menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    maandag 22 juli 2024

Crataegus monogyna of éénstijlige meidoorn

Meidoornhaag plantenHet is vanzelfsprekend dat de maand mei de periode is waarin de meidoorn op zijn mooist bloeit. Toch bewijst een meidoornhaag ook in andere maanden zijn waarde. Crataegus monogyna, of éénstijlige meidoorn, behoort tot de rozenfamilie, is inheems en kan zowel als kleine boom of als haagplant worden gebruikt. Een meidoornhaag is ideaal voor het creëren van een natuurlijke afscheiding in de tuin en is veel aantrekkelijker dan een tuinschutting of hek. Voor een haag met een landelijke uitstraling in een middelgrote tot grote tuin is er geen betere keuze!

Een veelzijdige plant!

Als haagplant heeft de inheemse meidoorn veel te bieden. Ten eerste groeit hij snel en stelt hij weinig eisen aan de vruchtbaarheid en vochtigheid van de bodem. In maart loopt de meidoorn uit en verandert in een mum van tijd in een frisgroene haag. Begin mei verschijnen de bloemknoppen in grote eindtuilen, en half mei komt het hoogtepunt, de talrijke bloemknoppen barsten open. Dan kleurt de haag met talrijke kleine, witte tot roze heerlijk geurende bloemen die veel insecten aantrekken. Met een meidoorn in je tuin stimuleer je de biodiversiteit!

Na de bloei vormen zich bij meerstammige heesters of bomen, of als je de haag niet drastisch snoeit, schijnvruchten. De donkerrode bessen lijken op miniatuurrozenbottels, wat logisch is aangezien de meidoorn tot de rozenfamilie behoort. Deze bessen blijven in de winter aan de takken hangen en zijn geliefd bij vogels zoals merels, vinken en lijsters. De stekelige takken bieden vogels een veilige plek om te nestelen. Vroeger gebruikten boeren de meidoorn als grens tussen weilanden, en dankzij de doorns is het ook een ideale inbraakwerende haag.

Zowel de bloemen, jonge bladeren als bessen hebben medicinale toepassingen. Studies tonen aan dat meidoorn een gunstige invloed heeft op de hartspier, bloeddruk en bloedsuikerspiegel. En ook culinair is de meidoorn veelzijdig: de bloemen en bladeren kunnen in salades, kruidenthee of wijn verwerkt worden, en de bloemknoppen kunnen als kappertjes ingelegd worden. Van de bessen kun je chutney, jam of ketchup maken.

Crataegus monogyna

Combineer met andere haagplangten

Meidoorn combineert prachtig met andere haagsoorten zoals liguster, beuk, haagbeuk, sleedoorn, vlierbes en krentenboom. Het contrast in groeiwijzen en bladstructuren zorgt voor een fraaie, gemengde haag die elke tuin in een landschappelijke omgeving verfraait.

De tweestijlige meidoorn, of Crataegus laevigata, zie je vaak als meerstammige heester of als laan- of straatboom. De variëteit 'Paul’s Scarlet' bloeit met prachtige rozerode trossen.

Meidoorn snoeien

De éénstijlige meidoorn is ideaal om als haag te snoeien. Hoewel hij niet geschikt is voor een strakke haag, biedt hij een natuurlijke en bijna onderdoordringbare afscheiding. De beste tijd om te snoeien is in juni. Gebruik beschermende kledij, samen met scherp en goed snoeimateriaal! Ook als solitair kan deze plant goed in vorm gesnoeied worden, bij voorkeur ook in juni.

Wil je de haag in september nog een keer snoeien om hem strakker de winter in te laten gaan. Dat kan, maar houd er rekening mee dat dit ten koste gaat van de bloemen in het voorjaar.


#3481Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).