menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    dinsdag 18 juni 2024

Hoe overleven jouw planten de vakantie?

kamerplanten assortiment

De zomervakantie staat voor de deur en wat hebben we er zin in! Misschien ga je wel naar een zonnig oord en is het verlangen naar verlof nog groter geworden. Pak snel je koffers en vertrek op vakantie. Maar wacht, laat het net de warmste periode van het jaar zijn waarin planten veel water vragen en het onkruid weelderig zijn gang gaat. En net nu ligt de tuin er zo mooi bij: vruchten groeien talrijk aan de bomen en de moestuin is een ware pluktuin geworden. Vertrek met onderstaande tips onbezorgd op reis.

De meeste planten overleven een aantal dagen zonder extra water. Voorzie net voor vertrek voldoende water en wied het onkruid overal weg. Zo voorkom je dat het onkruid bij aankomst een meter hoog staat en de moed in je schoenen zakt. Schakel hulp in van familie, vrienden of buren wanneer je voor een langere periode op reis gaat. 

Moestuin

 • moestuin water gevenVerwijder alle uitgebloeide delen van de planten, zoals bloemen en verdorde bladeren. Door het verwijderen van de bloemen, voorkom je een nieuwe oogst bij o.a. courgettes en komkommer.
 • Staat de reis vroeg gepland? Verleg dan de oogst door de groenten vroeger of later te zaaien.
 • Voorzie de planten van water door het aansluiten van een druppelwatersysteem. Kies voor een druppeldarm aangesloten op een automatische timer. Zo krijgen de planten op verschillende tijdstippen het nodige water. Ook een waterdarm met afzonderlijk regelbare druppelaars heeft eindeloze mogelijkheden.
 • Geef extra compost zodat de planten voldoende voedingsstoffen hebben om vruchten aan te maken.
 • Oogst zoveel mogelijk wat kan en alles wat de lange vakantieperiode niet zal overleven. Krijg je niet alles meer tijdig op, verwerk dan zoveel mogelijk in sauzen of soep en bewaar in de diepvries. 
 • Zaai kort voor de reis eventueel wat groenten bij zoals koolrabi, kruiden of knolvenkel,... zodat je na de vakantie een nieuwe lading kan oogsten. 

Pot- en kuipplanten

 • Plaats de potten op een schaduwrijke plaats. Zo voorkom je dat de aarde in de pot opwarmt en uitdroogt.
 • Kies een bloempot uit kunststof in de plaats van steen. Stenen potten houden de warmte langer vast waardoor de aarde sneller uitdroogt. 
 • Verpot de planten met pot in de volle grond. Hierdoor kunnen ze ook aan het water en de voedingsstoffen uit de bodem en blijft de potaarde koeler.
 • Meng de potgrond met kleikorrels of waterkristallen. Deze korrels en kristallen werken als een tijdelijk buffer en houden water en voedingsstofffen vast. Wanneer de plant het nodig heeft, geven ze het terug af. 
 • Plaats in de pot of kuip extra waterreservoirs die het water langzaam afgeven aan de potgrond.


planten voorzien van mulchlaagTuinplanten

 • Bedek de bodem met een laag mulch zoals stro, boomschors, droog gras of compost. Hierdoor krijgt de zon minder kans om de bodem op te warmen, kan de wind de aarde niet uitdrogen en verdampt er minder vocht. Een mulchlaag helpt daarnaast ook om onkruid langer weg te houden.
 • Meng de aarde met compost of potgrond. Deze extra voedingsstoffen werken als een spons en houden water langer vast in de bodem. 
 • Knip uitgebloeide bloemen en verdorde stengels weg zodat de plant zijn energie bewaart voor een tweede bloeiperiode.
 • Vergeet als laatste niet om het gras net voor vertrek extra kort te maaien. Zo voorkom je dat de grasmaaier na de reis vast loopt in het veel te hoge gras. Besproei het vers gemaaid gazon nog eens extra zodat het een tijdje zonder water kan.

Kamerplanten

Als laatste mogen we de planten in huis niet vergeten! Ook zij vragen extra aandacht tijdens je vakantie, afhankelijk van de soort. Plaats vetplanten en cactussen uit de zon zodat ze niet uitdrogen en verbranden. Tropische planten houden van een hoge luchtvochtigheid en zet je best in groepjes samen. Door de grootte van hun bladeren, geven deze planten veel vocht af aan de lucht. Wanneer ze naast elkaar staan vangen ze elkaars losgelaten vocht terug op om zelf te recupereren. Extra water kan voorzien worden door het plaatsen van waterreservoirs in de potgrond. Zo kan je lekker lang genieten van je welverdiende vakantie!


#5772Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).