Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/op_zoek_naar_de_mooiste_tuinen_deel_1

menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    maandag 20 september 2021

Op zoek naar de mooiste tuinen langs de Côte d’Azur (deel 1)

Voor deze tuinreis kozen we Nice als verblijfplaats.  Vanaf Brussel is het met de TGV amper 9 uren rijden met slechts één overstap, namelijk in Avignon.  Met het vliegtuig is het zelfs nog maar de helft van die tijd.  Het openbaar vervoer langs de volledige Côte d’Azur is heel goed georganiseerd en relatief goedkoop.  Voor de kostprijs van een parkeerticket van een halve dag, rijden we de ganse kust af met de trein of de bus.  De stad Nice zelf is ook goed voorzien van openbaar groen, zelfs goed voor meerdere dagen wandelplezier tussen kleurrijke bloemenmassieven en vaak ook subtropische beplanting.

De diepe rivierbedding van de  Paillon die vroeger de stad in twee splitste werd nu reeds over een lengte van 1,2 km overwelfd en er bovenop werden parken aangelegd.  Het oudste gedeelte, de Jardin Albert 1er, bevindt zich het dichtst tegen de zeedijk, met verscholen in het groen, een openluchttheater, een mooie fontein en een muziekkiosk.  Verder naar het centrum toe, bij de Place Massena, werden er, tot groot jolijt van de jeugd, twee zeer ondiepe waterspiegels gecreëerd.  Hier zorgen op hete dagen 128 fonteinen voor een onvoorspelbaar waterspektakel, waarbij soms een aangenaam zachte verkoelende mist opstijgt die, onverwacht kan overgaan in de brede gulpen water of metershoge waterstralen waar het jonge volkje niet van weg te slaan is.

Vanaf hier noemt het park de Promenade du Paillon (12 ha).  Dit deel werd in 2013 bijna volledig heraangelegd met meer open ruimten, speelpleintjes en zitbanken.  Dat daarvoor nogal wat van de vroegere beplanting moest sneuvelen vind ik wat spijtig, maar wie die aanleg nooit gekend heeft mist die ook wel niet, er staat immers nog veel moois in.  Een parkeergarage met verscheidene verdiepingen en met een mooie daktuin moest ook verdwijnen maar dat is dan ook weer begrijpelijk.

Wandelen door het Albert I park en langs de Promenade du Paillon
Wandelen door het Albert I park en langs de Promenade du Paillon

Zowat honderd meter boven de oude stad, op een afgeplatte heuvel bevindt zich het Parc de la Colline du Chateau (19 ha), ook een veel bezochte lommerrijke groene long in de stad.  Alleen al voor het weidse panorama dat men van daar heeft over de haven en de baai van Nice, zou men reeds die 350 trappen opzwoegen om er te geraken.  Naast de Tour Bellanda, langs de Quai des Etats Unis, is er ook een lift tot meer dan halfweg, dat helpt ook al wat, als ze eens niet in herstelling is … .
De ruïnes en opgegraven fundamenten zijn nog van een  militair bolwerk dat in het begin van de 18de eeuw werd ontmanteld op bevel van Louis XIV.  Het hoogtepunt voor bezoekers aan dit park is vast de afdaling vanaf het panoramaterras tot onderaan de immense kunstmatige waterval.  Verder weer afdalend naar de gezellige terrasjes in het en drukke oude centrum, komt men o.a. ook voorbij een begraafplaats met heel wat opmerkelijke grafmonumenten. 

De waterval in het Parc de la Colline du Chateau
De waterval in het Parc de la Colline du Chateau

Wat minder bekend bij de meeste toeristen, zijn het park en de tuinen in de hoog gelegen residentiële Cimiezwijk.  Komend met de lijnbus stapt men best af aan de halte ‘Arènes’ langs de avenue de Cimiez.   Zo komt men bijna onmiddellijk uit bij de tamelijk goed bewaarde Romeinse arena waar ieder jaar in juli een jazzfestival plaats vindt.  Leuk om eens door te wandelen en dan het pad te nemen door het Parc des Arènes (3 ha), een grote ligweide vol honderdjarige olijfbomen, verder in de richting van het Franciskanenklooster.

Het Parc des Arènes met links de Romeinse arena en rechts het Musée Matisse Het Parc des Arènes met links de Romeinse arena en rechts het Musée Matisse

 Naast het klooster ligt de Jardin du Monastère (1 ha), vroeger de boomgaard en moestuin van de monniken, nu met behoud van dezelfde indeling, een zeer mooie, rustgevende en romantische tuin met oude bomen, natuurstenen muren en trappen, rustieke pergola’s begroeid met rozen en Thunbergia’s en kleurrijke bloemenmassieven. De gedurfde bonte kleurencombinaties zoals een van mijn favoriete tuiniers, Chrystopher Lloyd ze graag zag. 

Aan het eind van de tuin heeft men ook hier weer een mooi uitzicht over de stad, de tegenoverliggende heuvels en het dal van de Paillon.  Rechts, enkele meters lager kijkt men uit op een omsloten kruidentuintje in Franse stijl met een parterre in buxushaagjes, bakstenen paadjes en fonteintjes.
Dit is een gedroomde locatie voor huwelijksfoto’s zo blijkt, wanneer we zowaar drie koppeltjes zien wandelen met hun fotograaf achter zich aan.
Op de terugweg naar de bushalte heeft men nog een mooie inkijk op een ander deel van de archeologische opgravingen, namelijk de Romeinse thermen.  Een bezoek daaraan is enkel mogelijk met een toegangskaartje voor het archeologisch museum, naast het park.

De romantische tuin bij het Franciskanenklooster in de wijk Cimiez
De romantische tuin  bij het Franciskanenklooster in de wijk Cimiez

Een ander zeer interessant park ligt in het uiterste westen van de stad, langs de Promenade des Anglais, tussen de luchthaven en het hypermodern zakencentrum Porte d’Arenas.  Het heet Parc Floral Phoenix (7 ha).
Met het grondplannetje in de hand, verkenden we deel per deel het ganse park.   De grote blikvangers, een vijver van 6000 m2 en een reuzengrote plantenkas van 7000 m2 zijn verbonden door kronkelende paden met erlangs, tuinen in diverse stijlen, speeltuinen en dierenverblijven.
De grote plantenkas, Le Diamant Vert, omvat zeven verschillende klimaatzones, van tropisch oerwoud tot droge savanne.   Een vijver met flamingo’s, aquariums met tropische vissen, een insectarium,  een verzameling boomvarens of Bromelia’s en orchideeën, … steeds voorzien van borden met informatie, het is er allemaal.
Hoewel de planten overal duidelijk werden gekozen om hun soms spectaculaire verschijningsvorm, bloeiwijze of speciale geuren, is het zeker ook de bedoeling van het park, de loutere amusementsfunctie te overstijgen.  Het artistieke en wetenschappelijke aspect is even belangrijk en vooral … interessant en verteerbaar gemaakt voor het grote publiek.
Kan men het ene moment genieten van de capriolen van een otterfamilie, wat verder komt men, onder een met gras begroeide heuvel, alles te weten over het ondergrondse leven van planten en het ondergrondse dierenleven.

Het Parc Floral Phoenix met o.a. een reusachtige plantenkas van 100 m diameter en 22 m hoog.
Het Parc Floral Phoenix met o.a. een reusachtige plantenkas van 100 m diameter en 22 m hoog.

Le Diamant Vert, bevat een prachtige en goed gedocumenteerde collectie planten uit verschillende klimaatzones 
Le Diamant Vert, bevat een prachtige en goed gedocumenteerde collectie planten uit verschillende klimaatzones 

In een soort theatertje kan men eventjes zitten genieten van een muzikale fontein en wat verder weer kennis maken met minder bekende groenten in een modelmoestuintje of ziet men nu eens duidelijk het verschil tussen een aantal soorten graangewassen op een klein akkertje.

Le Diamant Vert, bevat een prachtige en goed gedocumenteerde collectie planten uit verschillende klimaatzones 

Kortom, dit is een park waar men toch minstens een halve dag moet voor uit trekken.  Het is deze keer niet gratis, maar het is de toegangsprijs van slechts 3 Euro meer dan waard, temeer daar een bezoek aan het museum voor Aziatische kunst, het gebouw midden de grote vijver, in de prijs is begrepen.

Lees ook deel 2 en 3 van:   Tuinen langs de Côte d’ Azur

#5016

Auteur: Joël De Coster
www.tuinadvies.be/tuin/132411/jdcoster