Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/kropsla_de_moeder_aller_sla

menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    maandag 20 september 2021

Kropsla, de moeder aller sla

Kropsla, de moeder aller sla

Vergeten we even alle nieuwe en 'moderne' sla-variaties die vandaag worden aangeboden en focussen we eerst op de moeder van alle sla: onze ouderwetse 'vintage' kropsla.

De bijna 100 miljoen stuks die elk jaar door de Vlaamse veilingen verhandeld worden, zijn stuk voor stuk goed ontwikkelde kroppen. Aan de buitenkant zijn de bladeren groot en mooi donker van kleur, diep binnen zijn ze heerlijk lichtgroen en krokant fris.

Wilde oersla
Onze kropsla is de gecultiveerde versie van de wilde 'oersla'. Het melkachtige sap - vandaar haar Latijnse naam 'lactuca' (melk) en de Franse benaming 'laitue', werd door de Grieken en Romeinen als geneesmiddel gebruikt . Het sap lijkt op dat van papaver en er werd vroeger eenzelfde verdovende effect aan toegeschreven. De Romeinen aten sla altijd aan het einde van de maaltijd om de spijsvertering te bevorderen en makkelijk - Romeinse maaltijden konden best zwaar op de maag liggen - in slaap te raken.

Kropsla, de moeder aller slaFashionable
Vreemd genoeg verdween in de Middeleeuwen de sla van tafel. Pas in de 16de eeuw werd de groente herontdekt, maar tot in de 18de eeuw werd sla enkel warm gegeten. Sla - hoe je het ook bekijkt - is namelijk niet echt fantastisch van smaak, maar dat wordt anders als je bij de sla een 'dressing' voegt met als basis olie en azijn. Die 'vondst' hebben we te danken aan ene monsieur Albignac die eind 18de eeuw in Londen furore maakte bij de upperclass als 'fashionable saladmaker'. Hij trokt rond met een mahoniehouten kistje waarin zijn 'ingrediënten' voor de 'salade' staken: diverse olieën en azijnen, sojasaus, ansjovis, truffes, kaviaar,...

Kopen 
Kijk als je sla koopt - welke soort dan ook - altijd goed naar de bladeren, die mogen niet verlept zijn. Sla bestaat voor ongeveer 92% uit water en is erg broos.

Bewaren
Verwijder de harde stelen, maak de blaadjes los en spoel de sla in ruim water. Zwier ze voorzichtig maar krachtig droog. Doe de sla in een glazen kom en dek deze goed af met vershoudfolie.  Zo kan je sla - als ze zeer goed vers is - een drietal dagen in de koelkast bewaren.


Tips
Scheur slablaadjes in plaats van ze te snijden met een mes, zo onststaan er geen dat er bruine randjes.
Maak sla slechts vlak voor het opdienen aan met vinaigrette, zo blijf ze krokant.
Verpieterde sla kan je opkrikken door ze in ijswater met een scheutje azijn te leggen. Daarna gewoon goed naspoelen.

Boerensalade met feta (4 pers.)

  • Boerensalade met feta (4 pers.)150 g gemengde sla naar keuze
  • 180 g groene of zwarte olijven
  • 2 lente-uitjes, in ringetjes
  • 150 g feta, grof verkruimeld
  • olijfolie

    Voor de dressing:
  • 1 grote teen knoflook
  • 2 el rodewijnazijn van goede kwaliteit
  • 125 ml olijfolie

Was de sla, zwier ze droog, scheur ze in grove plukken en verdeel ze over de borden.
Meng voor de dressing alle ingrediënten tot een lobbige saus.
Verkruimel de feta en verdeel samen met de olijven en lente-uitjes over de sla. Besprenkel met de dressing.

#4354

Bron: VLAM
www.vlam.be