menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    woensdag 17 april 2024

Muggen in de winter

De natuur is in de war! Met de zachte temperaturen van de afgelopen dagen zijn tal van insecten te vroeg uit hun winterslaap ontwaakt. Her en der zijn al hommels, bijen en vlinders gespot, waaronder de citroenvlinder en dagpauwoog, die ten onrechte denken dat de lente al begonnen is. Zelfs de muggen zijn eerder actief dan normaal. En dat is geen goede zaak, want vliegen vergt energie en er zijn momenteel nog te weinig bloemen om hen voldoende te voeden met nectar. Als het plotseling weer kouder wordt, lopen ze het risico om te sterven!

muggen in huis winter

Muggen in winterslaap

In ons land leven zo'n dertigtal steekmuggen die zich perfect hadden aangepast aan ons klimaat. Dankzij een soort antivriesmiddel in hun bloed, zijn ze in staat de koude temperaturen te trotseren. Door glycerol aan te maken, voorkomen ze de vorming van ijskristallen in hun lichaam. Wanneer het koud wordt, gaan ze in een soort winterslaapmodus genaamd diapauze. Hierbij vertragen hun metabolisme en lichaamsfuncties, wat resulteert in een lager energieverbruik.

Zodra het een aantal dagen na elkaar warmer wordt, ontwaken muggen uit hun winterslaap en verdwijnt het antivriesmiddel uit hun bloed. Maar als er na die warme periode plotseling weer een winterprik komt, betekent dat vaak het einde voor de muggen.

Een goede zaak denk je misschien? Muggen kunnen behoorlijk irritant zijn, maar net als alles in de natuur, hebben ook muggen hun nut. Ze leven van nectar die ze uit bloemen halen, waardoor ze ook bijdragen aan de bestuiving. Alleen de vrouwtjes hebben bloed nodig om zich voort te planten. En trouwens, niet alle muggen zijn steekmuggen! Neem bijvoorbeeld de dansmuggen, die helemaal onschadelijk zijn. Ze zuigen immers geen bloed bij mensen en dieren. Dansmuggen herken je aan de grote, veerachtige antennes bij de mannetjes, en aan hun grotere, witte vleugels die op de rug worden samen gevouwen. Je vindt ze vooral in de buurt van water en ze dienen als voedselbron voor tal van andere insecten en vogels.

Klimaatverandering

TijgermugDe winters worden steeds zachter, wat het leven voor insecten allesbehalve makkelijker maakt. Hierdoor zien we een verschuiving waarbij bepaalde soorten zich noordelijker vestigen, en we bij ons soorten vinden die normaal gesproken in zuidelijker gebieden leven.

Neem bijvoorbeel de tijgermug, één van de meest gevaarlijke invasieve soorten die oorspronkelijk uit de regenwouden van Zuidoost-Azië komt. In 1979 dook ze Europa binnen via Albanië, en in 2000 werd ze voor het eerst in ons land waargenomen. De beet van de tijgermug is behoorlijk pijnlijk en kan ziektes zoals onder andere dengue, gele koorts en Zika overbrengen. Je herkent de tijgermug aan de opvallende witte streep op het achterhoofd en de rug, en de vijf witte strepen op haar poten. Let dus goed op!


Muggen in huis voorkomen en bestrijden

Het is een uitdaging om alle muggen buiten te houden, maar er zijn gelukkig een aantal trucjes om de overlast te verminderen:


#6070Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon