Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/moederdag_oorsprong_tips_en_weetjes.


https://tuinadvies.nl   /    vrijdag 20 mei 2022

Moederdag: oorsprong, tips en weetjes + info rond schoonmoederdag...

Moederdag: oorsprong, tips en weetjes.

Voor de eerste vieringen gaan we terug naar het oude Griekenland waar men lenteriten uitvoerde tot eer van Rhea, de moeder van de goden. Bij de Romeinen in Rome feestte men drie dagen ter ere van Cybele die de moeder was van hun goden. Vanaf de 15de eeuw vierden de christenen In Groot-Brittannië een dag ter ere van Maria, de moeder van Jezus Christus. Later werd deze dag uitgebreid naar alle moeders. Het geven van bloemen op Moederdag kent in die tijd zijn oorsprong bij de arme dienaars die ver van hun ouders bij rijke werkgevers verbleven. Als die op de vierde zondag van de vasten de toestemming kregen om terug huiswaarts te keren mochten ze vaak bloemen van het land van de meester plukken. Die bloemen dienden om de moeder mee te eren bij de thuiskomst. Ook nu nog viert men moeder in Groot-Brittannië op de vierde zondag van de vasten.

De Moederdag zoals we die nu kennen en vieren vindt zijn oorsprong bij Anna Jarvis. Deze dame was van West Virginia in Amerika. Anna is nooit getrouwd en heeft ook geen kinderen gehad. Zij vond het heel belangrijk om alle moeders te eren en dat te beginnen bij haar eigen moeder. Die moeder had maar liefst zeven kinderen die jong gestorven waren en had naast Anna nog twee zonen. Ze was uiteraard erg bedroefd om het verlies van haar kinderen maar besloot haar verdriet te verminderen door anderen te helpen. Dit bleef ze doen tot aan haar dood in 1906 en dat op de tweede zondag in de maand mei. Op de sterfdag van haar moeder besloot Anna iets te doen om alle moeders te eren.
De allereerste Moederdag vond plaats net 1 jaar na het overlijden van Anna's moeder op de tweede zondag in de maand mei van 1907. Anna ging die dag naar de kerk en gaf daar elke moeder één van de vijfhonderd anjers die ze had mee gebracht. Elk jaar herhaalde ze dit in haar gemeente, maar ze droomde ervan dat dit uitbreiding zou hebben naar de andere steden. Hiervoor schreef ze massa's brieven waaronder 1 naar de gouverneur die in 1910 heel West Virginia opriep om op de tweede zondag van mei moeder te vieren. De toenmalige president van de Verenigde Staten, Woodrow Wilson kreeg dit te horen en riep in 1914 deze dag uit tot een nationale feestdag.

Moederdag waaide rond 1930 over naar België en Nederland.

Ondertussen is Moederdag wereldwijd een speciale dag geworden. In Amerika, Japan, Australië en in de meeste landen van Europa gaat deze dag nog steeds door op de tweede zondag van de maand mei. In het Midden-Oosten en vele landen van Azië ligt de feestdag voor de moeders vast op 10 mei. In Portugal, Spanje, Hongarije, Oostenrijk, Hongkong en Taiwan ligt deze feestdag vast op de eerste zondag van mei. In Zweden is dat zelfs de laatste zondag van de maand mei. Nog andere landen zoals Mexico, Pakistan, Oman en Qatar vieren moeder de tweede zaterdag van mei. Ook al viert men moeder niet overal op dezelfde dag, toch is de gedachte en de gevoelens die erachter zitten dezelfde. Overal in de wereld vieren mensen Moederdag als dank en liefde voor hun moeder en dat ze zich speciaal mag voelen.

Moederdag de komende tien jaar in België en Nederland:

 • 2008 - 11 mei
 • 2009 - 10 mei
 • 2010 -   9 mei
 • 2011 -   8 mei
 • 2012 - 13 mei
 • 2013 - 12 mei
 • 2014 - 11 mei
 • 2015 - 10 mei
 • 2016 -   8 mei
 • 2017 - 14 mei
 • 2018 - 13 mei

Moederdag is de grootste bloemenverkoopdag van het jaar, ondanks de concurrentie van andere geschenkideeën.
Dat blijkt trouwens ook uit een bevraging van tuinadvies.be waarbij ruim 86% van de deelnemers bevestigend antwoordde op de vraag: "Viert U Moederdag met bloemen?"

Daarbij besteden de mannen met Moederdag zelfs ruim 30% meer voor hun moeder, dan in vergelijking met Valentijn voor hun vrouw of vriendin.

De favoriete bloemen op deze dag zijn nog steeds rozen, gevolgd door orchideeën.

Moederdag in de regio Antwerpen op 15 augustus...
In Antwerpen en omstreken viert men sinds 1913 Moederdag op 15 augustus. Het was de Antwerpenaar Frans van Kuyck die deze feestdag bedacht en introduceerde op O.-L.-V.-Hemelvaart of de feestdag van Maria. Deze datum ook wel  Mariadag genoemd werd als Moederdag ingevoerd om de waarden van de familie te herstellen. In 1913 kende en vierde men nog geen Moederdag en Van Kuyck vond het belangrijk een speciale dag in het leven te roepen met bijzondere aandacht voor de rol van de moeder in het gezin. Hij introduceerde de traditie dat vader en de kinderen van het gezin moeder dienden te verrassen met versieringen, sieraden, gedichten, versjes, bloemen, speciale broodjes en dergelijke. Ook na de invoering van Moederdag in Europa op de tweede zondag van mei blijft de Antwerpse regio zich aan de Mariadag houden om alle moeders te vieren.

Wist je dat:

 • Grootmoederdag: eerste zondag van maart

 • Schoonmoederdag. In Amerika vieren ze ook al "schoonmoederdag" en dat op de vierde zondag van oktober. Vanaf heden dus zeker niet meer vergeten ;-)

schoonmoederdag zeker niet vergeten

 

#1474Kurt Vossaert

Auteur: Kurt Vossaert

Terug naar boven icoon