Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/het_jaar_van_de_bij_2012

menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    donderdag 30 juni 2022

Het Jaar van de bij 2012

Het Jaar van de bij 2012

De bij (Apoidea) is een familie binnen de insecten, die op vrijwel heel de wereld op planten met twee zaadlobben voorkomen.
Alle bijen zijn echte vegetariërs en leven gedurende hun hele levenscyclus van nectar en stuifmeel. Er zijn momenteel zo'n 20.000 bijensoorten bekend; 349 hiervan komen voor in Nederland en België.
Helaas is maar liefst 60% van alle bijensoorten bedreigd in hun voortbestaan.

Bijensterfte is eigenlijk bijenvolken sterfte. In de winter of vroege voorjaar sterft het honingbijenvolk. Dit wordt ook wel verdwijnziekte of Colony Collaps Disorder (CCD) genoemd. Deze benamingen geven aan de er regelmatig bijensterfte optreedt zonder een duidelijke oorzaak, soms is het hele bijenvolk zonder duidelijke redenen verdwenen.

Deze bijensterfte komt overal voor met uitzondering van delen van Zuid-Amerika, Afrika en Australië. Het lijkt erop dat de sterfte elk jaar toeneemt. De sterfte cijfers varieert tussen de 20-30%, terwijl een “normale sterfte” ongeveer 8% is.
Wetenschappers over de hele wereld zijn verontrust over de hoge sterftecijfers en doen onderzoek naar de mogelijke oorzaken. De meningen hierover waren en zijn nog steeds verdeeld, maar men raakt er steeds meer van overtuigd dat de sterfte wordt veroorzaakt door een combinatievan oorzaken.

De honingbij wordt geparasiteerd door een mijt; de Varroa-mijt die de bij verzwakt en ook diverse virusziekten overbrengt. Daarnaast is er ook nog de ziekteverwekker Nosema die in de darmen van de bijen kan voorkomen en de gezondheid aantast
Pesticiden vormen een groep van bestrijdingsmiddelen die erg giftig is voor bijen, met name een groep genaamd Neonicotinoiden

Ook eenzijdig voedsel is één van de oorzaken. Naast honing als energiebron (suiker) heeft een bij ook stuifmeel nodig. Dit dient als eiwit- en vitaminebron. Een tekort aan stuifmeel of eenzijdig stuifmeel (van slechts een enkele plant) leidt tot verzwakking van de gezondheid.
De combinatie van deze oorzaken; pesticiden en gebrek aan stuifmeel die de bijen verzwakken of vergiftigen, maken de bijen kwetsbaar voor diverse ziekten.

Wat kun je er zelf aan doen?

Een ‘eenvoudige’ oplossing is om het gebruik van pesticiden te verminderen of helemaal te verbieden. Bijen worden daardoor gezonder en vitaler.
Biologisch tuinieren is bij-vriendelijk tuinieren.
Je kunt daarnaast de bij helpen door het bouwen of kopen van bijenhotels.
En je kan zelf zorgen voor een groter en gevarieerder stuifmeelaanbod. Door het inzaaien en/of aanplanten van drachtplanten verbeter je de voedselvoorziening en worden bijen vitaler. Drachtplanten zijn planten die veel nectar en goed stuifmeel leveren.

Daarmee doe je niet alleen de bij een plezier want onder de drachtplanten zitten veel prachtige bloemen. Maak in het jaar van de bij een bloemenfeest. Dat kan zelfs op kleur, dat maakt de bij niet uit. Mooie en makkelijke drachtplanten voor een zomerlang bloemen in wit zijn bijvoorbeeld:

Argemone grandiflora
Argemone grandiflora - foto Brecht Mané

Argemone grandiflora is een bijzonder éénjarig plantje. Het heet ook wel stekelpapaver. Het blad is duidelijk het stekelige deel van het plantje. Het is grijzigblauw van kleur en de nerven zijn mooi geaderd. De bloem is zilverachtig wit en wel tien centimeter groot. Ze oogt heel teer, bijna doorzichtig. Argemone bloeit van juli tot eind augustus.

Orlaya grandiflora
Orlaya grandiflora - foto Ton Hannink

Orlaya grandiflora heet ook wel kantbloem. De bloem lijkt ook wel van fijn kantwerk gemaakt te zijn. Het is daardoor een opvallende verschijning. Orlaya wordt circa veertig centimeter hoog en bloeit heel lang, zeker als je de uitgebloeide bloemen regelmatig verwijdert.

Eschscholzia californica “Milky White”
Eschscholzia californica “Milky White” - foto Ton Hannink

Eschscholzia californica “Milky White” is niet echt wit, er zit wat crèmekleur of zachtgeel door. De bloemen volgen elkaar ononderbroken op tot in de herfst en zijn vijf centimeter groot. Het plantje zelf wordt niet groter dan dertig centimeter.

Argemone en Orlaya kun je in een potje voorzaaien of ter plaatse zaaien. Eschscholzia laat zich niet makkelijk verplanten en kun je daarom beter ter plaatse zaaien.
Help de bij en geniet zelf van de bloemenpracht.

Kijk ook op www.jaarvandebij.nl om meer te lezen over de bij en het jaar van de bij.

 

#3434Martje van den Bosch

Auteur: Martje van den Bosch
www.detuinenindemen.nl

Terug naar boven icoon