menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    zondag 21 juli 2024

Deze planten houden muggen buiten

Slapeloze nachten door gezoem, jeukende bultjes over het lichaam waar sommige zelfs allergisch op reageren... Daar is maar één iemand schuldig aan: de mug! Het zijn de pretbedervers tijdens een zomerse avond op het terras en ze houden je urenlang wakker eens ze de slaapkamerdeur hebben gevonden. Gelukkig hoef je niet altijd op je hoede te zijn en kan je muggen op afstand houden met planten. Haal ze dus maar snel in huis en geniet terug van de rust.

Planten tegen muggen

Planten tegen muggen

lavendel

Lavendel

Deze mooie grijskleurige plant met paarse bloemaren, is vooral geliefd in het zuiden van Frankrijk waar lang uitgestrekte velden tijdens de zomer helemaal paars kleuren. Opvallend is dat de plant nooit wordt aangevreten door insecten. De aromatische lavendelgeur die ze verspreiden is namelijk voor vele insecten, en ook voor konijnen, niet aangenaam. 

Plant een border met lavendel rond je terras of dichtbij in de tuin waar je graag vertoeft om de muggen weg te houden. Daarnaast verjagen ze ook vervelende vliegen terwijl ze andere nuttige insecten aantrekken zoals bijen, hommels en vlinders. 

Munt

Munt is gekend om zijn scherpe, frisse mentholgeur die we in de keuken verwerken in tal van gerechten, ook als thee. We zijn er zo'n fan van dat het zelfs als geur voor kaarsen, wellness en interieur wordt toegepast. En bijkomend voordeel: het houdt de luchtwegen vrij en de adem fris. Een kruid dat je zonder last te hebben van muggen, zeker in huis moet hebben. Maar houden deze zoemende beestjes je 's nachts toch wakker, dan helpt een takje naast het bed of wrijf jezelf in met het sap van gekneusde muntbladeren. Want van deze sterke muntgeur houden ze helemaal niet.

eucalyptus

Eucalyptus

De boom op zich geeft weinig geur af maar wanneer je de blaadjes kneust of als je er kokend water op giet, komt de sterke mentholgeur vrij die muggen afstoot. Je inwrijven met de Eucalyptusblaadjes is dus geen raar idee. Bijkomend werkt de geur ook goed bij het vrijhouden van de luchtwegen en past het perfect bij een avondje wellness.  

Planten met citroengeur

Het is algemeen bekend dat muggen niet zo gek zijn op de geur van citroen. We vinden het daarom ook terug in heel wat mugwerende middeltjes. Het is een geur die voor ons fris en aangenaam ruikt, maar waar muggen liever voor terugkeren. Citroenmelisse, Citroengras, Citroentijm en Citroengeranium zijn vier planten die bekend staan om hun typische citroengeur. Plaats ze op je terras of nachtkastje en hou de muggen op een afstand.


Kattenkruid

Kattenkruid, de naam spreekt voor zich: onweerstaanbaar voor katten maar onuitstaanbaar voor muggen. Dit kruid lijkt sterk op brandnetels maar is in tegenstelling tot het onkruid niet schadelijk. Het zijn mooie borderplanten die je als bodembedekker kan houden, maar die ook graag overvloedig gaan woekeren. Houd hem dus klein in een pot op het terras waar vlinders en bijen aan het stuifmeel kunnen.

De stof die de mug weert heet nepetalacton. Het is een combinatie van een frisse citroengeur met pepermunt. En laat dat net de twee geuren zijn die de mug het meest haat. Om er binnenshuis geniet van te hebben, knip je een paar blaadjes van de plant en kneus je ze zodat de plant haar geur vrij geeft. Wrijf het sap uit de bladeren over je lichaam. Je bent nu muggenproof.

rozemarijn

Rozemarijn

Rozemarijn is een heerlijk ruikend kruid dat in elke kruidentuin moet aanwezig zijn. Gelukkig denken muggen hier anders over en vinden ze rozemarijn maar niks. Geef het buiten een zonnig en beschut plaatsje, en geef niet te veel water. Houd de plant klein want zonder actie groeit rozemarijn uit tot een struik.

Ook in een pot in de keuken zijn ze makkelijk te houden tegen muggen. Leg een paar vers afgesneden takjes op de barbecue, zodat de geur die vrijkomt de muggen verjaagt. Helpt ook tegen vervelende wespen!

Tomatenplant

Je zou het niet geloven maar ook tomatenplanten schrikken muggen af. De insecten hebben een hekel aan de geur die de plant vrijgeeft en zijn dus de ideale muggenverjagers aan ramen en deuren. Omdat tomaten niet van regen houden, passen ze perfect op een overdekt balkon of terras. Twee vliegen in één klap!

Alternatieven

Ben je geen krak in het verzorgen en onderhouden van planten, dan kan je nog steeds beroep doen op alternatieve middeltjes. Echter zijn niet alle middeltjes even ecologisch en dien je hier op voorhand rekening mee te houden. Een muggennet of klamboe helpt de muggen alvast uit jouw slaapzone te houden. Maar wil je een avondje buiten of op de camping jeukvrij houden, dan maak je het toch gewoon gezellig met een citronellakaars (of andere kaarsen met citroengeur) erbij. Ook geurspiralen verdrijven deze vervelende diertjes buitenshuis, terwijl binnenshuis een ECO-spray steeds handig is.

#5899Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).