Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/kiezen_voor_een_terrasoverkapping

menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    maandag 6 december 2021

Kiezen voor een terrasoverkapping

We willen graag veel en lang kunnen genieten van onze tuin. Niet alleen in de tuin, maar ook rond de tuin op het terras. Helaas dwarsboomt moeder natuur vaak onze plannen, want een middag of avond vertoeven op het terras in de regen, daar passen we al gauw voor. En dat is jammer want hoe vaak komt het niet voor dat de geplande barbecue moet uitgesteld worden, of de worstjes noodgedwongen binnen opgepeuzeld?

soorten terrasoverkappingen

Dan kan een terrasoverkapping of een terrasafdak de oplossing zijn.

Een overkapping van het terras kan bovendien gezien worden als een extra woonruimte. Het blijft er immers altijd droog en daardoor perfect mogelijk om als extra woonruimte te gebruiken. Om ook beschut te zitten tegen wind kunt u bovendien kiezen voor extra zijpanelen. Deze worden dan ook in hetzelfde materiaal als het dak afgewerkt waardoor het 1 mooi geheel vormt.
Het verschil met een veranda is op dat moment ook niet zo groot meer.

Permanente terrasoverkapping

houten terrasoverkappingPermanente terrasoverkappingen zijn systemen die aangebouwd worden aan de woning. Wanneer u handig bent kunt u kiezen om een zelfbouwpakket, of de doorgewinterde doe-het-zelver kan vanaf nul alles opbouwen. Hou er wel rekening mee dat zoiets erg stevig moet gebouwd worden. Zeker wanneer u kiest voor een model zonder zijkanten kan een hevige rukwind het dak snel gaan optillen.

Uiteraard bestaan er verschillende oplossingen in de handel met verschillende materialen. Hout, PVC, aluminium, … alles soorten vormen, kleuren en maten zijn beschikbaar.

Daarbij heeft u de mogelijkheid alles geleverd te krijgen als bouwpakket, of de firma plaats alles voor u.

Heeft u een landelijke tuin, dan kunt u kiezen voor een houten model. Een aluminium afdak is dan wellicht weer beter bij een strakke modernere tuin. Het is een lichte constructie, toch sterk en mooi. Deze stevige constructies kunt u tegen iedere huisgevel plaatsen, al dan niet verankerd in de grond en muur.

De meeste terrasoverkappingen hebben een dak dat is gemaakt uit polycarbonaat. Er bestaan ook modellen met een vast, ondoorzichig dak, maar dit zorgt ervoor dat het terras vrij donker wordt. De voorkeur van de meeste mensen gaat dus uit naar een lichtdoorlatend afdak. Polycarbonaat is zeer dun, maar wel een zeer sterke kunststof dat lijkt op glas maar kan bijna niet breken. Dit is hetzelfde materiaal waaruit ook tuinserres of kassen worden gemaakt. Het vraagt weinig onderhoud en is bovendien niet zo duur. Bij een zomers regenbuitje kunt u lekker barbecueën op het terras met op de achtergrond het getik van de regen op het dak.
Heerlijk om de natuur een hak terug te zetten !

polycarbonaat terrasafdak

Kostprijs van een terrasoverkapping

Richtprijzen voor terrasoverkappingen of terrasdaken zijn moeilijk te geven. Zo veel is afhankelijk van het gewenste materiaal, plaatsing, grootte en mogelijkheden bij uw woning waarbij een uiteindelijke kostprijs afkomstig is van een berekening van al deze parameters.

Bouwvergunning?

In sommige gevallen moet de bouw van een terrasoverkapping aangevraagd of vergund worden. Hoewel de wetgeving hierover de laatste jaren wel is versoepeld, zijn er nog regels waaraan u zich dient te houden. Hoogte, afstand tot de perceelgrens, oppervlakte, ... zijn allemaal mogelijke punten waar er meldingsplicht of vergunning moet gevraagd worden.Omdat deze regels per regio kunnen verschillen, is het raadzaam eerst de stedenbouwkundige dienst in uw gemeente te raadplegen.

#4736

Auteur: Karel
Redactie Tuinadvies