Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/ontgiften_groene_week_van_tuinadvies_dag4


https://tuinadvies.nl   /    woensdag 25 mei 2022

Dag 4 van de “Groene week” (donderdag 15 januari)

‘Ik blijf bij die ene gouden regel…overdaad schaadt, ook in de gezonde week!’

Wat houdt een weekje gezond eten in mijn geval nu eigenlijk concreet in? Wel ik kan zeggen dat ik dagelijks wel iets zoets verorber (koekjes, chocolade, een sporadisch zuurtje,…), bovendien ben ik een koffiedrinker… niet overdreven maar toch een kopje of vier per dag met suiker! Ook brood en vlees staan op het menu, brood dagelijks… puur vlees een paar keer per week. De gezonde week wordt dus een week zonder zoetigheden en suikers, dagelijks brood, vlees en koffie, een makkie dacht ik nog voor de week effectief startte.
Ik ben Thomas, 32 jaar, redacteur en meer bij Tuinadvies BVBA. Als landschaps- en tuinarchitect ben ik ook graag buiten in de weer dus heb ik nog steeds de nodige fysieke uitdagingen naast mijn job hier, tegenwoordig vaak op een bureaustoel.

Ik begin al een tijdje gezond aan de dag met een ontbijt van havermout, magere yoghurt, granaatappel, passievrucht en gecrunchte speculaas in de plaats van boterhammen met chocopasta, heel veel chocopasta. Ook volle yoghurt was inmiddels van de menukaart verdwenen. Hier één kleine aanpassing dus, de speculaas werd deze week vervangen door een beetje honing. Het eerste ritueel van de dag… een heerlijk bakje troost met één klontje rietsuiker blijft dus, sinds lange tijd, volledig achterwege. Ik kan jullie nu al vertellen dat dit niet zo eenvoudig is als het vooraf leek…mmm coffee in the morning! Laat ons zeggen dat een drastische aanpak, wat dit onderwerp betreft, niet echt een goed idee is. Na een licht hongergevoel van drie dagen en een zwevende hoofdpijn, veel salades en veel soep, mocht ik gisterenavond aan de slag, een gezonde maaltijd moest en zou het eindresultaat zijn.

Geitenkaas couscous in een jasje van zalm

Geitenkaas in een jasje van zalm met couscous en zeekraal

Geitenkaas couscous in een jasje van zalm Na wat luisterwerk en denkwerk ging ik aan de slag met volgende ingrediënten: gerookte zalm, geitenkaas, couscous, zeekraal, champignons, gele paprika, tomaat en look.

Eerst werden de champignons versneden en krokant gebakken. Daarna ging de gele paprika onder het mes waarop de lange fijne stukjes kort en krachtig samen met de versnipperde look werden gestoofd.

De zeekraal was inmiddels gespoeld en klaar voor de wok. Kort roerbakken en de champignons en paprika enkele minuten onderroeren. Intussen was de couscous klaar, je weet wel… water aan de kook brengen met zout en olijfolie, in verhouding couscous erbij, afblijven en zachtjes laten uitkoken.

Het geitenkaasje, in zalm gewikkeld, en het tomaatje zaten inmiddels lekker warm in de oven, onder de grill. Vraag me geen tijden, graden of hoeveelheden… alles gaat zoals het gaat, a l’improviste, klaar is klaar. Nu ja op die manier mislukken er ook vele gerechten in mijn keuken hoor. Als dressering een staaltje architecturale vrijheid… De groentjes gaan in een metalen ring op een wit bord met ertussen een laagje couscous. Stevig aanduwen en het ringetje weghalen. Het geitenkaasje in een jasje van zalm gaat bovenop de groentetoren die wordt geflankeerd door de gegrilde tomaat, een beetje peterselie…en het geheel wordt licht bijgekruid met zwarte peper.

En als dessert uiteraard een stukje pure chocolade...hopla weg hoofdpijn!

Een leuk weetje, al bij al stond ik zo’n 37 minuutjes in de keuken, een snel gerechtje dus! Als eindconclusie, ook al zijn we nog niet ten einde, denk ik dat ik na deze week misschien toch enkele kleine culinaire aanpassingen doe. Maar zeker weten, mijn ochtendkoffietje komt terug en ik kijk al uit naar een heerlijke steak of echte Gentse stoverij met frietjes.

Smakelijk!

Volg onze belevenissen van dag tot dag hieronder:

#4615Thomas Paelinck

Auteur: Thomas Paelinck
Contentmanager - Tuinadvies
http://www.tuinadvies.be/tuin/145930/thomas-p

Terug naar boven icoon