menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    donderdag 28 maart 2024

Breng een oude stenen muur terug tot leven

Oude muren en ruïnes herbergen vaak een bijzonder biotoop, een rijkdom aan planten die perfect kunnen overleven in dit kunstmatige milieu. Muurflora zorgt ook voor verfraaiing van de stad en een grotere biodiversiteit binnen het stedelijk gebied.

Van nature uit groeien muurplanten tussen rotsen maar ook op een oude muur van een kasteel, ruïne, kerk of zelfs een stadsmuur kunnen deze gespecialiseerde planten goed aarden. In een dergelijke omgeving kunnen de planten weinig wortels maken waardoor je er enkel typische muurplanten aantreft die vaak ook zeldzaam zijn.  In die groep vind je heel wat varens zoals de Tongvaren die zich met zijn kleine sporen in zijn nopjes voelt tussen de voegen van oude muren. Ook bloemplanten zoals de gele helmbloem of de muurleeuwenbek komen van nature uit op deze plekken voor. Al deze planten voelen zich thuis op een kalkrijke en poreuze ondergrond.

Natuurlijke vegetatie op muren en rotsen


Een oude stenen muur in je tuin

Wilde muurbloemOok in je eigen tuin kan je een gelijkaardig biotoop creëren. Heb je een oude tuinmuur dan is dit de ideale plek. Door de tijd heen en onder invloed van natuurelementen worden muren poreus. Mossen en korstmossen zullen er zich vestigen waardoor kleine hoeveelheden humus en voedingsstoffen in de stenen ophopen. Hierdoor verlaagd de zuurtegraad en kunnen de eerste planten er zich huisvesten. Nieuwe muren en gerenoveerde muren zijn niet geschikt om te beplanten omdat de voegen te glad zijn en het cement te hard is.

Het verkrijgen van een natuurlijke muurvegetatie kan jaren duren, daarom kan je beter bepaalde soorten gaan inzaaien of inplanten. Kruiden zoals wilde salie en bloemplanten als de wilde muurbloem zijn uitstekende kandidaten om je muur wat kleur te geven. De wilde muurbloem of Erysimum cheiri is zeldzaam in het wild maar de cultivars worden vaak in tuinen gebruikt als sierplant.

In tegenstelling tot wat wel vaker eens wordt gezegd brengen muurplanten geen schade toe aan de muur op zich. Zelfs de beschermde steenbreekvaren brengt geen schade toe aan muren, ook al laat zijn naam iets anders vermoeden.

Ben je aan het bouwen of renoveren dan kan je een oude, verweerde muur misschien integreren in je nieuwbouw. Zo draag je bij tot de bescherming van deze wel heel bijzonder vegetatie. Verwijder enkel houtige gewassen op de muur en gebruik geen onkruidverdelger of hogedrukspuit om de muren te reinigen. Het duurt jaren vooraleer de muur hiervan hersteld is.
En heb je geluk dan komt er misschien wel een salamander of een vogel in je beplanting wonen.

#4767Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon