Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/gevonden_vleermuis_opkweken

menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    donderdag 20 januari 2022

Gevonden vleermuis opkweken

Het jaar 2011 is uitgeroepen tot het jaar van de vleermuis. Daarom besteden we dit jaar in een aantal artikelen aandacht aan de vleermuis. Daarbij volgen we de seizoenen.

Elsje

Een oplettende voorbijganger zag in Elshout, nabij een vleermuizenkolonie, een kleine vleermuis op de grond zitten. Hij pakte het kleine diertje op en plaatste het bij een boom. Hij hoopte dat de vleermuis de weg naar de kolonie wel zou vinden. Dat gebeurde niet en de volgende dag zat de vleermuis nog op dezelfde plek als waar de man haar had achter gelaten.
Via de dierenambulance is de vleermuis toen terecht gekomen bij de vleermuizenwerkgroep en daar werd aan opvang gedaan.

Hoewel het moeilijk was om precies de leeftijd vast te stellen, was het wel duidelijk dat het om een baby ging. De baby kreeg geitenmelk waar enkele zouten aan waren toegevoegd. Daar groeide zij goed door en na verloop van tijd kon er langzaam worden overgeschakeld naar meelwormen.
Omdat de vleermuis opgroeide bij mensen, zonder contact met soortgenoten, werd terugkeer in de natuur onmogelijk. Ze kreeg de naam Elsje, vanwege de vindplaats.

Deze foto's tonen een uitzondering:
Pak een vleermuis niet zonder handschoenen aan!

Vleermuis gevonden
Minstens 5 dagen oud

Vleermuis opkweken
Minstens 10 dagen oud, een laatvlieger, deze heeft net gegeten.

 

Hondsdolheid

Het gaat heel goed met Elsje en het is een mooi verhaal. Elsje mag blij zijn dat de man die haar vond haar heeft opgepakt maar toch was dat van de betreffende man niet echt verstandig. Hoewel het risico misschien niet groot is, bestaat de kans dat een vleermuis hondsdol is. Het zijn geen tamme dieren en als je geen kenner bent, kun je niet voldoende bedacht zijn op de reactie van een vleermuis als je die oppakt. Daarom had de man beter direct de dierenambulance kunnen bellen.
Hondsdolheid oftewel rabiës is een virusziekte die overgedragen kan worden door fysiek contact met zieke zoogdieren, zoals honden, vossen en ook vleermuizen. Het virus dat wel bij een aantal Europese soorten vleermuizen is aangetroffen wordt het European Bat Lyssa Virus (EBLV) genoemd. Dit virus is minder besmettelijk dan het klassieke rabiësvirus, maar men dient altijd voorzichtig te zijn en handschoenen te dragen.

Slapende vleermuis
Minstens 14 dagen oud,  slapend in mijn hand.

foto's vleermuizen
Ongeveer 3 weken oud

Winter

Alle Nederlandse vleermuissoorten zijn insecteneters. Een vleermuis moet om te overleven per nacht een kwart tot een derde van zijn lichaamsgewicht aan insecten eten. Voor een vleermuis betekent dat per nacht wel 300 muggen, motjes en kevertjes. Dit betekent dat bijvoorbeeld één enkele watervleermuis in de periode van 15 mei tot 15 oktober ruim 40.000 muggen kan verorberen. Een gemiddelde kolonie eet per zomer enkele tientallen kilo's insecten. Er zijn geen andere dieren die zoveel nachtinsecten eten. Daarbij komt dat veel van deze insecten schadelijk zijn voor de land- en bosbouw.

In de wintermaanden zijn er voor vleermuizen te weinig vliegende insecten om te kunnen overleven. Daarom gaan ze in het late najaar op zoek naar een plek om hun winterslaap te houden. Voor de meeste soorten in Nederland moet een geschikte plaats voor de winterslaap koel  en vorstvrij zijn. (tussen de 2 en 10°C) De luchtvochtigheid moet hoog zijn en het moet er donker zijn. Bovendien mag er geen verstoring optreden. Voor veel soorten zijn die omstandigheden te vinden in grotten en soortgelijke ruimten, zoals kelders, ondergrondse bunkers, forten en groeves. Bekende winterslaapplaatsen zijn de mergelgroeven in Zuid-Limburg, de forten van de Hollandse waterlinie, bunkers uit de Tweede Wereldoorlog en ijskelders op oude landgoederen. Tegenwoordig worden er voor vleermuizen op veel plaatsen ook nieuwe kunstmatige winterverblijven aangelegd.

Gevonden vleermuis opkweken
Ongeveer  4 weken oud.

laatvliegers vleermuizen opkweken
Ongeveer 6 weken oud, vanaf hier is ze niet meer in de lengte gegroeid,
maar in de breedte. Ook niet erg veel, maar wel wat forser.
Laatvliegers zijn huisbewoners.  
Ze zijn een van de grotere vleermuissoorten in Nederland.

In hun winterslaap verlagen vleermuizen hun lichaamstemperatuur tot ongeveer 5°C en vertragen ze hun ademhaling, hartritme en stofwisseling. Ze verbruiken dan maar weinig energie en kunnen blijven leven op hun vetreserves. De winterslaap kan vier tot zes maanden duren. Vleermuizen bereiden zich voor op de winter door in het najaar flink te eten. Hierdoor wordt het vetpercentage flink verhoogd, zodat de dieren in de winter op hun vetreserves kunnen teren. Tijdens de winterslaap proberen de dieren hun lichaamsoppervlakte zo klein mogelijk te maken door hun vleugels en staart tegen het lichaam aan te drukken. Sommige soorten vouwen hun oren achter hun poten om bevriezing te voorkomen.

Op het terrein van de Tuinen in Demen staat sinds enkele jaren een vleermuizenkelder. Elk jaar komt de vleermuizenwerkgroep een telling houden. Bij de onlangs gehouden telling werd, evenals het vorige jaar, 1 bruine grootoor-vleermuis waargenomen. De omstandigheden waarin de vleermuis overwintert, zijn voor een aantal andere diersoorten ook gunstig. Bij de tellingen in Demen worden steevast diverse salamanders waargenomen, waaronder de zeldzame kamsalamander.

Met dank aan:

  • de vleermuizenwerkgroep Noord-Brabant en www.vleermuisnet.nl

  • Fotograaf: René Cloosterman

#2866

Auteur: Martje van den Bosch
www.detuinenindemen.nl