Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/kamerplant_van_de_week:_calathea_rufibarba

menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    zondag 26 juni 2022

Kamerplant van de week - Inge stelt voor: Calathea Rufibarba

Calathea's zijn planten die graag in de belangstelling staan. Met hun doorgaans grote bladeren in uitbundige kleuren en patronen in een zeer gevarieerd palet, trekken ze de aandacht naar zich. Maar de Calathea Rufibarba ziet er in vergelijking met zijn soortgenoten anders uit. Zijn bladeren zijn dun, lancetvormig en hebben een sierlijke gegolfde rand waardoor hij nog gracieuzer oogt. De donkergroene kleur aan de bovenzijde van de bladeren staat in schril contrast met de paarse onderzijde. Elk blad heeft zijn eigen stengel en heeft ook diezelfde mooie paarse kleur.

Calathea Rufibarba is afkomstig uit tropische oorden in Amerika waar de indianen de lange bladeren vroeger gebruikten om manden te vlechten. De naam 'Calathea' is dan ook afgeleid uit het Griekse woord 'Kalathos' wat mand betekent. Bij ons is hij geïntroduceerd als kamerplant waar hij met zijn natuurlijke charmes maar al te graag de show steelt. Maar hou er rekening mee dat het niet de makkelijkste plant is om te houden. Hij vraagt wat extra aandacht en de juiste verzorging om te blijven stralen. 

Calathea Rufibarba en Calathea Medallion

Bijzondere gewoonte

Alle Calathea soorten hebben een bijzondere eigenschap. Eens de zon ondergaat, sluiten ze hun bladeren om dan de volgende morgen bij het ochtendgloren terug open te gaan. Net alsof ze echt gaan slapen zoals wij doen. Dit doet hij niet alleen in de vrije natuur maar ook bij jouw in de woonkamer. 

Overdag als de bladeren in volle glorie staan, gebruikt hij ze om de lucht te zuiveren. Plaats de plant op een plaats waar er voldoende daglicht op zijn bladeren valt maar zet hem niet in de volle zon. Hij groeit niet zo snel maar kan tot één meter hoog worden. Met de juiste verzorging zal de plant je belonen met meerdere zachtgele bloemen. 


De juiste verzorging

  • Calathea Rufibarba en Calathea MedallionStandplaats: de plant staat bij voorkeur op een plek in de halfschaduw waar hij toch nog voldoende licht krijgt. Plaats hem niet in de volle zon maar ook niet volledig in de schaduw. Felle zon kan de bladeren verbranden. Plaats de pot dus wat verder van het raam of aan een raam op het noorden. Volledig in de schaduw zal de plant geremd worden in zijn groei en zijn kleuren vervagen. 
  • Waterbehoefte: laat de grond nooit helemaal uitdrogen en geef kleine hoeveelheden water per gietbeurt. Tijdens het groeiseizoen in het voorjaar en in de zomer mag je wat meer geven dan in het najaar. Om te voorkomen dat de wortels gaan rotten, kan je best geen water in de onderschaal of in de pot laten staan. Een laag hydrokorrels in de pot zorgt bij kamerplanten altijd voor een goede drainage.
  • Luchtvochtigheid: in zijn natuurlijk habitat heerst er altijd een zeer hoge luchtvochtigheid, wat in onze woonkamer meestal niet het geval is. De plant op regelmatige basis benevelen met een plantenspuit is de oplossing. De plant in de badkamer plaatsen kan ook, daar is de luchtvochtigheid hoger dan in de andere ruimtes. Vermijd een plaats nabij de verwarming en tocht.
  • Temperatuur: de plant heeft het graag warm met minimum temperaturen van 17°C overdag en 14°C 's nachts.
  • Voeding: als de plant nieuwe bladeren aanmaakt aan het begin van het groeiseizoen mag je starten met bijkomende voeding geschikt voor kamerplanten. Stop met bemesten in het najaar.
  • Snoeien: de bladeren groeien ieder aan hun eigen stengel. Lelijke en oude bladeren kan je makkelijk aan de basis wegknippen. Gebruik altijd scherp en proper snoeimateriaal. Doordat de plant niet zo snel groeit, zal snoeien niet zo vaak nodig zijn. 
  • Huisdieren en kinderen: de plant is niet giftig en kan zonder probleem in een woonkamer staan waar kinderen of huisdieren rondlopen.
  • Verpotten: het voordeel van een trage groeier is dat je de plant niet zo vaak hoeft te verpotten. Eens om de 2 à 3 jaar is voldoende of vroeger als de plant uit zijn pot is gegroeid. Verpotten doe je best na de winter. Je mag de plant ook onmiddellijk na aankoop verpotten om hem een goede start te geven.

Bestel Calathea Rufibarba in onze webshop

Een huis vol kamerplanten heeft veel voordelen: ze zorgen voor een betere luchtkwaliteit, ze brengen sfeer en helpen je tot rust te komen na een zware werkdag. Wil je graag jouw collectie aanvullen met deze buitengewone plant? Bestel ze dan gauw in onze webshop waar je ook alles vindt om de planten te verzorgen, te verpotten en ze aan te kleden met een leuke bloempot. Wat je ook bestelt, wij verpakken het met de grootste zorgen en laten het bij je thuis bezorgen door een sympathieke koerier!

#5958Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon