Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/haag_kiezen

menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    zondag 28 november 2021

Een haag kies je voor het leven.

Een haag kies je voor het leven.
Een haag wordt meestal pas vervangen als er een nieuwe bewoner van het huis komt en de haag aan vervanging toe is. Wat ook soms voorkomt is dat de haag om een aantal, meestal te voorspellen, redenen niet wil groeien op zijn standplaats. Het is dus een belangrijke beslissing waarbij je best even stilstaat.


Taxushaag

Bij de keuze van een haag mag je volgende zaken niet uit het oog verliezen:

 • 1. Hoe hoog moet de haag worden?
 • 2. Moet ze in de winter ook ondoorzichtig zijn?
 • 3. Welke bladkleur zou ik graag hebben?
 • 4. Hoeveel onderhoud is er aan mijn toekomstige haag?
 • 5. Groeit de plant van mijn keuze wel op de plaats waar de haag moet komen?
 • 6. Hoe snel moet de haag ondoorzichtig zijn op een bepaalde hoogte.

1. Hoe hoog moet de haag worden?
Een lage afscheiding voor de voortuin of een hoog groenscherm?
Naargelang de functie van de haag varieert vooral de hoogte ervan, maar niet alle planten zijn geschikt voor een hoge haag en omgekeerd.
Laat je niet afschrikken door de “hoogte op volwassen leeftijd” van de plant zoals deze vermeld staat op de plantenfiche. Bv. een taxus kan in de natuur tot 15 meter worden, maar je kan hem ook perfect in een haagje van 60 cm. snoeien. Dit is trouwens een kenmerk van alle haagplanten: ze laten zich gewillig snoeien.

2. Moet de haag in de winter ook ondoorzichtig zijn?
Met het aspect privacy moet je ook een keuze maken of de haag in de winter ook ondoorzichtig moet zijn, m.a.w. of je een wintergroene of een bladverliezende haag wenst.
Bij een wintergroene is er ook in de winter geen inkijk mogelijk, een bladverliezende plant biedt dit voordeel niet maar levert in de winter vaak mooie wintersilhouetten op. Maar er is ook een middenweg: mogelijk, namelijk de beuk. De bladeren van beuk blijven in de winter verdroogd aan de plant hangen tot de nieuwe bladeren beginnen uitlopen. In de winter krijg je dan een halfdoorzichtige haag.


Gerooide haagplanten klaar om verkocht te worden

3. Welke bladkleur moet de haag hebben?
Een haag is een dominant geheel in uw tuin die ook een belangrijke functie heeft als achtergrond voor de borders en de rest van de beplanting. Het is echter wel zo dat de keuze grotendeels beperkt is tussen lichtgroen en donkergroen. Maar er zijn wel een paar uitzonderingen zoals rode beuk, Photinia, rode Berberis …….. .

4. Onderhoud
Een aspect dat soms een beetje over het hoofd gezien wordt is hoeveel keer een haag per jaar gesnoeid moet worden. Dit is een niet te onderschatten factor omdat het snoeien van een haag toch meestal een hele klus is. Maar, zonder scheren geen haag!
Hou hiermee dus rekening bij de keuze van de plantensoort. Moet er jaarlijks 1, 2 of soms zelfs 3 maal geschoren worden? Hoeveel 'afval' produceert die haag. Van een snelle groeier kan je een pak meer afval verwachten dan van een trage groeier.


Haag scheren met een motorheggeschaar

5. Groeit de plant van mijn keuze wel op de plaats waar de haag moet komen?
Nadat je de functionaliteit van de haag vastgelegd hebt moet je ook rekening gaan houden met de omstandigheden in jouw tuin. Welke grondsoort heb ik? Blijft het water staan of dringt het snel de grond in? Staat de haag in de schaduw of juist in de volle zon?....
Dit is een niet te onderschatten factor. Een haag die op verkeerde grond geplant wordt zal nooit goed groeien. In het slechtste geval zal ze enkel “overleven” of eventueel zelfs afsterven.

6. Hoe snel moet de haag ondoorzichtig zijn op een bepaalde hoogte?
Als we aan onze klanten vragen hoe snel ze tot een mooi gesloten haag wil bekomen. is het antwoord op deze vraag meestal “zo snel mogelijk”, en dan zijn er 2 mogelijkheden:

 • 1. Traaggroeiende haagplanten die reeds een bepaalde hoogte hebben.
  Zo krijg je snel een gesloten haag die ongewenste blikken geen kans laat en die bovendien weinig scheerwerk vraagt. Het is een investering in een onderhoudsvriendelijke haag doordat er minder scheerwerk en dus ook minder afval is. Traaggroeiende haagplanten zijn ook veel minder gevoelig voor ziektes en plagen.
   
 • 2. Snelgroeiende haagplanten.
  Op deze manier kan je goedkoop en snel een gesloten haag vormen. Maar na verloop van tijd breken die snelle groeiers soms zuur op. Eénmaal de gewenste hoogte bereikt is blijven die planten natuurlijk nog even snel doorgroeien, met veel scheerwerk en afval tot gevolg. Ook zijn snelgroeiende haagplanten gevoeliger voor ziektes en plagen.

Naargelang je meer of minder geduld hebt kan je kleine of grote planten gebruiken om te starten.
Hierbij een overzichtje hoe lang het duurt om op een hoogte van 2 meter een “dichte” haag te bekomen. Dit is natuurlijk sterk afhankelijk van de variëteit en de groeiomstandigheden!

Traag groeiende soorten
Starthoogte “volle” haag van 2 meter
40à 60 cm 8 à 12 jaar
80 à 100 cm 6 à 8 jaar
   
Snelgroeiende soorten
Starthoogte  
60 à 80 cm 5 à 6 jaar
100à 125 cm 3 à 5 jaar

Meest bestelde haagplanten bij ATuin

Bron:

#2221