Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/kruidentips

menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    woensdag 5 oktober 2022

Kruiden drogen, langer bewaren en gebruiken in allerlei gerechten,...

Kruidentips

 

Gedroogde kruiden hebben een sterkere smaak dan verse kruiden. Gedroogde kruiden in poeder zijn daarenboven sterker dan verkruimelde kruiden.

Een goede leidraad voor het gebruik is de volgende:
¼ koffielepel gedroogde kruiden in poeder = 1 koffielepel verkruimelde gedroogde kruiden = 3 koffielepels verse kruiden.  

Verse kruiden krijgen onze voorkeur. Ze hebben subtiele en delicate geuren en smaken.
Hun aroma’s ontwikkelen zich vrij snel bij het opwarmen, maar ze kunnen ze ook weer snel verliezen.

bieslook als kruid in de tuin
bieslook 

Voeg verse kruiden toe aan soepen, bouillons en stoofpotjes 45 minuten voor het eind van de bereiding.
Voor de bereiding van koude dressings, salsa en marinades hebben ze meer tijd nodig om hun aroma’s af te geven. Meng de ingrediënten en zet ze een nacht op een koele plaats.

Snijd de kruiden zeer fijn, hoe meer snijdoppervlakte, hoe meer hun smaak vrij zal komen.
Voeg fijngehakte kruiden toe aan het kookwater van groenten of het pocheervocht van vis. Zo parfumeren ze al tijdens de bereiding het hoofdingrediënt. Of deponeer ze in een stoffen zakje dat je laat meekoken en voor het serveren verwijdert.

peterselie is een van de meest gebruikte kruiden
peterselie

Verse kruiden zijn ideaal om gerechten mee af te werken. Strooi ze net voor het serveren op warme sauzen, salades, gekookte of gebakken vis of meng ze onder een stamppot.

Bak verse kruiden niet mee in de pan bij vis en vlees. Ze verbranden snel en geven bittertoetsen aan de bereiding. Voeg ze pas op het eind van het bakken of grillen toe.

Heb je teveel verse kruiden, vries ze dan in. Spoel de kruiden, dep ze goed droog en verpak ze in plastic zakjes. Hak ze niet, dan heb je het minste kwaliteitsverlies. Bij het invriezen verliezen kruiden wel hun knapperigheid, verwerk ingevroren kruiden daarom enkel in warme bereidingen.

#1510
Terug naar boven icoon