Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/paddenstoelen_oesterzwammen1

menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    vrijdag 6 augustus 2021

Oesterzwammen (deel1)

oesterzwam

Paddenstoelen zijn bij uitstek een najaarsdelicatesse. In onze streken zien we bij koele, vochtige herfstdagen paddenstoelen de kop op steken langs bospaden of in weiden. Sinds lang is de gastronomische waarde van paddenstoelen bekend. Een aparte smaak, een groot gamma aan mogelijkheden tot combinatie, een 'ander' uitzicht, geen vet en dus een echte lichtgewichtgroente maar tezelfdertijd toch rijk aan vitamines en mineralen. Een sterk goedje dus, deze groenten met hoed en dus niet verwonderlijk dat in de gure wintermaanden een warme bereiding met paddenstoelen vlugger de weg vindt naar een felgesmaakte tafel.

doet haar reputatie dan ook alle eer aan met een aantal paddenstoelsoorten in haar aanbod: champignons als het meest populaire broertje, maar ook de oesterzwammen komen meer en meer in trek. Meer dan terecht, want de oesterzwam is niet alleen heerlijk bij tal van bereidingen, maar bezit ook een prachtig uitzicht. Naast de klassieke oesterzwam die varieert van grijs naar lichtbruin, zijn er in de handel ook gele oesterzwammen ter beschikking.

Een lachende tafel met 'pleurotten'

De gewone oesterzwam (Pleurotus ostreatus) is een paddenstoel oorspronkelijk afkomstig uit Japan, en maakt deel uit van de familie Pleurotaceae, wat ook de volkse benaming 'pleurotten' verklaart. Maar 'pleurer' moet je zeker niet doen wanneer een oesterzwam op tafel komt! 
De Nederlandse benaming 'oesterzwam' heeft de paddenstoel te danken aan de grote platte waaiervormige hoed die met enige verbeelding op een schelp lijkt.
oesterzwammen worden gekweekt op een strosubstraat en groeien in trossen. Intussen is er ook een teelt die gebruikmaakt van houtsnippers. Hier gaat het om een teeltwijze die sterk de natuurlijke groei van oesterzwammen benadert want deze paddenstoelen verschijnen vooral op beukenhout. 
Oesterzwammen zijn het ganse jaar door verkrijgbaar, al is er een duidelijk piekmoment merkbaar tijdens het najaar en de wintermaanden. De Belgische veilingen zien jaar na jaar de omzet van oesterzwammen stijgen.

Niet zwammen met oesterzwammen!

oesterzwamVerse oesterzwammen hebben een fris uitzicht. De hoed is onbeschadigd en er zijn geen scheurtjes merkbaar. Bij aankoop voelen ze stevig en droog. Ze ruiken ook vers en van enige donkere plekjes is geen sprake. Bewaren doe je best in de koelkast, in de originele verpakking. Maar net zoals bij alle paddenstoelen geldt de vuistregel: eet de oesterzwam zo vers mogelijk! 
Oesterzwammen nemen snel geuren op. Bewaar daarom de oesterzwammen nooit dicht bij sterk aromatische producten. Als een oesterzwam niet afgedekt in de buurt van citrusvruchten wordt bewaard, zal hij nog sneller afrijpen.
Net zoals alle paddenstoelen houden oesterzwammen niet van water. Om ze proper te maken, volstaat droog afborstelen of schoon wrijven met keukenpapier. Let erop om ook in de holtes en aan de randen het vuil te verwijderen.
Het wat hardere onderste gedeelte van de steel snij je best af (altijd te gebruiken in een soep- of sausbereiding). Oesterzwammen kunnen op z'n geheel of in stukjes gebruikt worden in een gerecht. Een belangrijke tip hierbij: het is beter de oesterzwam te scheuren dan te snijden. Bij het snijden ga je automatisch de vliezen en sporen pletten, wat de smaak niet ten goede komt.

Meer weten over oesterzwammen? Lees het vervolg op oesterzwammen deel2
Bekijk zeker ook het forum over de kweek van oesterzwammen

Bron: Vlam

#3722

Bron: VLAM
www.vlam.be