Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/mooie_kleine_tuin_aanleggen_stadstuin

menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    donderdag 5 augustus 2021

Mooiste tuin kleiner dan 250m²

'De Vlaamse Tuinaannemer' is de naam van een promotieproject voor het beroep van tuinaannemer. De werkgroep achter dit project bestaat uit afgevaardigden van de tuinaannemersverenigingen die Vlaanderen telt. Jaarlijks organiseren zij gezamenlijk een wedstrijd waarbij professionele tuinaannemers zich kunnen inschrijven met één project in de categorie 'particuliere tuinen' met drie oppervlaktecategorieën: nl. kleiner dan 250 m², tussen 250 en 1000 m² en groter dan 1000 uitgevoerde m².

Hier volgen foto's en uitleg bij het GOUD in de categorie met tuinen kleiner dan 250 m² (2009 - 2010)

Zuiders geluk

Dit halfommuurde binnentuintje in Melle is jaarrond attractief en haalt zijn kracht uit strakgesnoeide buxus- en taxusvormen die her en der het gezelschap krijgen van exotische planten. Het leven speelt er zich af rond een rechthoekige waterpartij die kan worden verlevendigd met een strak regengordijn.

Achter een hoge houten tuindeur ontwierp de tuinaannemer een zuiderse binnentuin die volledig gericht is op genieten. Een pad in donkere kleiklinkers snijdt naadloos door het hardhouten terras, overbrugt via enkele stapstenen een rechthoekige waterpartij en eindigt via enkele treden op een zonovergoten grasperk. Dat is ook te bereiken via drie luie tredes afgeboord met gebouchardeerde blauwe hardsteen die vertrekken vanaf het terras. De andere kant van het hardhouten terras wordt half omsloten door de woning. Hier verwachten de tuineigenaars binnen enkele jaren extra schaduw van enkele druiven. Deze kunnen zich met hun ranken vestigen aan stalen draden die over het terras gespannen zijn.

Een kastanjehouten hekje herinnert eraan dat in deze tuin ook jonge kinderen spelen. Het hek is eenvoudig te verwijderen eenmaal zij wat ouder zijn. De beplanting in deze binnentuin bestaat grotendeels uit lage taxus- en buxushagen. Samen met enkele bolgeschoren buxusstruiken vormen ze de ruggengraat voor de diverse tuinelementen. Enkele exoten brengen het zuiderse vakantiegevoel dichterbij huis. Een opvallende verschijning is beslist het rechtlijnige regengordijn dat achteraan over de vijver is geplaatst. In een uiterste hoek van de binnentuin hangt een luie hangmat tegen de jonge stam van een trompetboom. Moderne verlichtingsornamenten en natuurlijke kunstvoorwerpen maken het plaatje compleet.

Contactgegevens van de tuinaanlegger

Patrice De Cocker

Spazio Verde bvba
Geraardsbergsestwg 157
9090 Melle
Tel.: 09 252 48 32
GSM: 0495 52 22 49

 

#2177