Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/koi_voer_koi_voeding

menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    woensdag 8 december 2021

Koi voer : groeivoer als koi voeding


Grote kois - afhankelijk van het koi voer
Grote kois - afhankelijk van het koi voer

Om uw koivissen in optimale conditie te houden is een goed voer belangrijk. Kois zijn vissen die altijd zouden eten. Het is echter niet goed om voortdurend voer aan te bieden. Te veel voeder zorgt ervoor dat de vissen dikker en vetter worden, en dat speelt na verloop van tijd ook op hun levenswijze. Ze worden slomer en zijn minder actief.
Te weinig voederen is dan ook weer niet optimaal voor de groei en kois zullen aan de magere kant blijven. Het is belangrijk om een goed evenwicht te vinden tussen hoeveelheid voeder, kwaliteitsvoeder en voedermomenten.

Kois kunnen tam gemaakt worden zodat ze letterlijk uit je hand komen eten. Vele koiliefhebbers geloven zelfs dat kois hun ‘baasje’ herkennen wanneer het etenstijd is. Dat kois heel dichtbij komen bij het voederen is interessant om de vissen te kunnen observeren. Zo ziet de koiliefhebber hoe het is gesteld met de gezondheid van de vis (controle op schimmels, parasieten, wondjes, …)

Handtamme kois voederen: leuk en interessant voor observatie
Handtamme kois voederen: leuk en interessant voor observatie

Wist je dat vissen een van de enige diersoorten zijn die heel hun leven blijven groeien?  
Het is mogelijk om de leeftijd van kois te achterhalen, en dat een beetje op dezelfde wijze als met bomen. Kois hebben groeiringen op hun schubben, te vergelijken met de groeiringen in de stam van een boom. In de warme maanden groeit een koi veel sneller dan in de wintermaanden. Vandaar dat er ringen ontstaan in de schubben van de vissen. Deze ringen zijn het best te zien wanneer vissen een groot winter-zomer verschil te verduren krijgen in voedselaanbod en temperatuur. Deze regel zal niet opgaan voor vissen die gehouden zijn in een aquarium met een vaste temperatuur en voedselopname.

groeiringen op schubben
Groeiringen op een schub. Hier ziet u duidelijk 10 ringen.
De vis is dus 10 jaar oud

Het tempo van de groei van kois veel af van de temperatuur en de mogelijkheid tot voeden. Daarnaast zijn nog andere factoren belangrijk zoals de ruimte waarin vissen zich bevinden en met hoeveel ze daarin rondzwemmen. Hoe groter de vijver, hoe groter de vissen kunnen worden. Daarnaast is het belangrijk (wanneer men liever grotere vissen heeft) om er niet te veel in te laten rondzwemmen.
Ook de leeftijd speelt een rol in het groeivermogen van kois (en vissen in het algemeen). Zolang de vis niet volwassen is / nog niet paairijp, zal de jaarlijks mogelijke groei het grootst zijn. Een koi wordt seksueel actief bij een leeftijd van ongeveer 2 jaar. Mannetjes koi (hommers) zijn over het algemeen vroeger volwassen (deze term noemt paairijp) dan de vrouwtjes (kuiters). Deze leeftijden kunnen gehanteerd worden wanneer vissen de ruimte krijgen om te groeien. Zitten ze echter te klein, waardoor ze niet groot kunnen uitgroeien zullen ze iets later paairijp worden. Het is dus niet enkel de leeftijd, maar ook de lengte die bepalend is wanneer een koi al dan niet paairijp is. De lengte ligt ongeveer op 25 à 30 cm. Kois die bijvoorbeeld in een aquarium opgroeien zullen pas op latere leeftijd paairijp worden. Of ze überhaupt zullen paren in de aquarium is een andere zaak.

Mooie kohaku, het wit is zuiver wit.
Mooie kohaku, het wit is zuiver wit.
Dit wijst op goede voeding en waterkwaliteit


Groeigedrag van kois

Zoals hierboven vermeld zijn er verschillende factoren die de groei van kois beïnvloeden.

  • Leeftijd: als de koi nog jong is is de groeimogelijkheid maximaal, het is dus belangrijk om in zijn eerste levensjaren een goede voorziening voor de koi te hebben (althans wanneer de doelstelling “grote kois” houden is)
  • Weersomstandigheden en temperatuur: Koudere perioden zoals de winter zorgen ervoor dat koi geen eiwitrijk voedsel mogen binnenkrijgen. Deze voedingsstoffen blijven langer in de darmen van de vissen zitten en krijgen dit moeilijk verteerd. Als gevolg kunnen darmproblemen optreden. Het is wel dit eiwitrijkvoedsel dat er net voor zorgt dat de koi groter wordt. (zo zit er in groeivoer altijd een hoog eiwitgehalte). Gedurende de warme maanden (zomer) krijgt de koi wel dit voeder met een hoog eiwitgehalte, waardoor de groei sneller zal zijn dan in koude perioden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat koiliefhebbers of kwekers de vijver proberen te verwarmen gedurende de winter door een afdekzeil te gebruiken of elektrische verwarmingselementen te gebruiken.
  • Ook de kwaliteit van het water is belangrijk: Slechte waterkwaliteit zorgt ervoor dat de koi minder eetlust hebben, waardoor de voedselinname ook lager zal zijn. Voorts kan de kwaliteit van het water ervoor zorgen dat de stofwisseling van de koi lager is (te vergelijk met de koudere temperaturen) waardoor ook de groei geremd wordt.
  • Ruimte: Afhankelijk van de ruimte die de vis heeft zal hij ook kunnen groeien. Ruimte en aantal vissen gaan hand in hand. Een kleine vijver met 1 koi of een grote vijver met 100 kois: beiden zijn niet optimaal wanneer u belang hecht aan een snelgroeiende vis.
  • Stamboom van de koi: Dit is meestal een cruciale factor die de groei (maar ook de aankoopprijs) bepaalt van een koi. Zijn de voorouders van de koi echte grote vissen (90cm of meer) dan is de kans groot – als de conditie goed is – dat de jonge koi ook een grote vis zal worden. Vanzelfsprekend is het dat wanneer de ouderdieren niet groter dan 50 cm zijn gegroeid de genetische achtergrond al lang vastgelegd is, waardoor de jonge vis ook niet gigantisch groot zal worden.
  • Soort voeder en voedergewoontes: in principe kunnen we spreken dat hoe hoger het eiwitgehalte is, hoe beter het voer is de groei. Op iedere zak of doos vijvervoeder zult u een vermelding vinden van samenstelling. Dit is echter zo complex dat we dit niet in 1 artikeltje kunnen samenvatten. Niet alleen eiwitten spelen een rol, daarnaast is ook het gehalte aan vet, koolhydraten, vitamines en mineralen belangrijk.
    Verder is niet de hoeveelheid voeder belangrijk, maar eerder meer voedertijden met minder voeder. Zo is het beter om in de zomer dagelijks 5 keer een kleine portie aan te bieden dan 1 keer een grote portie.

Koi voederen: hoe hoger het eiwitgehalte, hoe beter het groeivoer is
Koi voederen: hoe hoger het eiwitgehalte, hoe beter het groeivoer is

#2889