menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    donderdag 28 maart 2024

Leibomen in de tuin

Bij een huis met een tuin hoort bij vele mensen ook een boom. Is jouw tuin te klein en past er geen boom in? Dan kan je misschien toch kiezen voor leibomen. Vroeger waren leibomen vaak geplant uit praktische overwegingen, maar tegenwoordig zijn ze meestal als decoratief element gebruikt. Bovendien zijn leibomen prima vervangers voor gewone grote bomen die wel veel plaats nodig hebben en licht wegnemen.

Het gebruik van leibomen is zeker niet nieuw. Denk maar aan de landbouwhuizen midden in de weilanden, waarbij de leibomen geplaatst werden om de zon uit de woning te houden. In de open vlaktes werden ze ook geplaatst om de harde wind te breken en zo de gewassen te sparen.

leibomen correct geleiden

Kies de juiste leiboom

De keuze van leiboom is belangrijk. De soorten en vormen bepalen dan ook de look van jouw tuin. Ga je voor allemaal dezelfde bomen, of kies je voor fruithagen waarbij iedere boom anders zal zijn van vorm en kleur en soms ook grootte? De bomen kunnen ook geplaatst worden als achtergrond, om delen van de tuin af te schermen bijvoorbeeld of om het zicht op een oude muur te breken.

Leibomen worden vaak gezet om inkijk in de tuin te beperken. In de zomer vormt dit een ondoorzichtige barrière. In de winter is privacy in de tuin minder nodig en tonen de leibomen hun sierlijke geraamte.
Bovendien zijn er leibomen in verschillende hoogtes en types die afhankelijk van wat het gewenste effect moet zijn.  Hou dus rekening bij de aanschaf wat de bedoeling zal worden. Raadpleeg eventueel een tuinaannemer of een specialist zodat je na een aantal jaar niet voor verrassingen komt te staan.


Sommige leibomen worden geleid langsheen de structuur waarbij de takken verweven zitten met de boom ernaast. Daarnaast zijn er ook de “hagen op poten”. Deze groeien net zoals een haag kriskras door elkaar, maar wel steeds langs de structuur. Dit zorgt voor het zelfde visuele effect als een gewone haag, alleen staat deze op poten. Is privacy belangrijk dan kies je wellicht beter voor dit laatste type.
Bovendien is het eenvoudig te onderhouden. Geweven leibomen worden geknipt en gesnoeid, leibomen die als haagboom dienen, worden geschoren net zoals een gewone haag. Enig minpuntje is dat de haag hoog staat wat het scheren er niet makkelijker op maakt.

fruithaagFruitbomen zijn ideaal om te gebruiken als leibomen. Hiermee maak je zelf een heerlijke “fruithaag”.
Er zijn verschillende soorten appelen en peren die goed geschikt zijn om een fruithaag mee te maken.  Bovendien hoeven ze niet altijd langs een palenstructuur te groeien, het kan ook perfect tegen een muur of schutting.

Fruitbomen die als leiboom mogen groeien worden geleid zodat de gesteltakken (de hoofdtakken) gelijkmatig naar links en naar rechts groeien. Zo wordt de sapstroom gelijkmatig verdeeld. Bij fruithagen is de snoei nog belangrijker dan bij gewone fruitbomen. Het is zo dat de laatste eindjes steeds de bloesem krijgen (en dus vruchten dragen).

De bedoeling is dus dat de vruchttwijgjes of vruchthout direct vanuit de gesteltakken groeien. De bij een gewone boom groeiende takken worden overgeslagen. Op die manier steekt de boom al zijn energie in de bloesem en de aanmaak van grotere vruchten. Het verschil is duidelijk merkbaar. Zeker wanneer de snoei correct is uitgevoerd en de boom goed is onderhouden.

fruitbogenHeb je wat meer plaats in de tuin, dan kan je ook kiezen voor fruitbogen.

Deze lijken op rozenbogen, maar dan dieper en breder. Dit is meestal geschikt voor grotere tuinen.

Het voordeel van fruithagen is de kleine oppervlakte waarop het fruit kan geteeld worden. Dit is zelfs al bij kleine tuinen haalbaar. Met 1 metertje grond heb je al voldoende voor jouw eigen fruithaag. De lengte van de rij is natuurlijk onbeperkt.

Door meerdere soorten te planten komt dit de bestuiving en vruchtopbrengst ten goede. Bovendien kunnen de vruchten optimaal genieten van de zon. Alle vruchten krijgen in principe even veel zon. Ook de pluk is veel gemakkelijker dan bij gewone ronde bomen.

#4819Karel

Auteur: Karel
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon