Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/meidoorn_crataegus

menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    donderdag 8 december 2022

Crataegus monogyna of éénstijlige meidoorn

Kort en krachtig: bloemenprachtig. Het spreekt voor zich, de meimaand is de maand waarop de meidoorn op z’n mooist is. Crataegus monogyna of éénstijlige meidoorn is bij ons de meest voorkomende soort en kan gebruikt worden als kleine boom maar het is ook een ideale haagplant.

Meidoorn als haagplant
Meidoorn als haagplant langs de straatkant.

Als haagplant heeft de inheemse meidoorn enkele interessante kenmerken. Eerst en vooral is meidoorn een snelle groeier die weinig eisen stelt aan de vruchtbaarheid en de vochtigheid van de bodem. Deze stekelige haag, vroeger gebruikt als veekering, loopt half -maart uit en kleurt in een mum van tijd prachtig fris groen. Bovendien vorm het dichte hout met de vele doorns een goede bescherming voor vele soorten vogels die de dikwijls voor een nestplaats in de meidoornhaag kiezen.

Inheemse meidoorn

Begin mei vormt de haag tal van bloemknoppen in grote eindtuilen. Half -mei komt het hoogtepunt, de talrijke bloemknoppen barsten nu open. Tal van kleine witte, lekker geurende bloemen kleuren nu de haag en trekken tal van insecten aan. Na de bloei, bij meerstammige heesters of bomen of indien je de haag niet zou scheren worden de bloemen schijnvruchten. De donkerrode bessen kan je vergelijken met een miniatuur rozenbottel gezien de Meidoorn tot de rozenfamilie behoort. De bessen blijven hangen in de winter en zijn zeer geliefd bij vele vogels zoals de merel de vink en de lijster.


Rode bessen van meidoorn
De rode bessen van de meidoorn

Kramsvogel
Meidoornhagen zijn geliefd bij vele soorten vogels als nestplaats alsook voor de bessen.

Meidoorn is prachtig in combinatie met andere haagsoorten zoals liguster beuk of haagbeuk. Het contrast tussen de verschillende groeiwijzen en bladstructuren zal voor een fraai gemengde haag zorgen en is aantrekkelijk voor elke tuin in een landschappelijke omgeving. Je scheert de haag het best in juni en een tweede maal in september om een mooi compact resultaat te bekomen. Ook een geschoren haag zal enkele vruchten dragen maar in juni wordt het grootste deel gewoonlijk weggeschoren.

De tweestijlige meidoorn of Crataegus laevigata komt meer voor als meerstammige heester of wordt gebruikt als laan- of straatboom. De variëteit ‘Paul’s Scarlet’ bloeit in prachtige rozerode tuilen.

bloemen van meidoorn
Crataegus laevigata ‘Paul’s Scarlet’
 

Terug naar boven icoon