchten verwijderen voor een betere belichting.
#1017