menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    donderdag 18 juli 2024

Kamerplant van de week - Inge stelt voor: de Gatenplant

Eén van de meest bekende en begeerde kamerplanten: Monstera deliciosa of Gatenplant. Een plant die heel trendy oogt en met zijn grote bladeren een prominente plaats inneemt in het interieur. De plant was bijzonder populair in de Vruchten van Monsterajaren 70 maar is nu helemaal terug van weggeweest.

De gatenplant is afkomstig van Zuid- tot Midden-Amerika waar hij met z'n lianen meters hoog de bomen in kan klimmen en bladeren kan hebben tot maar liefst één meter breed! Indrukwekkend als je dit met eigen ogen kan zien. De plant draagt dan ook nog eens lange vruchten met een unieke tropische smaak. Een echte smaakbon in je mond! Jammer dat deze vruchten ontbreken bij kamerplanten. Ik zou ze zelf wel eens willen proeven...

Bladeren met gaten

De naam van de plant zegt het zelf, er zitten gaten in de bladeren, diepe insnijdingen die ontstaan als de plant voldoende licht en vocht heeft. Jonge bladeren zijn eerder hartvormig en hebben meestal geen inkepingen. Maak je dus geen zorgen als je een jonge plant koopt of een stekje krijgt van iemand. Ontbreken deze gaten bij volwassen bladeren, dan zal er waarschijnlijk iets mis zijn met de standplaats of met de verzorging. Ook bij heel oude planten kan het zijn dat er geen gaten meer gevormd worden.

Monstera deliciosa of Gatenplant


Luchtwortels

Opmerkelijk zijn de luchtwortels waarmee de plant voeding uit de lucht kan halen. Maar ondanks dat is het toch belangrijk om de plant nu en dan wat bijkomende plantenvoedig te geven want de lucht in onze woonkamer is niet even rijk als de lucht in de tropische wouden. 

De plant regelmatig besproeien met een plantensproeier is noodzakelijk om de luchtvochtigheid op peil te houden en het haalt ook het stof van de bladeren. Twee vliegen in één klap dus. Het is en blijft een tropische plant die het liever wat vochtiger heeft. De kokosstok besproeien kan ook helpen om het vocht naar de bovenste bladeren te verspreiden.


De beste verzorging: 

  • Monstera deliciosa of GatenplantStandplaats: overweeg je om een Monstera te kopen, denk er dan aan dat de plant veel plaats nodig heeft want hij wordt best groot, zowel in de hoogte als in de breedte. Kies een plek met voldoende daglicht maar niet in direct zonlicht. Bij voorkeur een raam op het noorden of oosten. De plant is licht giftig, let dus wel op met huisdieren en met kleine kinderen. Door zijn sterk luchtzuiverende eigenschappen en de makkelijke verzorging is de plant ook zeer geschikt voor kantoorruimtes.
  • Water geven: de plant heeft niet zo heel veel water nodig. In de lente en zomer is 1 keer in de week voldoende. Krijgen de bladeren bruine vlekken of gele randen, dan is dat een teken dat de plant teveel water krijgt. Voel eerst eens aan de potgrond voor je de plant opnieuw begiet. Voelt de grond nog nat aan, wacht dan nog even. In de winter is 1 keer om de 2 à 3 weken ruim voldoende. Dan is de plant in rust.
  • Luchtvochtigheid: te droge lucht kan volwassen bladeren doen krullen. Zet de plant niet in de buurt van een verwarming, besproei de bladeren regelmatig of maak de bladeren licht vochtig met een zachte doek.
  • Verpotten: verpot de plant best onmiddellijk na aankoop en daarna elke 2 jaar of als je merkt dat de pot te klein wordt. Wortels die aan de oppervlakte komen zijn vaak een teken dat het tijd is om hem een ruimere pot te geven. Geef jonge planten een kokosstok als deze nog niet is voorzien. Groeit de plant sterk de hoogte in voorzie dan een extra kokosstok om de lianen aan te binden. Gebruik voor het binden touw of wol om de stengels niet te beschadigen. Als je de plant verpot of verplaatst dan heeft hij wat tijd nodig om te wennen. Het kan dan even duren vooraleer er nieuwe bladeren worden gevormd.
  • Vermeerderen: om de Monstera te vermeerderen neem je een stengel met 2 bladeren en een luchtwortel en zet je de stek in een glas met water. Eens het nieuwe lange wortels heeft gevormd mag je het stekje verplanten in een pot met aarde.
  • Snoeien: wordt de plant echt te groot dan mag je met een scherpe snoeischaar de top van de plant, net onder een luchtwortel afsnijden. Hier kan je eventueel een stekje van maken. Dat kan je ook doen met bladeren die er niet zo mooi uitzien. 
  • Temperatuur: een normale kamertemperatuur is ideaal. De plant heeft het liever niet te koud dus een ruimte waar de temperatuur overdag niet kouder wordt dan 15° C is goed. 

Wil je graag een Monstera in huis?

Twijfel niet langer en laat deze mooie plant jou vergezellen. Je kan hem bestellen in onze webshop, zo wordt hij snel bij je thuis geleverd. Voel je je toch niet aangetrokken tot deze retro plant? Geen zorgen, in ons ruim assortiment zal je zeker een plant vinden die jou wel bevalt! Je vindt er bovendien alles om planten optimaal te verzorgen.


#5929Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).