menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    donderdag 30 mei 2024

Grondwitloof, een ware delicatesse

Eén van de bekendste en meest gebruikte wintergroenten is witloof, ook wel witlof genoemd. De mooie witte pijltjes worden in het donker gekweekt. Enkel de bovenkant van de bladgroente krijgt door contact met het licht en door chlorofylvorming een licht groene kleur.

De uitvinder van het witloof was een Belgische hovenier. Een man uit Brussel ‘Frans Breziers’ bewaarde aan het begin van de 19e eeuw “per ongeluk” chicoreiwortels onder een laagje aarde. Even later merkte hij op dat er wit loof op de wortels groeide en ontdekte zo de lekkernij ‘witloof’. Door het grote succes gingen later meer en meer landbouwers rond Brussel, Mechelen en Leuven over tot het kweken van witloof.   

grondwitloof of hydrocultuur

De dag van vandaag gebeurd de kweek van dit gewas op 2 verschillende manieren: in de volle grond of in water (hydrocultuur). Het onderscheid werd officieel vastgelegd in een charter. Enkel bij grondwitloof komen de wortels rechtstreeks in contact met aarde. Het is een ambachtelijk product waarvan de kweek een intense arbeid en specifieke teelttechnieken vraagt. Omdat de meeste telers hun eigen zaaizaad kweken, kan de smaak heel erg uiteenlopen. Hoe dan ook, duisternis, warmte en vochtigheid zijn onontbeerlijk voor een goede ontwikkeling van deze groente. 


Aankoop en bewaren

Grondgeteeld witloof kan je in de winkel verkrijgen van september tot april. Let er bij de aankoop op dat de pijltjes goed stevig zijn en een gesloten top hebben. De blaadjes zijn mooi wit en gaaf.
Witloof bewaar je best in een open papieren zak op een donkere koele plaats, bijvoorbeeld in de groentelade van de frigo.  Op die manier blijft het witloof ongeveer een week goed.


Quiche met witloof

Wat heb je nodig?

Quiche met witloof

 • 200 gram quichedeeg
 • 250 gram grondwitloof
 • 250 gram wit van prei
 • 150 gram gerookte zalm
 • olijfolie
 • 4 eieren
 • 2 dl melk, 2 dl room
 • 100 gram gemalen kaas
 • Kruiden: peper, zout en nootmuskaat, look

Hoe maak je het klaar?

 1. Snijd het onderste deel van de pijltjes af. Verwijder eventueel de buitenste bladeren. Halveer het witloof in de lengte en verwijder bij iedere helft de harde kegelvormige kern aan de onderzijde. Deze harde kern heeft een bitter smaak en wordt niet gaar. Spoel het witloof onder koud stromend water.
 2. Spoel de prei en snijd de prei en het witloof in julienne. Stoof vervolgens de groenten in wat olijfolie gedurende een paar minuten. Pers het teentje knoflook uit en voeg het bij de groenten.
 3. Snijd de zalm in reepjes.
 4. Klop de eieren los samen met de melk en de room. Roer er de kaas onder en kruid met peper, zout en nootmuskaat.
 5. Rol het deeg uit en leg het in en beboterde quichevorm of taartvorm van ongeveer 25 cm. Je kan ook meerdere kleine vormpjes gebruiken. Prik met een vork gaatjes in het deeg.
 6. Verdeel de groenten en de zalm over de vorm en overgiet met het eiermengsel.
 7. Bak de quiche in een voorverwarmde oven op 200°C gedurende een 30 tot 45 minuten.
#4931Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon