Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/groeperen_van_bloemen_en_potten

menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    zondag 23 januari 2022

Groeperen van bloemen en potten

Eigenlijk is een creatie maken van enkele gevulde bloempotten vrij eenvoudig: vul de pot met potgrond en bloemen en geef de pot een mooi plaatsje.
De kans is dan groot dat dit snelle werkje een diversiteit aan kleuren en bloemen zal opleveren.

 

organiseren en compositie van bloempotten
Ook lege bloempotten kunnen

Maar zoals het met vele aspecten van het tuinieren gaat, zal het effect wellicht nog mooier zijn wanneer er op voorhand over nagedacht is. Of je nu een alleenstaande pot of een combinatie van potten gebruikt, dan vormt een driehoeksverband een elegant resultaat.

De driehoekige vorm is eigenlijk het hoofdbestanddeel van alle vormen van de kunst want door een of andere vreemde reden werkt dit altijd. Alle grote fotografen, schilders of kunstenaars zullen op één of andere manier proberen driehoeken te maken in hun werk. Vaak door een zodanige compositie samen te stellen waardoor er een denkbeeldige driehoek ontstaat. En dat werkt!
Vandaar dat een driehoekige compositie van bloempotten van verschillende hoogtes, maten en vormen vrijwel altijd een mooi resultaat zullen opleveren.

Een groepering van potten zal al snel op zijn plaats staan wanneer je de hoogste pot in de top van de driehoek plaatst, met de twee andere potten aan beide zijden die dan moeten contrasteren in hoogte en vorm.

Bovendien hoeft niet iedere bloempot beplant zijn. Zo geeft een lege bloempot een interessante vorm aan de compositie.
Voeg gerust meer en verschillende bloempotten toe. Het aantal is afhankelijk, want er zijn geen vaste regels waar noodzakelijk aan moet vastgehouden worden. Laat uw buikgevoel spreken maar onthou dat een oneven aantal altijd een betere vorm zal geven dan even aantallen.

Groepen van gevulde bloempotten en weelderige begroeiing kan een harde structuur van muur, terras, … veel meer uitstraling geven. Ook de vorm van de bloempotten zal al een deel van de uitstraling zijn. Ronde vormen zorgen voor een vrouwelijke toets, rechtere lijnen geven er een mannelijk gevoel aan.

inkomhal met bloemenBloemen aan de inkomhal
Een inkom (naar de tuin, aan de oprit, aan de voordeur, …) die mooi is aangekleed met bloemen en andere begroeiing, geeft de bezoeker het idee dat hij zich mag verwachten aan een hartelijk onthaal.

Maar voor je bloempotten en beplanting gaat kiezen moet je eerst de tijdsgeest en stijl van uw woning ontdekken. Zo kijk je bijvoorbeeld naar de kleur of het gebruikte materiaal van de woning en probeer om die terug te brengen in de potten:
• De zachte tinten en matte afwerking van terracottapotten gaan met bijna ieder materiaal, maar lijken vooral goed te gaan in combinatie met baksteen of verweerde houten constructies.
• De neutrale grijze tinten van cement of geconstrueerde kalksteen gaan met alles wat lijkt op graniet.

Vaak dienen bloempotten en planten bij inkomhallen als een praktisch en een esthetische doeleinde. Zo kan de inkom onderscheiden worden van andere buitendeuren, zo bespaart u de bezoekers de verwarring om niet aan de verkeerde deur aan te kloppen.
Daarnaast zullen bloemen en planten zorgen voor een natuurlijke overgang tussen woning en tuin.

#3766