menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    donderdag 18 juli 2024

Lasagne van bloembollen

Wil je reeds in het vroege voorjaar kleur in de tuin of op je terras? Dan kan je nu nog steeds bloembollen planten. De herfst is hiervoor de uitgelezen periode, zolang het niet vriest. En het voordeel van bloembollen is dat je ze overal kunt aanplanten op voorwaarde dat ze niet te nat staan. Heb je enkel een terras of balkon, dan kan je ze ook aanplanten in bloempotten.  

Krokussen, tulpen, hyacinten, narcissen,…. brengen na de winter opnieuw kleur in de kale tuin en kondigen de lente aan. Een leuk idee is om bloembollen in potten te planten in laagjes, net zoals lasagne in de keuken. Elke soort bloembol heeft zo zijn eigen bloeiperiode. Bij deze manier van aanplanten heb je maandenlang plezier van verschillende soorten bloemen in éénzelfde pot of plantenbak. En het recept is heel simpel!

Bloembollen planten in potten

Je kan voor 2 of 3 lagen kiezen

Bij lasagne beplanting leg je de laatst bloeiende soort onderaan in de pot en de vroegst bloeiende soort bovenaan. Maak dus in dat opzicht de juiste keuze van bloembollen. Vroeg bloeiende soorten zijn bijvoorbeeld heel wat soorten krokussen in verschillende kleuren, Narcissus February Gold, Narcissus Paperwhite, Iris, sneeuwklokjes (Galanthus) en winterakoniet (Eranthis cilicica). Deze soorten bloeien van februari tot maart. In een volgende laag kan je een keuze maken tussen verschillende narcissen. Narcissen heb je in vrolijke gele, witte en oranje tinten en springen meteen in het oog. Ook hyacinten, sterhyacint (Scilla siberica), druifjes (Muscari) en Anemonen passen in deze laag. Ze bloeien van maart tot april. In de onderste laag leg je de bloembollen die in april tot mei bloeien. In deze periode zullen vooral tulpen hun pracht uitstralen. 

Hoe ga je te werk? 

  1. Bloemen in laagjesKies een ruime pot of een combinatie van verschillende potten. Het is belangrijk dat ze diep genoeg zijn. De potten moeten onderaan ook voorzien zijn van een opening langs waar het water weg kan want bloembollen houden niet van een te natte grond. Over de opening kan je wat scherven leggen voor een goede afwatering.
  2. Breng een klein laagje potgrond aan in de pot en plant eerst de laatbloeiers (tulpen). Leg hier opnieuw een laag potgrond op, ongeveer de hoogte van de tulpbollen.
  3. Plant dan de bloembollen die in maart tot april bloeien en schik ze op die manier dat de tulpen tussen de narcissen kunnen groeien. Bedek opnieuw met een laag grond.
  4. Plant vervolgens de vroegst bloeiende bollen die bloeien van februari tot maart, zoals bijvoorbeeld de krokussen en dek opnieuw af met wat potgrond.
  5. Leg bovenop de aarde wat schors om uitspoeling te voorkomen.
  6. Druk de grond wat aan en geef de bloembollen water. Zet de pot op een plekje in de zon of halfschaduw. 

In onze webshop hebben we een zeer ruim assortiment bloembollen waarmee je de mooiste combinaties kunt maken! Ontdek ze nog snel voor het te laat is!

 

#5428Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).