menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    vrijdag 24 mei 2024

Onkruid bestrijden op een natuurlijke manier

We houden allemaal van een vleugje groen in onze tuinen. Van kleurrijke borders tot een perfect gemaaid gazon en een zonovergoten terras om te ontspannen na een lange werkdag. Maar soms steken 'ongewenste planten' de kop op in onze buitenruimte - onkruid dat de plek van vaste planten inneemt en hun groei belemmert. Vaak grijpen we dan naar chemische bestrijdingsmiddelen, maar die hebben helaas ook nadelige effecten op mens en dier. Omdat elk stukje natuur waardevol is, is het van belang om te weten welke alternatieven er voor handen zijn!

Onkruid op een natuurlijke manier bestrijden

Tips bij de aanleg van een nieuwe tuin

 • Voordat je begint met de aanleg en de inrichting van je tuin, is het slim om ervoor te zorgen dat deze volledig vrij is van onkruid. Als de oppervlakte te groot is of als er teveel onkruid groeit, kun je overwegen om de grond tot ongeveer 30 cm diep af te graven en te voorzien van een nieuwe laag aarde. Een alternatief is om de grond volledig te bedekken met zwarte plastic want door gebrek aan licht zal het onkruid afsterven. Maar wees geduldig, dit proces kan wel een paar maanden duren.
 • Boomschors als bodembedekkerAls je graag een fris groen stukje gazon in je tuin wilt, kies dan een plekje dat lekker in de zon ligt. Als dat niet mogelijk is, kun je ook graszaad gebruiken dat speciaal geschikt is voor schaduwrijke plekken. Houd er rekening mee dat mos sneller groeit in de schaduw, dus het is belangrijk om daarop te letten bij het kiezen van de locatie voor je gazon. 
 • Voordat je begint met het aanplanten, is het handig om een worteldoek te leggen waarop je een laag tuinaarde aanbrengt. Worteldoek laat het water door maar geen licht en geen wortels, waardoor onkruid veel minder kans krijgt. Nadat je hebt aangeplant, kun je nog een laag boomschors of houtsnippers rondom de planten aanbrengen voor een verzorgde uitstraling. Ook bij het aanleggen van een terras of oprit kan een worteldoek interessant zijn.
 • Onkruid groeit voornamelijk op kale grond, probeer dit zoveel mogelijk te voorkomen. Kies voor bodembedekkers, vooral op plekken in de tuin waar veel schaduw is. Vul de borders met planten zodat de bodem uiteindelijk helemaal bedekt is. In het begin is het belangrijk om regelmatig met de hand tussen de planten te schoffelen. Maar zodra de planten volgroeid zijn, zal dit karweitje veel minder tijd in beslag nemen.
 • Wil je een natuurlijke tuin dan is onkruid onontbeerlijk!


Onkruid voorkomen en verwijderen op een natuurlijke manier

 • Onkruid groeit in het gazon als de ondergrond niet de juiste zuurtegraad heeft. Gelukkig is er een simpele oplossing: in het voorjaar strooi je wat kalk om de zuurtegraad te verhogen. Een zuurtegraad van ongeveer 6 pH is ideaal.
 • Om mosvorming te voorkomen en een weelderige groene grasmat te bekomen, is het aan te raden om het gazon te beluchten met een prikrol. Hierdoor wordt de bodem geopend, waardoor regenwater makkelijker weg kan vloeien en voedingsstoffen en zuurstof beter bij de wortels van het gras kunnen komen. Zo geniet je binnen de kortste keren van een prachtig, stevig gazon! 
 • OnkruidbranderHeb je toch mos in het gras dan kan je dit verwijderen door te verticuteren.
 • In een dichte grasmat, krijgt onkruid minder kans. Bemest het gazon daarom regelmatig.
 • Wil je snel van onkruid tussen je bestrating en tegels afkomen? Er zijn verschillende eenvoudige manieren om dit aan te pakken: met een onkruidbrander of voegenreiniger, met kokend water of door het bespuiten met een ecologisch middel tegen groenaanslag.
 • Vergeet ook niet om regelmatig je terras of bestrating te vegen. Zo verwijder je de voedingsbodem en verklein je de kans op onkruid.
 • Voor zowel de moestuin als de siertuin is schoffelen de efficiëntste manier om onkruid te verwijderen. Met een schoffel kun je de aarde losmaken en het losgekomen onkruid verwijderen. Als het onkruid wat groter is, kun je het gemakkelijk uittrekken met een drietand. Onkruid met een penwortel, zoals bijvoorbeeld paardenbloemen, kan je makkelijk verwijderen met een penwortelsteker

Vergeet niet dat niet alle onkruiden slecht zijn; sommige zijn zelf eetbaar! het zijn ook vaak prachtige planten, denk maar aan de paardenbloem, het madeliefje of de klaver. Bovendien trekken ze bijen aan en dragen ze bij aan de biodiversiteit. Voordat je dus al het onkruid uit je tuin verwijdert, is het misschien de moeite waard om even stil te staan bij de voordelen die deze ongewenste planten te bieden hebben. 

Wil je jouw gazon waardevoller maken? Lees dan "Hoe maak je van je gazon een bloemenweide?".

#4737Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon