menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    zaterdag 18 mei 2024

Juni dé rozenmaand

Bijtjes op roos

Met de mooie lentedagen van april en mei staan deze maand heel wat vaste planten en heesters in volle bloei. De roos is één van deze vele mooie bloemen die zich laat zien in kleurrijke en heerlijk geurende rozen. Juni wordt niet voor niks de rozenmaand genoemd. Zorg met deze tuintips dat je optimaal kan blijven genieten van je tuin.

Koningin der bloemen

Rozensoort

De roos wordt vaak onder geliefden gegeven en staat hierdoor symbool voor de liefde. Ze wordt niet voor niets de koningin der bloemen genoemd. Rozen zijn langlevende planten en zorgen jaarlijks opnieuw voor een bloemenpracht. Zorg bij het aanplanten dan ook voor een geschikte standplaats. De roos verkiest voor een zonnige en open plaats waar voldoende wind bij kan. Op deze manier is de plant minder vatbaar voor schimmels. 
Na enkele jaren bestaat de kans dat de planten minder goed gaan groeien en treed er rozenmoeheid op. Hierbij worden de wortels aangevreten door kleine wormen (aaltjes), waaraan de planten uiteindelijk bezwijken. Graaf de grond minimaal 60 centimeter af vooraleer je nieuwe rozen plant. Stimuleer het bodemleven door het toevoegen van mycorrhiza.

Extra water en voeding

Door het warme weer hebben de rozen extra aandacht nodig. Geef ze tijdens droge periodes voldoende water door ze dagelijks te bewateren. Vergeet hierbij zeker niet de rozen in potten en bloembakken. Zorg voor extra mooie bloemen door de afgestorven knoppen te verwijderen en de plant te voorzien van de nodige voedingsstoffen. Zo kan de roos al haar energie steken in het aanmaken van nieuwe gezonde knoppen. 


DIY: rozenzalf

Rozen worden vaak gebruikt in diverse bloemstukken en boeketten, maar bevatten daarnaast een fijne olie in de bloemblaadjes die zorgen voor een aangename geur. Maak zelf een heerlijk geurende zalf die de droge huid extra voedt en rimpels helpt verminderen.

rozenolie kopen en maken

Benodigdheden rozenolie:

  • verse of gedroogde rozenblaadjes
  • biologische olijfolie of amandelolie
  • een glazen potje met deksel

Voeg de rozenblaadjes toe aan de olie en sluit het potje af. Plaats de rozenolie op een plek uit de zon en laat een drietal weken rusten. Haal de rozenblaadjes uit de olie en bewaar op een koele donkere plaats.


Benodigdheden rozenzalf:

  • 25 g (zelfgemaakte) rozenolie
  • 5 g bijenwas
  • 15 g sheabutter of cacaoboter
  • een (glazen) potje met deksel

Schenk de rozenolie in een pan en voeg de boter en bijenwas toe. Verwarm de boter langzaam op en roer geregeld. Doe dit au bain-marie of plaats de kom op een zacht vuurtje. Verdeel de zalf in afsluitbare potjes en laat opstijven.

Tip: verleng de houdbaarheidsdatum door een paar druppels vitamine E olie toe te voegen. Doe dit pas wanneer het mengsel stilaan begint te stollen.

#5761Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon