Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/kniphofia_vuurpijl_fakkellelie

menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    zondag 5 december 2021

Kniphofia: vuurpijl of fakkellelie: soorten en tips voor veel bloei

Feestelijke vuurpijlen

 

De Kniphofia is een geslacht van vaste planten met grasachtig of riemvormig groen blad. De planten hebben graag een plekje in de zon maar ook een vochthoudende bodem in de zomer. Het lastige is, dat ze in de winter juist niet te nat mogen staan.

Aan deze eisen is tegemoet te komen door een dikke mulchlaag rond de planten aan te brengen, waardoor de bodem niet snel uitdroogt in de zomer. Later, in de herfst, kunnen de lange bladeren bijeen gebonden worden en dat beschermt enigszins tegen teveel vocht en kou in de winter.

 

Het werk dat de Kniphofia met zich meebrengt, doe je met plezier als je weet wat het resultaat is: De Nederlandse naam is vuurpijl en het vuurwerk dat door een groep bloeiende Kniphofia’s wordt gemaakt, doet niet onder voor menig oudejaarsfeest.

 

De buisvormige bloemen staan aan het eind van stevige stelen en wijzen recht de hemel in. De kleuren zijn meestal sprekend en helder, knallend en spetterend. In een tijd dat pastelkleuren in de mode waren, werd de vuurpijl dan ook weinig toegepast. Hooguit kon Kniphofia “Little Maid” een plaatsje in de border krijgen. Deze is vanillekleurig en wordt 60 cm. hoog, wat voor een Kniphofia niet hoog is. “Little Maid” is slechts matig winterhard en blijkt vaak niet meer op te komen, zelfs na een minder strenge winter. Bovendien, maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak, doet “Little Maid” met de zachte kleur de naam vuurpijl weinig eer aan.

 

Hoe anders is dat bij Kniphofia “Tawny King”, werkelijk een koning onder de vuurpijlen. Rokerig roestbruin-oranje, met een volle, warme kleur begint de bloei en gaandeweg komt er meer geel vanaf de onderkant. Elke aar bloeit lange tijd, ruim een week. Als de uitgebloeide aren worden weggeknipt, gaat de vorming van nieuwe bloeistengels weken door. Op voedzame grond wordt een bloeiende koning met gemak 1.20 meter. Heel mooi in combinatie met Hemerocallissen, in oranje of oranjegeel. Maar een combinatie met paarsblauw of violet kan ook heel succesvol zijn.

 

Zachter van kleur maar toch niet flauw is Kniphofia “Saffron”, met abrikooskleurige bloemen, welke vrij klein blijven. Het blad van “Saffron” is grasachtig en sierlijk. De plant daagt uit tot verfijnde combinaties.

 

Kniphofia “Green Jade” bloeit schier onophoudelijk in een fascinerend gele kleur. Zoals het een echte vuurpijl betaamt, trekt deze plant in bloei alle aandacht naar zich toe.


Kniphofia “Green Jade”

 

Wanneer vuurpijlen een aantal jaren op dezelfde plaats staan, kan de bloei gaan afnemen. Dan is het raadzaam om de plant op te nemen en te scheuren. De buitenste stukken worden opnieuw geplant, in grond die verbeterd is met compost. Na het planten goed water geven. Het scheuren en verplanten van de vuurpijl kan het beste in het voorjaar gebeuren. De daarop volgende zomer zal de plant weer volop bloeien.

#1455

Auteur: Martje van den Bosch
www.detuinenindemen.nl