Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/kassen_of_serres_voor_de_moestuin

menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    woensdag 19 januari 2022

Serres of kassen voor de moestuinier

Om al vroeg op het jaar van start te gaan met moestuinieren zaaien vele hobbyisten hun moestuinplanten in een serre of kast. Afhankelijk van de streek en land worden kassen ook wel serres, broeikassen, kweekkassen of kortweg kassen genoemd. Verschillende termen voor het zelfde effect: een warmere omgeving creëren om planten in op te kweken.

Deze serres of kassen worden in het najaar ook gebruikt om planten onder te brengen die niet tegen vorst kunnen. Dat is dan meestal ook de periode waarin er niets anders groeit in de serre. De aankoop van zo'n kas is dus ideaal voor dubbel gebruik.

Planten kweken in een kas

kweekbak voor de beginnende moestuinierBeginnende moestuiniers starten vaak met zelfgemaakte kassen of manieren om hun jonge plantjes warmer op te kweken. Het meest eenvoudige is een plastic fles (pet-fles) te gebruiken over de kiemende planten. De eerste zonnestraaltjes van het voorjaar zorgen ervoor dat er in de fles meer warmte is, waardoor de planten een groeivoorsprong krijgen dan de planten die in de buitenlucht moeten groeien. 

Echt handig is dit niet te noemen en daarom stappen de meeste moestuiniers al snel over naar kleine - al dan niet verwarmde - kweekbakken. Die kweekbakken zijn in verschillende vormen en afmetingen te koop en worden meestal op een zonnig hoekje in de tuin gezet. De plantjes worden gekweekt in potten en zodra de plantjes groot genoeg zijn geworden zijn ze klaar om uit te planten in de volle grond. Bovendien kunnen deze kweekbakken ook op balkon of terras gebruikt worden om de groenten later uit te planten in een vierkantemeter moestuinbak. Een echte tuin is dus zelfs niet nodig.

kweekkas voor de hobbyisWil je meer comfort, of wordt het aantal op te kweken planten te groot, dan overweeg je al snel de overstap naar een echte serre of kas. Bedoeling van deze kassen is dat je hierin in volle grond kan kweken en dat je er ook zelf kunt in rechtstaan.Dat maak het kweken al een stuk gemakkelijker, want de bodem is beter onder controle te houden tegenover de grond in potjes in een kleine kweekbak.
Deze hebben meestal een oppervlakte van minder dan 20m² en zijn daardoor ideaal voor de particuliere hobbykweker. 
Bij de plaatsing van een kas hou je er rekening mee dat de kas ideaal kan profiteren van de zon. De positionering van een kas wordt idealiter gekozen zodat de zuidkant het grootste oppervlak aan glas beslaat. Op die manier kan de eerste voorjaarszon toch al enkele graden verschil maken binnenin de kas.

Tunnelkassen vormen een (goedkoper) alternatief voor de glazen of polycarbonaatkassen. De handige harry bouwt ze zelf door gebruik te maken van pvc of plasticbuizen waarover tunnelfolie wordt getrokken. Bij deze modellen is het meer opletten voor schimmelvorming en bacterieën, omdat de verluchting moeilijker is dan bij een glazen kas die is uitgerust met dakramen.


Planten overwinteren in een kas

noppenfolie om de serre te isolerenDe planten die niet tegen vorst kunnen, worden vanaf november ondergebracht in de kas. Daar is de temperatuur sowieso al wat hoger dan buiten en - niet onbelangrijk - zien de planten niet af van de koude en uitdrogende noord-oosterwind. Gaat de buitentemperatuur dan nog lager kan de kas voorzien worden van een vermaringstoestel (op elektriciteit, gas, petroleum of andere brandstoffen).

extra isoleren van de kas kan ook, en helpt om de verwarmingskosten te minderen. Het meest gebruiksvriendelijke is de extra dikke noppenfolie die door middel van handige plugjes kan gemonteerd worden tegen de profielen van de kas.#5243

Auteur: Karel
Redactie Tuinadvies