menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    maandag 24 juni 2024

Mieren, vervelende insecten of nuttige dieren?

Mieren zijn overal ter wereld te vinden, behalve op Antarctica waar het te koud voor ze is. Fossiele vondsten tonen aan dat mieren al meer dan 100 miljoen jaar bestaan, sinds de Krijtperiode. Toen waren er nog geen mensen en heersten de dinosaurussen over de aarde.

Deze kleine wezentjes hebben een indrukwekkende voorgeschiedenis en zijn bijzonder sterk! Wereldwijd zijn er meer dan 13.000 mierensoorten, waarvan de meeste in bossen leven. Maar ook in tuinen zie je ze druk in de weer. En ze zijn met heel veel: naar schatting komen er per mens wel 1 miljoen mieren voor.

Werkstermieren dragen voedsel naar het nest

Zijn mieren nuttig?

Een mierenkolonie kan variëren van enkele honderden tot miljoenen individuen, met een strikte taakverdeling binnen de groep. Elke werkster heeft haar eigen specialisatie: de één onderhoudt het nest, de ander verzorgt de koningin, terwijl weer anderen op zoek gaan naar voedsel. Voortplanting vindt plaats in de lucht, daarom hebben alleen de koningin en mannetjes vleugels. Gevleugelde mieren zijn slechts kort zichtbaar; na de paring sterven de mannetjes snel, omdat ze verder geen rol hebben in het nest. Hun leven is kort, in tegenstelling tot de koningin, die 15 tot 20 jaar kan leven. Bij haar dood zal het hele nest verdwijnen. Een werkster leeft doorgaans enkele jaren. Naast vogels, enkele spinnen en amfibieën hebben mieren weinig natuurlijke vijanden.

Mieren kunnen 10 tot 50 keer hun eigen gewicht dragen

Mieren kunnen, afhankelijk van de soort, 10 tot 50 keer hun eigen lichaamsgewicht dragen. Deze kracht gebruiken ze onder andere om voedsel naar het nest te brengen. Het zijn echte opruimers van de natuur en dat ze bijzonder nuttig zijn valt niet te betwisten. Mieren voeden hun larven met onder andere spinnen, pissebedden, duizendpoten,... en helpen dus ook mee bij het bestrijden van schadelijke insecten. Volwassen mieren voeden zich vooral met honingdauw, een zoete vloeistof die bladluizen en schildluizen afscheiden. Bladluizen en mieren zijn dus de beste maatjes. Ze zullen er alles aan doen om hen te beschermen tegen hun natuurlijke vijanden. Denk maar aan lieveheersbeestjes en hun larven die zich maar al te graag voeden met bladluizen.


Moeten we mieren bestrijden?

Zoete lekkernijen zijn aantrekkelijk voor mierenIn de meeste gevallen hoef je niet in te grijpen. Alle mieren verdelgen is trouwens onbegonnen werk en helemaal niet nodig! Integendeel, mieren helpen je graag mee je tuin en moestuin te onderhouden. Ze vangen vervelende insecten en ruimen organisch afval op, ze verspreiden plantenzaden en helpen mee aan een betere vruchtbaarheid van de bodem. Enkel in het geval ze echt voor overlast zorgen en tot in de woning te vinden zijn, kan je best iets ondernemen. Vooral de keuken is een populaire plek omdat daar veel lekkers te vinden is. Trek geen mieren aan door etenswaren op het aanrecht te laten staan en bewaar zoveel mogelijk voedingsmiddelen in goed afgesloten potten en dozen. Sluit zoveel mogelijk kieren en spleten langswaar ze naar binnen kunnen. Mieren verspreiden tijdens hun tocht ontlasting en dat heb je natuurlijk liever niet in huis. Ze laten bovendien een spoor van feromonen achter zodat de werkster de voedselbron makkelijk kunnen terugvinden. Je kan dus best de eerste verkenners die in huis op zoek gaan naar voedsel, meteen uitschakelen om grotere problemen te voorkomen.

Ben je te laat en hebben er zich al meerdere mieren gevestigd dan kan je enkele huis-, tuin- en keukenmiddeltjes proberen. Sterk geurende planten en kruiden zoals look, munt, basilicum, rozemarijn, kaneel, lavendel en afrikaantjes zouden deze dieren op afstand houden. Peper rond het nest strooien kan eveneens helpen om ze te bestrijden.

Helpen deze middeltjes niet dan kan je gebruik maken van aaltjes. Het is een natuurlijk middel dat enkel de larven van de mieren doodt en niet de mieren zelf. Aaltjes zijn microscopisch kleine rondwormen die zich voeden met de larven van de mieren. Hierdoor zullen de volwassen mieren het nest verlaten en verhuizen naar een andere plek.

Ook het bestrijden van bladluizen kan helpen om de tuin minder aantrekkelijk te maken voor deze dappere en hardwerkende insecten. Zorg voor een natuurlijk evenwicht en maak je tuin aantrekkelijk voor natuurlijke bestrijders.

Mieren leven samen met bladluizen

#5885Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).