Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/kruiden_vakantie


https://tuinadvies.nl   /    donderdag 19 mei 2022

Medicinale, geneeskrachtige kruiden voor op vakantie

Eindelijk een paar dagen zalig niksen op een hemels plekje waar niemand je kan komen storen. Heerlijk… maar soms kan die vakantie toch iets minder prettig verlopen door kleine ongemakken. 
Je krijgt bijvoorbeeld tandpijn door de mierzoete Turkse snoepjes. De wespen storen een gezellige pick-nick, de kleinste is tegen een glazen deur gelopen en heeft een joekel van een buil op zijn hoofd. 
Kleine kruidige middeltjes kunnen dit onheil voorkomen of verzachten.


Sint-Janskruid


lavendel
 


1. Zonnebrand, niks plezant

Sint-Janskruid (Hypericum perforatum)
Je bent in slaap gevallen onder een blakende zon. Je huid ziet vuurrood en doet echt wel pijn. Sint-Jansolie is dan een prima middel om de pijn te verzachten en de huid weer vlug te herstellen. 
Smeer je niet met deze olie in voor je gaat zonnen. Je zou huidirritaties kunnen krijgen en nog vlugger verbranden. 

Lavendel (Lavendula officinalis) 
Etherische olie van lavendel helpt je verbrande huid er ook weer snel bovenop. Als het om grote oppervlakten gaat, doe je best wat etherische lavendelolie in uierzalf. Ook die zalf werkt herstellend. 

Aardappel (Solanum tuberosum L.): 
Aai, kokend hete soep op tere kinderbeentjes…mijn grootvader kwam vroeger dadelijk aanlopen met een aardappel en een mesje. Hij sneed de aardappel in twee en schraapte er wat aardappelmoes van af. Die deed hij op de wonde. De pijn verdween onmiddellijk. Na een tijdje begon dat aardappelschraapsel wat op te drogen en moest de volgende lading erop. 

Ui (Allium cepa): 
Als je een 'stoom'-brandwonde hebt door onbezonnen boven een pruttelende pot te hangen, hebben we de volgende truc. Plet een ui in een elektrisch molentje, doe er een sprits zout bij en leg dat papje op de rode 'ver-stoomde' plek. Het is een aloude remedie die de pijn verdreef en blaren vermeed. 


2. Verrekt een insect!


vlierbloesem


rozemarijn

Vlier (Sambucus nigra)
Vlier houdt de vliegen weg. Doe wat vliertakjes af en kneus de bladeren. Steek die takjes overal tussen je kleren of achter de rand van je pet. Je zal veel minder last hebben van die vervelende, vliegende brommers. 
Gekneusde basilicumblaadjes helpen ook. 

Rozemarijn: (Rosmarinus officinalis) 
Rozemarijntakjes op de houtskooltjes van je barbecue houden de insecten op afstand. 

Leverkruid (Eupatorium cannabinum)
Als je last hebt van wespen, verbrand dan leverkruidblaadjes. Daar moeten die beestjes niks van hebben. 

Kruidnagel (Syzygium aromaticum)
Overgiet enkele kruidnagels in een vuurvast schoteltje met kokend water. Zet het schoteltje zo op tafel. Wespen zoeken andere oorden op. 

Koffie
Doe een beetje koffie op een stukje zilverpapier en leg dat op een theeverwarmer. Doe het kaarsje aan en laat de koffie smeulen. De wespen vertrekken als de bliksem.

Lavendel etherische olie: 
Ook lavendel kan helpen. Er zijn heel wat lavendelsoorten. Zo heb je (Lavendula latifolia) of spijk genoemd. De ene etherische olie is de andere niet. Zo heeft de Franse spijkolie de reputatie een meer delicate en aromatische geur te hebben dan de Spaanse variëteit. De kwaliteit van je olie speelt zeker mee om succes te hebben. 

Citronella etherische olie
Citronella (Cymbopogon nardus), is een grassoort. Het is vast, aromatisch gras. In Sri Lanka komt het in het wild voor. Daar noemen ze het ‘managras’. 
Samen met Virginia cederhoutolie heeft het jarenlang dienst gedaan als muggenwerend middel. 
Zorg ervoor dat je altijd een flesje etherische olie van citronella en cederhout olie op zak hebt. Doe een druppeltje op je haren of je kledij. Muggen moeten daar niet veel van hebben. 


3. Pleisterkruiden voor tere plekken
Hopelijk wandelen jullie met de hele kroost in de zomer. Vol goede voornemens stippel je eerst de wandelweg uit. Je bent nog geen twee km ver of er ligt al een nakomeling tegen de grond, tussen de netels. Of misschien zijn er blaren in zicht na 3 km en zaagt de allerjongste dat hij niet meer kan lopen. Beentjes te moe! Hopelijk brengen de volgende kruiden de oplossing.  


sedum


duizendblad


smeerwortel
 

 

Sedum (Telephium L.) en huislook (Sempervivum tectorum)
Als je last hebt van een ontstoken schrammetje, leg dan eens een blaadje sedum of huislook op de zere plek. Doe er eerst het natuur-celofaantje van af en leg de vrijgekomen groene moes op de wonde. Sedum, trekt al het vuil uit de wonde. Hetzelfde kan je doen met huislook 

Brandnetel (Urtica)
Brandnetel-prikken doen geen deugd. Rond de brandnetel groeit altijd wel een blaadje dat de pijn kan verzachten. Zoek een blaadje hondsdraf, zuring of weegbree en wrijf dat over de zere plek. 

Grote weegbree (Plantago major) 
De grote weegbree komt ook goed van pas, als je een blaar op je voet dreigt te krijgen. Wacht niet langer, zoek een breed weegbree-blad, kneus het en leg het op de geïrriteerde huid. 

Duizendblad (Achillea millefolium)
Duizendblad is het middeleeuws pleistertje. Als je in die tijd viel, kreeg je eerst wat 'moederkeszalf' op je knie getuft en als dat niet hielp, legde ma een gekneusd duizendblad-blaadje op de wonde. Duizendblad werkt bloedstelpend. 

Smeerwortel (Symphitum officinale L.)
Als je tijdens je wandeling valt en je verstuikt één van je steunberen, dan kan dat wreed vervelend zijn. Als er smeerwortel in de buurt staat, kan je de schade beperken. Pluk een ruw behaard smeerwortelblad, kneus het en draai het om de verstuikte plek. Bind er een zakdoek om, maar denk niet dat kees al klaar is. Kruiden zijn geen wondermiddelen. Het genezingsproces wordt wel gestimuleerd. Nog doeltreffender werkt een tube smeerwortelzalf (Symphytum). Die kan je bij de apotheker of in de natuurwinkel kopen. 

4. Tandpijn: help
Kruidnagel (Syzygium aromaticum)
Met een kruidnageltinctuur op zak kan je de eerste tandpijn hoogstwaarschijnlijk verhelpen. Vergeet echter niet naar de tandarts te gaan. Je kan je tanden niet blijven oplappen met kruidnagel. Kruidnageltinctuur kan je bij de apotheker of in de natuurwinkel krijgen.

#232Daniëlle Houbrechts

Auteur: Daniëlle Houbrechts
www.kruidjes.be

Terug naar boven icoon