menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    vrijdag 29 september 2023

Kies voor de keuken van moeder natuur

Als we door de rekken van de supermarkt lopen worden we overstelpt door een gigantisch assortiment bewerkte voedingswaren. Bereide maaltijden bij de vleet. Je hoeft zelfs geen keuken meer te hebben, enkel een microgolf volstaat om dagelijks jouw kant-en-klaar schoteltje op te warmen. Voor een spotprijs kan je elke dag gevarieerd eten, klaar in een handomdraai. Perfect voor ons vluchtige leven waarin alles snel klaar moet zijn en liefst zo goedkoop mogelijk is. Maar wat zijn de gevolgen daarvan?

Bewerkt voedsel zit boordvol additieven

Kant-en-klare voeding zit boordevol additieven

Vroeger, en dat is nog niet zo lang geleden, was er een tijd dat alles vers werd bereid. Een tijd waarin warenhuizen fictie waren en nog niemand van kunstmatige toevoegingen - laat staan een microgolf - had gehoord. Allerlei ambachtelijke producten werden eigenhandig op het veld of in de tuin gekweekt, geoogst en vervolgens klaargemaakt zonder al te veel hulpmiddelen, gewoon puur zoals moeder natuur het had geschonken.
De dag van vandaag worden een groot deel van de voedingsmiddelen bewerkt met allerlei stoffen die de smaak, geur, kleur, smeerbaarheid en houdbaarheid beïnvloeden. Deze stoffen worden ook wel E-nummers genoemd en de lijst is eindeloos lang. Het zijn stoffen die door de Europese Unie werden goedgekeurd als voedingsadditieven. Je kan ze terugvinden op het etiket met ingrediënten maar om ons als consument te misleiden worden deze nummers ook vaak onder een andere benaming vermeld. Neem nu maar “natuurlijke aroma’s” of “gistextract” want dat klinkt toch veel minder schadelijk dan een E-nummer.

e-stoffen of additieven in onze voeding

Niet alle E-nummers zijn goed

Niet alle additieven zijn slecht voor onze gezondheid zoals citroenzuur maar heel wat E-nummers zijn het wel. Er wordt vaak gesproken over de hoeveelheid calorieën of suiker en vet in onze voeding maar over de gevolgen van dergelijke toevoegingen wordt meestal gezwegen. De vele toevoegingen maken het voedsel echter goedkoop en van veel mindere kwaliteit. Het eten ervan maakt ons ziek, dik en futloos.

Op de vraag naar steeds goedkopere producten speelt de voedingsindustrie gretig in. Er wordt steeds verder gezocht naar goedkopere ingrediënten die worden aangevuld door smaakversterkers zodat we het verschil niet kunnen merken. Onze hersenen worden misleid door smaakversterkers zoals E621 (mononatriumglutamaat) dat wordt gebruikt om de zogenaamde vijfde smaak “unami” te creëren. De stof werkt verslavend en stimuleert onze smaakpapillen zodanig dat we een enorme drang krijgen naar eten. Denk maar aan het gevoel dat je krijgt als je begint aan een zak chips. Dan ben je pas tevreden als je de bodem van de zak ziet. E621 wordt ook vaak in de Aziatische keuken gebruikt maar wordt meer en meer in andere industriële levensmiddelen gebruikt. Denk maar een diverse kant-en-klare maaltijden, snoep, koekjes, diepvriesproducten, diverse industriële vleesbereidingen zoals hamburgers en worsten, bouillonblokjes,….


E621 is één van de meest omstreden voorbeelden maar er zijn nog talloze andere E-nummers die op termijn schadelijke gevolgen hebben voor ons lichaam. De ironie is dat we steeds meer consumeren maar ons lichaam steeds minder belangrijke bouwstoffen schenken. Hierdoor hebben we nooit het gevoel dat we voldaan zijn en willen we steeds meer, en meer,….

verse voedingsstoffen zonder schadelijke e-stoffen

Wil je investeren in jouw gezondheid, kies dan voor verse en eerlijke producten waarvan de lijst met ingrediënten zo beperkt mogelijk is. Hoe langer de lijst, hoe meer bewerkingen het voedsel heeft ondergaan. Koop je toch bereide producten, lees dan eerst het etiket en mijd zoveel mogelijk additieven. Ze voor 100% uitsluiten is zeer moeilijk maar ze tot een minimum herleiden kan iedereen!
Om ten volle van het leven te kunnen genieten, hebben we energie nodig en willen we ons gelukkig voelen. Het kiezen voor een gezonde levensstijl kan een groot verschil maken. Kook met zoveel mogelijk verse groenten en fruit en ingrediënten die puur zijn. Ervaar de echte smaak van wat de natuur ons dagelijks schenkt.

Je honger zal worden gestild, de eetbuien zullen verminderen, de overtollige kilootjes zullen vanzelf verdwijnen, je zal je beter in jouw vel voelen en bruisen van energie!

Genoeg voordelen dus om er voor te gaan!

#5022Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon