Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/planten_overwinteren_serre

menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    woensdag 26 januari 2022

Planten overwinteren in de serre: werkwijze en tips

Planten overwinteren in glazen/plastieken serre of orangerie:

Velen onder ons verhuizen ook heel wat planten die liever droog staan en toch niet te koud willen staan, in een glazen of plastieken serre of een orangerie. Deze plaatsen kunnen een ideale overwinteringsplaats zijn, mits rekening te houden met een aantal factoren.

Wanneer het nog niet te koud is zal je de serre niet moeten bijverwarmen, maar je zal toch zeker voor voldoende luchtcirculatie moeten zorgen. Luchtcirculatie is heel essentieel en zorgt er voor dat de planten niet te nat komen te staan en dat er zich geen ziektes of insectenaantasting kan ontwikkelen. Je kan dit vrij gemakkelijk verifiëren, door op geregelde tijdstippen de wand/dak (binnenkant) van je serre te controleren. Deze moet zeker een groot gedeelte van de dag droog staan, anders zullen planten zoals bv. bananen heel snel onderhevig zijn aan rotting/schimmels.

Eens het kouder wordt kan je overschakelen naar een verwarmingstoestel. Gebruik dan best een toestel met een thermostaat. Die kan je instellen en als je hier dan nog een timer op aansluit kan je je serre verwarmen op de koudste momenten van de dag. Dit is ook een manier om je elektriciteitsverbruik onder controle te houden. Er bestaan verschillende verwarmingstoestellen, gaande van een elektrische warmeluchtblazer, tot petroleumvuurtjes en gasverwarmingstoestellen. Informeer vooraf voldoende wat het toestel precies kan en wat de specificaties zijn. Ook ervaringen van mensen die reeds een bijverwarmingstoestel gebruiken kunnen interessant zijn.
Petroleumkachels zijn vrij gemakkelijk te installeren en sommige zijn uitgerust met een soort schoorsteen (parasene modellen). Dit is goed om warmte te verdelen, maar spijtig genoeg kan men deze niet thermostatisch afregelen. Ze geven waterdamp af wanneer ze in bedrijf zijn, waardoor je in feite ook voor ventilatie moet zorgen. Elektrische kachels of warmeluchtblazers zijn volgens ons het meest doeltreffend. Ze zijn thermostatisch regelbaar, wat resulteert in een controleerbaar verbruik. Ze kunnen makkelijk verplaatst worden en zorgen voor luchtcirculatie wat de kans op schimmelziektes serieus verminderd.
Men kan ook grondverwarming toepassen via bodemverwarmingskabels. Dit wil zeggen dat je meestal van onderuit verwarmd. Dit heeft als voordeel dat je een bepaald deel van de serre specifiek kan gaan verwarmen, het nadeel is dat je natuurlijk geen luchtcirculatie hebt.
Je kan je serre ook isoleren, wat bijdraagt tot minder verbruik door je bijverwarmingstoestel en daardoor ook tot een besparing op verwarmingskosten. Het houdt ook de tocht, waar planten een hekel aan hebben, weg. Je kan een laag noppenfolie over je serre aanbrengen, wat een uitstekend resultaat geeft en toch nog het meeste licht doorlaat. Het water geven en bemesten stemt ongeveer overeen met wat je binnenskamers doet, alhoewel we eerder geneigd zijn om te zeggen: bemest niet en geef zeker niet te veel water. Reden hiervoor is vrij simpel: de planten die in je serre overwinteren zullen eerder koud/koel overwinteren, je zal proberen geen vriestempartuur in de serre te verkrijgen. Dus je gaat de planten in slaap wiegen en ze zo door de winter halen. Indien je dan bemest en veel water geeft, gaan de planten uit hun slaap komen en zullen ze proberen te groeien. Aangezien temperaturen van 0 tot 5 graden toch wel iets te koud zijn om echte groei te bevorderen is het beter dat je hen in rust houdt. 

#866

Auteur: Danny Mostinckx